Ekonomi

Bankalar promosyon yarışından ne kazanıyor?

Bankaların promosyon yarışında çıtayı sürekli bir üst seviyeye koyması, akıllara "peki bankalar bunu neden yapıyor?' sorusunu getiriyor. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, "bankadan alınan promosyona vergi yok" başlığı ile kaleme aldığı köşe yazısında bankaların bu yarışa neden katıldığına ışık tuttu.  "Bankaların maaş müşterisi kapma konusunda kesenin ağzını açması ile birlikte yaşanan yoğun rekabet, kişi başı maaş taşıma promosyon rakamını 16

Nedim Türkmen, köşe yazsında Türkiye'de, 14 milyon emekli ve 28 milyon çalışan olduğunu ifade eden Nedim Türkmen,  bankaların emeklilere, kamu ve özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurum tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonların çalışanlar açısından gelir, bankalar açısından ise iş geliştirme, yeni müşteri ve müşteri aidiyetinin sağlanması konusunda yapılan bir harcama olduğunu söyledi.

  "Bankaların maaş müşterisi kapma konusunda kesenin ağzını açması ile birlikte yaşanan yoğun rekabet, kişi başı maaş taşıma promosyon rakamını 16.000 TL'ye kadar çıkardı" diyen Türkmen,  bankaların yeni müşteri ederken bir yandan kesenin ağzını açtığını bir yandan da sundukları hizmetleri kullanan kitlenin büyüklüğünü ciddi oranlarda artırdıklarını söyledi.

Bankalar bunu neden yapıyor?

 

Türkmen, "Bankalar, kendilerinden maaş alan personele kredi temin etme, kredi kartı verme, havale ve EFT işlemlerinin yapılması gibi bankacılık işlemlerinin bankalarında gerçekleştirilmesini sağlayarak, hesaplardaki atıl parayı kullanarak ticari faaliyetlerini genişletmeyi ve ticari kazanç elde etmeyi amaçlıyorlar" ifadesini kullandı.

"Sağlam maaş müşterisi candır"

Türkiye'de faaliyette bulunan bankaların, kârlılık rekorları kırdığını ifade eden Türkmen,  "Borsada işlem gören bankaların hisse senetleri sürekli yükseliyor. Merkez Bankası'nın yüzde 13 ile fonladığı bankalar, bu paraları bize yüzde 45'e varan faizlerle satıyor. Yüksek kârlar elde eden bankalar, “bizim emekli maaşımıza ya da aylık maaşımızın bankalarına yatırılmasından ne kazanacak da, kişi başına 16.000 TL'ye varan promosyon ödemesi yapıyor” diye düşünebilirsiniz. " ifadelerini kullanırken, yüksek enflasyon ortamında,  maaş tutarlarının yükseldiğine işaret etti. Kampanya kapsamında belirlenen süre içinde bütün bankacılık işlemlerini kredi kartı, EFT, havale, ihtiyaç kredisi, kiralık kasa gibi hizmetlerin emekli maaşının yatırıldığı bankadan alınacağına dikkat çeken Türkmen, "Ekonomik kriz dönemlerinde devletten maaş almak çok değerli hale geliyor. Sağlam maaş müşterisi candır" şeklinde konuştu.

Promosyon alamadım diye üzülmeyin! Yasal düzenleme geliyor

Vakıfbank emekli promosyonlarında fiyat mı yükseltti? İşte son promosyon ödemeleri

Emekli maaş promosyonu nasıl arttırılır? Yüksek maaş promosyonu almanın yolları