Bankalar muslukları kapattı! Konut kredisi faizleri yine yükseldi!
Bankalar kredi faiz oranlarını yükseltme için adeta yarışa girdi. Son haftalarda faiz oranlarını sürekli güncelleyen bankalar Cuma günü de konut kredisi faizlerini yeniden artırdı.
Konut kredisi faiz oranlarının yeniden güncellenmesiyle beraber en uygun konut kredisi faiz oranı veren bankalar araştırılıyor. En çok seçilen kamu bankaları konut kredisi faiz oranları ne kadar oldu? Ziraat ve Vakıfbank konut kredisi faiz oranları ne kadar oldu? İşte en uygun ve güncel konut kredisi faiz oranları!
Takvim'de yer alan habere göre; Haziran ayında kamu bankalarının da kampanyasının etkisi ile birlikte yüzde 9,30'a, Temmuz ayında yüzde 9,11'e kadar düşen konut kredi faizleri 200 baz puan birden artış gösterdi. Şu anda özellikle daha önce kampanya başlatan kamu bankalarının internet sitelerinde birinci el konut kredisi faiz oranları aylık olarak 0,99-1,09 arasında değişiklik gösteriyor. Konut kredisi kısa sürede birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi oldu.
VAKIFBANK FAİZ ORANLARI
Sarıpanjur konut kredisi: 1.09
GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.29
İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI
Ev kredisi: 1.15
TEB FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.29
QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.49
DENİZBANK FAİZ ORANLARI
Mortgage kredisi: 1.29
ING BANK FAİZ ORANI
Konut kredisi: 1.24
YAPI KREDİ FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.45
AKBANK FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.19
ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI
Konut kredisi: 1.09
FAİZLER DÜŞECEK Mİ?
Merkez Bankası'nın haftalık verileri değerlendirildiğinde ihtiyaç kredisi faizi yıllık yüzde 18,06'ya, taşıt kredisi faizi yüzde 15,60'a, konut kredisi faizi ise yüzde 13,31'e yükseldi. Tüm tüketici kredisi faiz oranları 25 Kasım 2019 haftasından bu yana gördükleri en yüksek seviyeye çıktı. 2020 boyunca da tüketici kredi faizlerindeki en yüksek oran da görülüyor.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan bir analist kredi faizlerinin yüzde 20'nin üzerini göreceğini kaydediyor. Kredilerde frene basılmasını öngören analistler Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) da aktif rasyosu uygulamasını bu hafta içinde kaldırması bekleniyor
VATANDAŞ HESAPLI KONUTU SEÇİYOR
Bu yaz gayrimenkul sektörü yeniden canlandı. Bu hareketlilikte Türkiye'de en çok 400 bin-800 bin lira arasında gayrimenkul alımı yapıldı. 1 milyon lira ve üzeri fiyatlı gayrimenkuller ise bu yıl pek ilgi görmedi...
Vatandaş hesaplı konutu seçiyor
Bu yılın ilk 6 ayında en çok konutun satıldığı il İstanbul olurken, İstanbul'u Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Konya takip etti. 95 bin 271 konut satışının yapıldığı İstanbul'da satışın en yoğun olduğu ilçeler Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir ve Beylikdüzü olarak belirlendi. Haziran ve Temmuz aylarında İstanbul'da 68 bin 231 konut satışı gerçekleşirken, bu satışların büyük çoğunluğunu 2+1, 3+1 dairelerle fiyatı 400 bin ile 800 bin lira arasındaki gayrimenkuller oluşturdu. Bu fiyat aralığında geniş seçenekler sağlayan Esenyurt, Pendik, Sancaktepe, Başakşehir, Beylikdüzü ve Büyükçekmece bölgeleri yoğun ilgi gördü.
KREDİYLE ALINDI
Özellikle yazın başında gayrimenkul piyasasına can suyu gibi gelen faiz oranlarının düşmesiyle yerli alıcıyı tetiklediğini söyleyen ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, geçtiğimiz bu zorlu dönem içerisinde Türk gayrimenkul alıcılarının ağırlıklı olarak 400 bin ile 800 bin lira arasındaki gayrimenkulleri seçtiğini açıkladı. 1 milyon lira ve üzerindeki fiyatlı gayrimenkullerin ise bu yıl ne yazık ki elde kaldığından bahsede İdikut, şu ifadeleri kullandı: "Bu dönemde gerçekleşen satışların yüzde 50'den fazlası ipotekli satışlar oldu. Alıcılar gayrimenkul satış bedelinin yüzde 40 ila 60'ı arasında kredi kullanımını tercih etti. Örnek olarak 800 bin liralık bir gayrimenkulde, alıcı 400 bin lira nakit verip 400 bin lira kredi kullanmak istediğinde bu tutarda bir kredinin 120 ayda aylık ödemesi güncel faiz oranı ile 5.711 lira civarında oluyor. Bu kredinin ödenebilmesi için de aylık hane gelirinin en az 10 bin lira ve üzerinde olması gerekiyor. Dolayısıyla 1 milyon lira ve üzerindeki gayrimenkullerde hem peşinat hem de aylık taksit ödeme güçlüğü yaşanıyor."
KONUT KREDİSİ NASIL ALINIR?
Konut kredisi kısa süre içerisinde birikim yapmadan ev sahibi olunması amacıyla en fazla seçilen yöntemlerden biri haline geldi. Konut kredisi ile birden fazla kişi ev sahibi oldu. Ancak bu kredi türünü kullanmak için bankaların gerekli gördüğü bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olması gerekiyor. Aksi takdirde konut kredisi başvuru onaylanamıyor. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alırlar. Bu şartla müşteriye kredi verirler. Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının yüzde 80'i olarak belirlendi. Yani asla alacağınız evin fiyatının tamamını kredi olarak çekemiyorsunuz. Zaten konut kredisi verileceği zaman ekspertiz eşliğinde evin değeri banka tarafından hesaplanıyor. Verilecek kredi miktarı da o zaman belirlenir. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olmasıdır. Çünkü bankaların başvuran kişiler hakkında ilk başta dikkat ettikleri nokta kredi notudur.
Eğer kredi notunuz düşük ise bankalardan kredi alma ihtimalinniz düşünüyor. Bu nedenle bankalarla olan ilişkilerin iyi tutulması büyük önem taşıyor. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemlidir. Çünkü ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı olacaktır. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekir. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arasıdır. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süredir ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Böylelikle ödemeleri aksatmaz ve evin riske girmemesini sağlarsınız. Almayı düşündüğünüz evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisi başvuru yapabiliyorsunuz.
Sıfır ve ikinci el evlerde konut kredisi faiz oranı ne kadar oldu?