Mortgage

Bankalarda en çok konut kredisi talep gördü!

Merkez Banakası’nın faizleri aşağıya çekmesine kredi faizlerini düşürerek karşılık veren bankaların kredi hacminde artış yaşandı. Kredilerde konut öne çıkarken müteahhitler, “Sektöre taze para girişi arttı. İnşaatlar hızlanacak işçi alımları artacak” yorumunda bulundu...

Enflasyonun gerilemesinin gereğini yerine getiren Merkez Bankası, Temmuz’dan bu yana gösterge faizi bin puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 14’e düşürdü. Zincirleme harekette Merkez’in bu hamlesi ile bankalar, konut kredi faizlerini 0,98’e kadar indirdi. Ardından katılım bankalarında da kar oranları yüzde 1’in altına indi. Bu hafta 2 özel banka da oranları düşürdüğünü duyurdu. Böylece, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile başlayan yüzde 1’in altında aylık maliyetle konut kredisi hareketine beş özel banka katıldı. Kuveyt Türk, Vakıf Katılım, Türkiye Finans ve Katılım Bankası konut kredisi kar payı oranlarını, ING Türkiye ve TEB ise konut kredisi faiz oranını yüzde 0,98-0,99’a çekti.

Günlük hacim 6 milyar tl oldu

Yeni Şafak Gazetesi'nden Mine Açar'ın haberine göre, maliyetlerin aşağıya çekilmesi kredi talebini arttırdı.İş dünyası yeni kredilerle yatırım yaparken, bireysel yatırımcı ise ertelediği ev ve araba gibi ihtiyaçları için kredi kullandı. Böylece günlük çekilen kredi miktarı son 7 günde günlük 6 milyar lira olarak hesaplandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan günlük bültene göre, sektörün kredi hacmi 4-12 Kasım tarihleri arasında 42 milyar 54 milyon lira artış gösterdi. Söz konusu dönemde toplam kredi hacmi de 2 trilyon 5575 milyar 376 milyon liraya çıktı.

En çok konut kredisi çekildi

Bankacılar son dönemde kredi talebinde en hızlı artışın konut kısmında yaşandığını belirtti. Uzun bir süre yüksek faiz nedeniyle maliyetler artsa bile konut fiyatlarının aynı hızla yükselmemesi talep artışında önemli bir etken olarak gösteriliyor. Gayrimenkul pazarlamacıları da ikinci el konutların fiyatlarındaki baskılamanın bilincinde olan vatandaşın fiyatlar yükselişe geçmeden düşük faizi fırsata çevirmek istediğini söyledi. Bankacılar 8 Kasım itibariyle tüketici kredileri tutarının 3 milyar 610 milyon lira artarak 440 milyar 638 milyon liraya yükseldiğini, söz konusu kredilerin 192 milyar 602 milyon lirasının konut, 6 milyar 241 milyon lirasının taşıt ve 241 milyar 794 milyon lirasının ihtiyaç kredilerinden oluştuğunu ifade ediyor. Konut kredi hacminin 200 milyar lirayı aşması öngörülüyor.

Üreten de memnun

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, konutun inşaat sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olması ile kamu ve özel bankaların konut kredi faizlerini yüzde 1’in altına çekmesinin sektördeki canlanmayı artırdığını vurgulayarak Koloğlu, “İnşaat sektörünün yeniden büyüme trendine gireceğini öngörüyoruz” diye konuştu. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık da son iki yıllık inşaat faaliyetlerini incelediklerinde ilk kez iki ay üst üste devam veden bir hareketlilik yaşandığını gördüklerini söyledi. Işık, “Türkiye’nin jeopolitik riskinin azalması, Merkez Bankamızın faiz indirimleri, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilişkin beklentilerinin iyileşmesi, Türk lirasının değerini korumaya devam etmesi inşaat sektörü oyuncularının beklentilerini karşılıyor” dedi.

Yarım kalan inşaatlar hızlanır

Müteahhitler, konut kredi faiz indirimlerinin sektörü canlandırarak para girişini hızlandırdığını ve bunun artış göstererek devam edeceğini öngördüklerini belirterek, “Bu da var olan ve kaynak yetersizliği nedeniyle yarım kalan inşaatların hızla bitirilmesini sağlayacak. Yarım kalan projelerin yeniden inşası işsizliği de önemli ölçüde azaltacak” diye konuştular.

Özel bankalar da konut kredi faizlerini indirdi!

Markalı konut projelerinde banka kredisi ve senet kullanımı arttı!