Ekonomi

Promosyon alamayan emekliler bunu mutlaka yapın!

Promosyon kampanyalarını Eylül sonuna kadar uzatan bankalar promosyonda her gün  yeni bir zirve açıklarken bazı emekliler, kullandıkları krediler yüzünden bu furyanın dışında kalıyor. Peki promosyon almanın yolu ne? Bankalar mı haklı emekliler mi? Ancak kredi kullanan bazı emekliler kredi vadesi süresinde maaşlarına el koyan bankalar nedeniyle yüksek promosyon imkanından yararlanamıyor

Başka bankalarla taahhüt sözleşmesi olan emekliler eski promosyon taahhüdünden kalan miktarı ilgili bankaya ödeyerek maaşının serbest kalmasını sağlıyor ve istediği bankaya geçiş yapabiliyor. Ancak kredi kullanan bazı emekliler kredi vadesi süresinde maaşlarına el koyan bankalar nedeniyle yüksek promosyon imkanından yararlanamıyor.

"Emeklinin maaşı haczedilemez"

CNNTürk'te katıldığı bir programda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, Yargıtay'ın bu konuda vermiş olduğu emsal bir karar olduğuna işaret ederek, "Emekli ben maaşımı taşıyamıyorum, kredi çektim, taksitlerim devam ediyor diyor ancak hukuk sistemindeki en üst kurul olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bu konuda son noktayı koydu ve bankaları haksız buldu diye konuştu.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun emekli maaşının teminat alınarak kredi verilmesini doğru bulmadığını aktaran Ağaoğlu,kredi çekmek için emeklinin rızası olsa bile emekli maaşının haczedilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Ağaoğlu, "Emekli maaşının haczi kabil değildir. Emekli rıza gösterse dahi emekli maaşına teminat olarak alıp kredi vermesi basiretli bir tacir davranışı değildir" diye konuştu.  "Emeklinin maaşı haczedilemez" diyen Tüketici Konfederasyonu Derneği Başkanı Ağaoğlu sözlerinin şöyle sürdürdü: "Emekli kredi çektiği bankadan maaşını başka bir yere taşıyabilir ama o banka yeterli miktarda promosyon veriyorsa ki şimdi 10 bin liralara yaklaştığını duyuyoruz" şeklinde konuştu.

 

"Tüketici hakem heyetine başvurun"

Emeklinin maaşının rehin tutulamayacağını ısrarla vurgulayan Ağaoğlu, emekli maaşının ancak iki durumda haczinin mümkün olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Birinci olarak SGK haczedebilir bir de eş çocuk nafakası gibi nafakalarda haczedilebilir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu çok haklı bu konuda, dirençle karşılaşan emekliler bankalarda yazılı iletişim yapsın. Tüketici Hakem Heyetleri ile iletişime geçsinler" diye konuştu.

"Bankanızla görüşüp yükseltebilirsiniz"

Kendisinin de maaşı nedeniyle aldığı promosyonu bankasıyla görüşerek yükselttiğini anlatan Ağaoğlu, emeklilerin haklarını bilerek bankalarıyla görüşerek promosyon tutarlarını yükselebileceğine işaret etti. Ağaoğlu yaşadığı durumu şöyle anlattı: "2 yıl önce promosyon anlaşması yaptım. Temmuz ayında bankayı arayıp maaşımı başka bankaya taşıyacağımı söyledim. Bana derhal 4 bin lira verdiler. Daha sonra promosyonların daha da artırıldığını görünce bankaya uğradım. 7 bin 500 liraya çıkarttılar promosyonu. Yani hakkını bilen birini gördüğü zaman bankada işler tıkır tıkır işliyor."

 

Bankalar yarışa girdi! Hangisi birinci oldu? Emekli promosyonu tam 8 bin 250 liraya dayandı! Akbank, Garanti, Yapı Kredi

Ağustos 2022 en yüksek veren emekli promosyonu bankalar listesi! İşte 9 bin TL promosyon veren banka!