29 / 04 / 2024

Bankaların tahvil iştahı arttı! Kira sertifikaları ihraç edecek!

Bankaların tahvil iştahı arttı! Kira sertifikaları ihraç edecek!

BDDK'nın aktif rasyo düzenlemesi sonrası bankalar menkul kıymete yönelirken, tahvil piyasası da canlandı. Bu durumda hazine haftaya 3 ihale ve kira sertifikası ihracı düzenleyecek. 



Bankaların aktif rasyosunu tutturmak için tahvil alımları ve TCMB’nin 100 baz puan faiz indirimi,  tahvil rallisinin devamını etkiledi. Getirilerde yukarı yön TCMB'nin tarihinin en hızlı tahvil alımlarını gerçekleştirmesine rağmen devam ediyor. Ancak BDDK’nın Aktif Rasyo düzenlemesi ve TCMB’nin faizi yüzde  8,75'e çekmesi, bu hafta faiz getirilerinde sert düşüşe yol açtı. Haftaya yüzde 10’un üzerinde başlayan iki yıllık gösterge tahvil, haftanın son işlem günü yüzde 8.7 seviyesine kadar düşüş gösterdi.

Bankaların tahvil iştahı arttı

Bankaları daha çok kredi vermeye, tahvil alımına gitmeye ya da TCMB ile swap yapan Aktif Rasyo düzenlemesi tahvil piyasasını canlandırdı. Bankalar, nisan ayının sonuna kadar az bir süre kala tahvil alımına yoğunlaştı. Hazine'nin gerçekleştiği ihaleye bankaların ilgisi BDDK kararının ardından oldukça arttı. Bu haftaki TÜFE’ye endeksli tahvil ihracına gelen talep bunun en bariz örneği oldu. Önümüzdeki hafta ihalelerin devam edecek olmasına karşın bu haftaki ihalede 13 milyar TL borçlanan Hazine, şubat borçlanma öngörüsünü de şimdiden ulaştı.

Haftaya 4 ihale var

Hazine haftaya 3 ihale ve kira sertifikası ihracı düzenleyecek. 27 Nisan Pazartesi 2 ihale gerçekleşecek. İlk ihalede, 5 ay (161 gün) vadeli hazine bonosunun yeniden ihracı düzenlenecek. İkinci ihalede ise 7 yıl (2380 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli ve değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihraç edilecek. Tahvil ihalesi yapılacak salı günü, kira sertifikası ihracı gerçekleşecek. İhalede, 2 yıl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı düzenlenecek. Ayrıca 6 ay vadeli kira sertifikasının doğrudan satışı yapılacak.

Kısa sürede kredi yerine tahvil alımı

Dünya Gazetesi Yazarı, Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek, bankaların tahvil iştahı için şu ifadeleri kullandı: “BDDK düzenlemesi sonrası bankaların kısa vadede mayıs ayı için AR tutturmaları kredi hacmindeki artışı cephesinden kalan zaman da göze alındığında çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle formülün pay kısmında yer alan menkul kıymet kalemi tercih ediliyor. TCMB faiz indirimi döngüsünün devam edeceği de düşünüldüğünde doğal olarak getiri eğrisinin kısa tarafı alımlarla öne çıkıyor.”

Ünlü&Co/DAHA'nın faizdeki düşüşler hakkında yaptığı değerlendirmesi şu şekilde: ''Gerek TCMB’nin faiz indirimi kararı gerekse BDDK’nın aktif rasyo uygulamasını hayata geçirmesinin ardından faizler kısa vadelerde çok daha belirgin olmak üzere getiri eğrisi boyunca aşağı yönlü bir eğilim sergiliyor. Bu noktada 2 ve 10 yıl vadeli faizler arasındaki makasın 300 baz puanı da aşarak belirgin şekilde açıldığını görüyoruz. Aşırı olarak değerlendirdiğimiz bu makas bir miktar daralma eğilimi gösterebilir. Zaman zaman değer kazanma eğilimi sergilese de TL’deki yüksek kırılganlığın tahvillerin cazibesini azalttığını söylemek mümkün. Diğer taraftan kısa vadede mevduat faizlerinde de aşağı yönlü eğilim izlenmesi şaşırtıcı olmayacaktır.''

Hazineden 3 yeni ihale ve kira sertifikası ihracı!


Geri Dön