11 / 05 / 2024

Bankalardaki milyonluk hesaplarda patlama yaşandı!

Bankalardaki milyonluk hesaplarda patlama yaşandı!

Türk bankacılık sistemindeki mevduat ve katılım hesaplarının toplam hacmi içinde 1 milyon TL ve daha yüksek tutardaki hesapların sayısı haziran sonu itibarıyla 1 milyon 145 bin 765 adetle rekor düzeye çıktı.



Türk Lirası’ndaki hızlı değer kaybı ile birlikte parasal işlem tutarlarının rakamsal olarak büyümesi, hızla “enflasyon milyonerleri” üretmeye başladı.

Dunya.com yazarı Naki Bakır köşe yazısında bu konuyu işledi. İşte o yazı: Bu trende bağlı olarak bankalardaki milyonluk hesapların sayısında yaşanan patlama ile adeta “milyoner enflasyonu” yaşanıyor. Türk bankacılık sistemindeki TL mevduat, döviz tevdiat hesabı ve kıymetli maden depo hesaplarının toplam hacmi içinde 1 milyon TL ve üstü hesapların sayısı haziran sonu itibarıyla 1 milyon 145 bin 765 adetle rekor düzeye ulaştı.

1 milyon TL üzeri hesapların sayısı son altı ayda 295 bin 875, son bir yılda ise 473 bin 851 adet artış gösterdi. 11 trilyon 650,5 milyar lira olan toplam mevduat hacminde 8 trilyon 328,5 milyar liralık bölüm yüzde 71,5 ile 1 milyon TL ve üzeri hesaplardaki tutardan oluştu.

Bankalardaki toplam mevduat hesabı sayısı son bir yılda yüzde 15,1 yükselirken, 1 milyon lira ve daha yüksek tutarlı hesap sayısındaki artış ise yüzde 70,5 oranında gerçekleşti.

1 MİLYON HESAP YERLEŞİKLERE AİT

Milyonluk hesapların 1 milyon 15 bin 705’i Türkiye’de yerleşiklere ait. Bu hesaplardaki tutar ise 7 trilyon 634 milyar lira oldu. Toplam yurt içi mevduat ise 10 trilyon 765,8 milyar lira olurken bu rakamın yüzde 70,9’unu 1 milyon üzeri hesaplar oluşturdu.

1 milyon TL ve üzerindeki hesapların 130 bin 60 adedi ise yurt dışındaki yerleşiklere ait. Bu hesaplardaki toplam mevduat hacmi ise 694,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Parasal genişlemenin sonucu olarak paranın değer kaybetmesi ve parasal işlemlerin rakamsal olarak büyümesi, kullanılan banknot değerlerinin de değişmesi ihtiyacını doğuruyor. Piyasada şu an en büyüğü 200 TL değerli olan banknotlara 500 ve 1000 TL’lik olan yeni paraların dolaşıma sokulması beklentisi var. Ancak Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, yeni banknot düşünmediklerini, parasal sıkılaştırma doğrultusunda kredi genişlemesinin önüne geçeceklerini açıkladı.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön