Ekonomi

Bankalar neden kredi vermek istemiyor işin uzmanı sırrını açıkladı Tüm piyasa bu haberi konuşuyor

Dolarla mücadele etmek adına bankalara getirilen bazı zorunlulukların ardından bankaların  kurumsal bazı kredileri artık veremeyecek duruma geldiği konuşuluyor.  Merkez Bankası ile İSO ve TOBB arasındaki son toplantıdaki gerginliğin nedeni de kredilere erişim ve maliyet konusu olmuştu.Tahvil alma yükümlülüğüne daha fazla girmek istemeyen bankalar, bazı kredileri kapatma yolunu da giderken, birçok şirket ise son alınan kararlarla faizin düşmesine rağmen bu kredilere erişimin her geçen gün daha da zor olduğundan dert yakınıyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile başlayan ve kredi karşılığı tahvil ayırma zorunlulukları ile ağırlaşan adımları sonrası bankalar, kurumsal bazı kredileri veremeyecek duruma geldi.

Tahvil alma yükümlülüğüne daha fazla girmek istemeyen bankalar, bazı kredileri kapatma yolunu da giderken, birçok şirket ise son alınan kararlarla faizin düşmesine rağmen bu kredilere erişimin her geçen gün daha da zor olduğundan dert yakınıyor.

Yaklaşık iki ay önce de Merkez Bankası ile İSO ve TOBB arasında gerçekleşen toplantılarda karşılıklı sert eleştirilerde ana neden kredilere erişim zorluğu ve maliyet konusu olmuştu.
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da süreç sonrası yaptığı açıklamada “Son dönemde banka kredilerindeki sıkıntıların kaynağı ekonomi programımız değil finans kesimi ile reel sektör arasındaki geçici bir yaklaşım farklılığıdır” demişti.

Bu tartışmaların ardından maliyetleri yüzde 40’a yaklaşan ilgili kurumsal kredilerin maliyeti Merkez Bankası’nın kararlarıyla yüzde 20’ye doğru geriletildi.

Ancak bu kredilere ayrıca büyüme hedefi sınırı da getirildi. Bankacılar takip eden kararlarla maliyeti düşürülen kredilerin kullandırılması halinde tahvil tutma yükümlülükleri doğduğunu dile getirerek, kredi kullandırmakta oldukça zorlandıklarını ifade ediyor.

Uzmanlar ise bankaların likidite sağlamayan bir menkul kıymet istemediğini ve bu riski almak istemediğini, bu yüzden de kredi vermemelerinin çok normal olduğunu savunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ise KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla yeni bir Hazine destekli kefalet paketi çalışması yaptıklarını söylemişti.

Bankacılık ve sektör kaynaklarının paylaştığı bilgiye göre yeni krediye ulaşamayan bazı şirketler ise öz kaynaklarını kullanarak mevcut kredilerini kapatmaya çalışıyor.

Yılbaşında toplam tutarı 5 milyar TL olan TL cinsi reeskont krediler şu anda 90 milyar TL’ye yaklaştı.

Merkez Bakası ise geçen ay kredi politikalarında belirleyici konumunu güçlendiren, istenilen alanlara yönlendirilmeyen krediler karşılığı tahvil tutma zorunluluğu getirdi.

Merkez Bankası ayrıca ticari kredilerde yüzde 20 zorunlu karşılıkları tutma uygulaması yerine yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi getirdi.