22 / 11 / 2024
fuzul

Markalı konut projelerinde banka kredisi ve senet kullanımı arttı!

Markalı konut projelerinde banka kredisi ve senet kullanımı arttı!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 Ekim ayı sonuçlarına göre, markalı konut projelerinde banka kredisi ve senet kullanımı arttı.




‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 Ekim ayı sonuçları açıklandı. Endekse göre, Ekim 2019'da konut satışlarında peşinat kullanımı yüzde 51, banka kredisi kullanımı yüzde 20 ve senet kullanım oranı da yüzde 29 seviyesinde gerçekleşti. Markalı konut projeleri kapsamında konut satışlarının yüzde 3’ünün yabancılara yapıldığı Ekim'de fiyatlar, bir önceki aya göre yüzde 0.21, geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 2.52 nominal oranda arttı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Ekim ayı sonuçlarını masaya yatıran GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin, “Yeni konut satışlarındaki ödeme yöntemlerini incelediğimizde, banka kredisi ve senet kullanımının arttığını, peşinat kullanımının ise azaldığını görüyoruz. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı artmaya devam edecektir” diye konuştu.

Markalı konut projelerinde banka kredisi ve senet kullanımı arttı!

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa da REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayı sonuçları hakkında şu şekilde konuştu:  "Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.21, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Satışlardaki konut bedeli ödeme yöntemleri incelendiğinde, Eylül ayına göre Ekim ayında peşinat kullanım oranında yüzde 13.56'lık oranında azalış, banka kredisi kullanım oranında yüzde 5.26'lik ve senet kullanım oranında yüzde 31.82’lik bir artış söz konusu. Ekim ayında, satışı gerçekleştirilen konutlarda bitmiş konut stok oranı yüzde 35 iken bitmemiş konut stok oranı yüzde 65. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 3.35’lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi."


Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.21

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak isimlendirilen ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Ekim'de  bir önceki aya göre yüzde 0.21 nominal azalış, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 2.52 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre de yüzde 87.10 oranında nominal artış gerçekleşti.

1+1 ve 2+1’de azalış, 3+1 ve 4+1’de artış

Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Ekim'de bir önceki aya göre 1 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0.27, 2 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0.21 oranında azalış, 3 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0.47 ve 4 oda 1 salon konut tipinde yüzde 0.25 oranında nominal artış yaşandı.


Yabancıya satışlar son 6 aylık ortalamanın altında

Ekim'de markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 3’lük (son 6 aylık ortalama yüzde 6) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 39 oranında 2 oda 1 salon özellikteki konutlar tercih edildi.

Banka kredisi kullanımında artış


Markalı projelerden konut alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranlarına bakıldığında; Ekim ayında peşinat kullanımının yüzde 51, banka kredisi kullanımının yüzde 20 ve senet kullanım oranının yüzde 29 seviyesinde gerçekleştiği gözlendi. Eylül ayında peşinat kullanımı yüzde 59, senet kullanımı yüzde 22, banka kredisi kullanımı ise yüzde 19 oranında gerçekleşti.

Stok erime hızı yüzde 3.22

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayı stok erime hızı rakamlarına bakıldığında adet bazlı stoklarda yüzde 3.22 oranında erime gözlendi. Eylül ayı stok erime hızı yüzde 5.02 oranında olmuştu.

Satışların yüzde 35’i bitmiş konutlardan

Ekim ayında satışı yapılan konutların yüzde 35’i bitmiş, yüzde 65’i bitmemiş konut stoklarından oluştu. Eylül'de ise satışlar yüzde 76’sı bitmiş, yüzde 24’ü bitmemiş konut stoklarından oluşuyordu.

Markalı konut projelerinde satışların yüzde 10’u yabancılara yapıldı!

6 maddede GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim 2019 Raporu!


Geri Dön