29 / 04 / 2024

Konut kredi faizleri düşüyor!

Konut kredi faizleri düşüyor!

Merkez Bankası’nın ikinci faiz indiriminden sonra özel bankaların konut kredilerindeki faiz indirim yarışı da hız kazandı. Kamu bankları yüzde 0.99 faiz uygulamasını sürdürürken özel bankaların konut kredi faiz oranı yüzde 1.11’e kadar geriledi



Merkez Bankası'nın Temmuz ayından bu yana aldığı ikinci faiz indirim kararı konut kredi faizlerindeki indirimi daha da hızlandırdı. Yeni Asır gazetesinde yer alan habere göre, ilk faiz indiriminden sonra, 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerinde kredi vadesini 180 aya çıkarırken faizi yüzde 0,99'a indiren kamu bankaları, bu uygulamayı sürdürüyor. Özel bankalarda ise ikinci indirimden sonra konut kredi faizi yarışı da başladı. Bu rüzgarla, özel bankaların konut kredi faiz oranı 25 Eylül 2019 itibariyle yüzde 1.11'e kadar geriledi. Özel bankalar arasında en düşük konut kredi faizini yüzde 1.11 oran ile Kuveyt Türk uyguluyor. Kuveyt Türk'ü yüzde 1.15 faiz oranıyla TEB, yüzde 1.7 ile İş Bankası ve Akbank takip ediyor. Son bir ayda en büyük indirim oranı da Denizbank'tan geldi. Denizbank, 21 Ağustos tarihinde aylık yüzde 2.05 olan konut kredi faizini yüzde 1.37'ye indirerek müşterilerine tam 68 puanlık bir avantaj sağladı. En yüksek konut kredi faizi de aylık yüzde 1.99 ile HSBS tarafından uygulanıyor. HSBC aynı zamanda son bir ayda konut kredi faizinde indirim uygulamayan tek banka olarak dikkat çekti.

PSİKOLOJİK SINIR

Konut sektörünün temsilcileri, gelen indirimlerle beraber, satış ofislerinde gözle görülür bir hareketlilik başladığını söylüyor. Ortak beklenti de  özel bankaların da konut kredi faizini, psikolojik sınır olarak kabul edilen yüzde 1'in altına çekmesi.

 

Konut kredi faizleri düşüyor!

 

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kamu bankalarının konut kredilerinde yüzde 0.99 faiz uyguladığını dile getirerek, "Özel bankalar da bu rekabetin dışında kalamaz ki onlar da burada rol almaya başladı. Özel bankaların faiz oranları da yüzde 1'in altına düşer diye tahmin ediyorum" dedi. Durbakayım, konut piyasasında son 15-20 gündür ciddi bir hareket olduğunu da sözlerine ekledi. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin ise kamu bankalarında konut kredisi faizinin yüzde 1'in altına düşmesinin gayrimenkul sektörünü harekete geçirdiğini belirterek "Bu hareketin sektörün geneline yayılması ve özel bankalardaki indirimlerin devam etmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI'NDAN İKİNCİ KARAR

Merkez Bankası, Eylül 2019 dönemi Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar verdi. Buna göre; bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19.75'ten yüzde 16.50'ye çekildi. Böylece TCMB, uzun bir aradan sonra arka arkaya ikinci kez politika faizini indirdi. TCMB, 2018'in Eylül ayında politika faizlerini yüzde 24 seviyesine çıkardıktan sonra ilk kez Temmuz toplantısında 425 puan indirim uygulamış, faizi yüzde 19.75'e indirmişti.

 

Konut kredisi faizlerindeki düşüş sürecek mi?

Konut kredisi faiz oranı nasıl hesaplanır?


Geri Dön