28 / 04 / 2024

Bankalardan 10 bin TL sınırı geldi, duyanlar şaşkına döndü. Banka kullananlar dikkat

Bankalardan 10 bin TL sınırı geldi, duyanlar şaşkına döndü. Banka kullananlar dikkat

Bankalardan 10 bin TL sınırı geldi. Haberi ilk kez duyanlar şaşkınlık yaşadı. Bankalar artık bu kararı uygulayacak. İşte detaylar



Bankalardan yoğunluğu azaltmak adına dikkat çeken bir hamle geldi. Bankalar 10 bin TL sınırı koydu. Bundan sonra 10 bin TL'nin altındaki işlemler, banka şubeleri aracılığıyla değil de ATM'ler aracılığıyla gerçekleştirilecek. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre, banka çalışanlarının verdiği bilgiye göre bu tutarın altı için ödeme ekranları tamamen kapatıldı. Vezneden minimum işlem tutarı, bazı bankalarda 20 bin TL’ye kadar yükselirken bazı bankalar ise bu konuda bir kısıtlama sunmuyor. Ancak vezneden yapılan nakit çekim işlemlerinde işlem ücreti kesiyor. Bankalar bu uygulamanın nedeninin genel olarak müşteriyi dijitalleşmeye teşvik etmek olduğunu söylerken banka çalışanları “Vezneler para çekme işlemleriyle boğuşup kredi kartı, kredi ve ek hesap satışı yapamıyor diye bu uygulamaya geçtiler” dedi.

HAMLENİN ALTINDA YATAN NEDEN MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK

Bu hamlelerin maliyet düşürmek için yapıldığını söyleyen bankacılık uzmanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Bankalar uzun zamandır bunu yapmaya çalışıyor. Hem kiralardan hem işçi maliyetinden kısmak, şubeleri küçültmek istiyorlar. Yaşlı ve engelliler zorlanacak tabii ki ama işte kapitalizm budur. 10 bin TL limit kulağa çok gelebilir ama 370 dolar ediyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz de tüketici kanununu anımsatarak şunları vurguladı:

“Kanuna göre vitrine koyduğunuz malı satmak, taahüt ettiğiniz hizmeti vermek zorundasınız. Bankaların bu uygulaması kabul edilemez. Belirlenen minimum tutarlar emekli maaşının üstünde. Yaşlı, engelli, savunmasız vatandaşlarımız banka içinden işlemlerini güvenle yapma hakkına sahiptir. Kaldı ki bozuk ATM şikâyetleri sıklaşıyor, sokak sokak ATM aramak zorunda değiliz. Bu konuyu BDDK ile görüşeceğiz.”


Geri Dön