28 / 04 / 2024

Bankalar konut kredilerinde faiz indirme yarışına girdi

Bankalar konut kredilerinde faiz indirme yarışına girdi

2009'un son çeyreğinde konut kredilerinde faiz indirimi yarışına giren bankalar, 2010'da da rekabete aynı yerden başladı



Son aylarda konut satışlarında yaşanan artışın da etkisiyle geçe hafta üç banka konut kredisi faizlerinde indirime giderek, yarışta ikinci etabın fitilini ateşledi

Merkez Bankası'nın gecelik faizi yüzde 6.5'e kadar çekmesiyle özellikle 2009 yılının son çeyreğinde konut kredisi faizlerinde indirim yarışına giren bankalar, 2010'da da rekabet kılıcını konut kredilerinde çekti. 2009 sonunda yaşanan rekabetle faizlerin yüzde l'in altına inmesinin ardından 'Konut kredisi faizleri daha fazla düşmez' yorumları yapılıyor, yarışın masraf ve komisyon tarafında yapılan indirimlerle devam edeceği söyleniyordu. Ancak 'Kriz bitti; konuta zam gelecek' korkusuyla konut satışlarında, krizin başladığı  döneme kıyasla aralık ayında yüzde 20'lere varan artış görülmesi bankaları da harekete geçirdi.

DEVLERİN İNDİRİMİ FİTİLİ ATEŞLER

TEB, Fortis ve Yapı  Kredi çeşitli vadelerde faizleri indirerek, faiz indirimi yarışında ikinci etabı başlattı. TEB ve Fortis 60 ay ve 120 ay da dahil bütün vadelerde faizi indirirken, Yapı Kredi yüzde 2 komisyon ilaveli konut kredi segmentinde indirime gitti. Yine geçen ay Finansbank, ING Bank ve Garanti Bankası kobi kredisi faizlerini düşürmüştü.

Konut satışlarında yaşanan artışla önümüzdeki dönemde kredide yeni indirimleri yaşanabileceği ifade edilirken, konut kredisi pazarının yüzde 57'sine hakim olan Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, İş Bankası ve "5 Kredi'den gelecek olası indirimlerle, bu pazarda yeni bir faiz indirimi yarışı yaşanabileceği belirtiliyor. Bankacılar, hükümetin IMF ile anlaşması halin konut kredilerinde yeni indirimlerin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Konut kredileri büyüklüğü 2009'da krizi rağmen, faiz indirimlerinin de etkisiyle yüzde 17 büyüdü.  2009'da 37 milyar lira olan konut kredisi kullanımı, Ocak 2010'da 43.2 milyar liraya ulaştı. Bankaların reka bu yıl da konut kredilerinden devam etmesinde, konut kredilerinin bankalarır az batık yaşadığı segmı olması ve ticari kredile: tarafında yoğun rekabt dolayı faizlerin inebileceği minimum seviyelerde olmasından dolayı, bankalara daha yüksel getiri sağlaması etkili oluyor. Fonlama maliyetinin düşük sevi olması ve bir süre dahi seviyelerde kalacağı beklentisi bankaları rekabette cesaretlendiriyor.

'Onlar faizleri indirdikçe biz de düşürüyoruz'

Banka kredi faiz oranları düşünce, anlaşmalı bankalarla uyguladığımız faizler de güncellendi. Varyap Meridian'de faizler 0.44- 0.94 arasında. Bankaların aldığı yüzde 1 komisyon bin TL/ye sabitlendi. Tarihte bu kadar düşük faiz görülmemiştir. 2010'un ilk yarısında uygun fiyatlarla talep daha yoğun olur. İkinci yarıda ise talep ile girdi maliyeti artınca ve faizin yukarı çıkma ihtimali düşünüldüğünde gayrimenkul fiyatları yükselir. Ev alacak kişiler, yılın ilk yarısında fırsatları değerlendirmeliler.

'Peşinat koşulları cazipleşiyor ve seçenek artıyor'

Faizler ciddi seviyelere gerileyip sektörün patlama yaptığı 2005'teki yüzde 1.06 civarındaki oranların dahi altına geldi. Bu durum tüketiciye daha çok seçenek sunuyor; peşinatta tüketiciler için daha cazip koşulların oluşmasına imkân tanıyor. Markalı konut projelerindeki kampanyalar da çeşitleniyor. Örneğin, Dumankaya Minimal ve Dumankaya Vizyon projelerinde anlaşmalı bankalardan kredi kullanan müşterilerimiz peşinatlarını proje tesliminde ödeyebiliyorlar.

'Tüketici bankaya yöneldi, olması gereken de bu'

Bizim kredilendirmelerimizde vade en fazla 2 yıl ve faiz oranı yüzde 0.95. Firma olarak dosya masrafı almadığımızdan banka faizi ile bizim uyguladığımız faiz hemen hemen aynı seviyede. Sağladığımız en büyük   avantaj ise esnek ve değişken ödeme planları. Diğer taraftan, son günlerde bankaların faiz düşürmesi, Teknik Yapı'dan kredi kullanmak isteyenlere daha cazip gelmekte ve bankaların tercih edilmesine neden olmaktadır. Olması gereken de budur. Herkes bildiği işe odaklanmalı.

HaberTürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön