07 / 05 / 2024

Özel bankalar da konut kredi faizlerini indirdi!

Özel bankalar da konut kredi faizlerini indirdi!

Faiz indiren kamu bankalarının sorasında özel bankalar da elini taşın altına koydu. Faiz ve kâr payı oranı 1’in altına indirilirken, satışlardaki artışın hızlanması bekleniyor...



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 25 Temmuz 2019 tarihinde başlatılan ve üç toplantıda yapılan 10 puanlık faiz indiriminin sonrasında kamu bankalarının konutta öncülüğünü üstlendiği kampanyaya özel bankalar da katıldı. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre; kamu bankalarının faiz oranını yüzde 1'in altına indrmesinin sonrasında 28 Haziran 2019 tarihinde yüzde 22.23 olan konut kredisi ortalama yıllık faizi, 8 Kasım 2019 tarihinde yüzde 13.01'e geriledi.

ÖZELLER YÜZDE 1'İN ALTINA ÇEKTİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın 31 Ekim 2019 tarihinde "Öncü kamu bankaları olmakla birlikte özel bankalar da son dönemde rekabetçi olmaya başladı" açıklaması yaptı. Açıklama sonrası rakamlarda da değişiklik olmaya başladı. 

Hem üretici hem de tüketici özel bankalardan yüzde 1'in altında konut kredisi talep ediyordu. Özel bankalar da bu talebi karşılamak için faiz oranlarında indirime gitti. 

ING Türkiye'nin faiz oranını yüzde 0.98'e düşürdü. ING Türkiye sonrasında, bir indirim de TEB'den geldi. TEB konut kredisi faiz oranını yüzde 0.99'a çekti. Türkiye Finans Katılım Bankası kâr oranını yüzde 0.99'a, Kuveyt Türk ise yüzde 0.98'e çekti. 

30 BİN TL CEPTE KALIYOR

Yüzde 0.98 faiz oranı ile 300 bin TL'lik konut kredisi kullanmak isteyen bir vatandaş, toplam 511 bin TL ödeme yapıyor. Aylık taksit ödemesi 4 bin 262 TL'ye iniyor. Bankaların faiz indirimi yapmadan önceki uygulanan oranlarla (ortalama yüzde 1.1) 300 bin TL'lik kredide geri ödeme 541 bin TL, aylık taksit ise 4 bin 514 TL oluyordu.

Özel bankalar da konut kredi faizlerini indirdi!

TALEP HAREKETE GEÇECEK

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, tüm banka ve finans kuruluşlarının konut kredisi faizini bir süredir düşürmesini beklediklerini açıkladı. Elmas, bu desteğin konut almak isteyen vatandaşın konut talebini harekete geçirmek için büyük önem taşıdığını belirtti. Elmas, "Bunun genele yayılması sektörün yeni bir ivme kazanması, tüketicinin ev sahibi olması, yatırım yapması ve ekonomiye katkı anlamında çok önemli" diye konuştu.

Özel bankalar da konut kredi faizlerini indirdi!

TÜKETİCİ GERİ ÇEVRİLMESİN

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, ise şu ifadeleri kullandı; "Özel bankaların katılması, olumlu ancak kağıt üzerinde yapılan bu indirimlerin satışlara reel olarak yansıyabilmesi için kredi talep eden alıcıların, bankalar tarafından geri çevrilmemesi gerekiyor. Özel bankaların müşterilerin kredibilitelerini revize etmelerini bekliyoruz" 

TEB konut kredisi faizini yüzde 0,99'a indirdi!

ING Türkiye konut kredi faiz oranını 0.98'e düşürdü!

Bu hafta hangi bankalar konut kredisi faizlerini indirdi?


Geri Dön