Bankalarda vade oyunu mu oynanıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında kamu bankaları başı çekti ve özeller faiz indirimi için sıraya girdi. Bazı bankaların faizi indiriyoruz deyip belli vadelerle sınırlaması ise tepki çekti..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında kamu bankaları başı çekti ve özeller faiz indirimi için sıraya girdi. Bazı bankaların faizi indiriyoruz deyip belli vadelerle sınırlaması ise tepki çekti..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Konut kredisinde yıllık faiz yüzde 9 olmalı' sözlerinden sonra bankaların faiz indirimleri hızla devam ediyor. Ziraat Bankası'nın başlattığı indirim diğer özel bankaların da katılmasıyla büyüdü. Birçok banka faizleri yüzde 1'in altına düşürürken bazılarının belli vadelerle sınırlaması ise tepkilere neden oluyor. Genellikle 10 yıl olarak alınan konut kredilerinde düşük faizleri bazı bankalar 2 ve 5 yıllık olarak sınırladı. Oysa bu vadeler konut kredisinde en az kullanılan seçenekler olduğu biliniyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, geçen yıl 485 bin kişi, ortalama 114 bin TL konut kredisi kullandı. Kullanılan konut kredisinin ortalama vadesi ise 91 ay oldu. Bankaların faiz indirirken 120 ay vadeye dokunmaması, indirimleri sembolik hale getirdi.
HİÇ BİR MAZERETLERİ YOK
Merkez Bankası'nın 5 kez arka arkaya gerçekleştirdiği faiz indirimleri, karşılık oranlarındaki düşüşler ve uluslararası piyasalardan sağlanan yeni kaynaklar, bankaları özellikle likidite açısından çok rahatlattı. Bu yılın ilk 6 ayında net karını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artırarak 19.1 milyar lira ile tarihinin en yüksek seviyesine çeken sektörün faiz indirimlerinde daha cesur olması gerekiyor. "Kepçeyle alıp, kaşıkla veren" hale gelen bankacılık sektörü bu bağlamda reel sektörün de tepkisini çekiyor.
EN DÜŞÜK BATIK KONUTTA
Konut kredileri, bankacılık sektörü için en az risk oluşturan grubu oluşturuyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı haziran sonu itibarıyla son 1 yılda 1.6 milyon kişi artarak 26.4 milyona çıktı. Bireysel kredilerin tutarı 428 milyar lira olurken, bunun yüzde 37.4'ünü ihtiyaç, 36.9'unu konut, 18.5'ini kredi kartları ve yüzde 7'sini taşıt kredileri oluşturdu. Ortalama konut kredisi 69.8 bin TL, ihtiyaç kredisi ise 8.7 bin TL oldu. Kredi kartında ortalama borç 3.6 bin TL düzeyinde bulunuyor. Bireysel kredilerinde batık kredi oranı yüzde 4.6 olarak gerçekleşirken, konut kredisinde bu oran yüzde 0.4 ile sektör ortalamasının neredeyse onda birinde kaldı. Bankalarda 2.3 milyon kişinin konut kredisi bulunuyor. Konut kredisi riski son 12 ay içerisinde en hızlı büyüyen ilk üç ilin Muş, Şırnak ve Ağrı olması dikkat çekti. Vatandaşın en sadık olduğu kredi türünün konut olduğu gözlenirken, bireysel kredi kartında batık oranı ise yüzde 9.3 oldu. Batık kredi oranı ihtiyaç kredilerinde yüzde 6.2, taşıtta ise 3.3 oldu.
Yapılan indirimler yıllık olarak yüzde 9'a ulaştığında 120 ay için 200 bin lira kredi çeken bir vatandaşın kazancı 50 bin lirayı geçiyor. Şu anda kredi aldığınız banka eğer faizi indimişse hemen gidip borcunuzu yeni oranlara göre yapılandırabilirsiniz. Böylece hem kısa vadede hem de daha düşük taksitlerle ödeme yaparsınız...
Takvim