03 / 05 / 2024

Bankaların istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi

Bankaların istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi

Bankaların fonlama riskinin likidite düzeylerinin bozulmasına sebep olmasının önüne geçmek amacıyla istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi.



BDDK’YA GENİŞ YETKİLER

BDDK, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) makul görüşü alınmak yoluyla fonlama riski düzeylerini göz önüne alarak banka ya da banka grubu temelinde daha ihtiyatlı esaslar belirleyebilecek.

Kalkınma ve yatırım bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunca aksi belirleninceye kadar, bu asgari seviyeleri tutturmaktan muaf tutuldu. Söz konusu yönetmelikte, mevcut ve gerekli istikrarlı fon hesaplaması ve türev varlıklara ilişkin ayrıntılara da yer verildi.

Bankaların istikrarlı fonlama yapmalarını sağlamaya yönelik esaslar belirlendi

Merkez Bankası’nın finansal piyasaların genelinde meydana gelen bir stres ya da makroekonomik gelişmeler karşısında uyguladığı istisnai ve geçici olağandışı likidite işlemleri çerçevesinde Merkez Bankası’ndan likidite temin etmek için Merkez Bankası’na teminata verilen varlıklar için yönetmelikte belirtilenlerden daha düşük bir göz önüne alma oranı belirlemeye Merkez Bankası ile gerçekleştirilecek değerlendirme sonucunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yetkili kılındı.

6 AY VE DAHA UZUN VADELİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ayrıca, bu olağandışı likidite işlemleri kapsamında Merkez Bankası’nın piyasada oluşan likidite fazlasını piyasadan çekmesinden kaynaklanan 6 ay veya daha uzun vadeli Merkez Bankası’ndan olan alacaklar için yüzde 5 oranından az olmayacak bir dikkate alma oranı belirlemeye Merkez Bankası ile gerçekleştirilecek değerlendirme sonucunda yetkili olacak.

Batı yaptırımları nedeniyle Rus altını Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılıyor

ŞOK’ta şiyonyer 1300 TL’ye, 3 kapaklı gardırop 2200 TL’ye komodin 430 TL’ye düştü!

Tam 14 şehirdeki huzurevlerine yüksek maaşlı personel alınacak! KPSS şartı yok!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön