03 / 05 / 2024

Barbarossa Anıtı'nı kurtarmak için Türk Alman seferberliği!

Barbarossa Anıtı'nı kurtarmak için Türk Alman seferberliği!

Barbarossa anıtının görünür bir yere taşınması için Prof. Dr. Pascal Hector ve Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel çalışmalara başladı



Roma - Germen İmparatoru 'Kızıl Sakal' lakaplı Friedrich Barbarossa 12'nciyüzyıl başındaki 3'üncü Haçlı Seferi'nde Kudüs'ü fethetmeye giderken, Göksu Nehri'nden geçtiği sırada boğulmuştu. Mersin'in Silifke ilçesinde anısına yaptırılan anıt, duble yol nedeniyle görünmeyen bir noktada kaldı. Barbarossa anıtının görünür bir yere taşınması konusunda Almanya'nın  Ankara  Büyükelçiliği'nde görev yapan elçi Prof. Dr. Pascal Hector ve Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel çalışmalara başladı. Geçen hafta Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görev yapan elçi Prof. Dr. Pascal Hector eşi, çocukları ve annesi ile birlikte Silifke'ye giderek anıtla ilgili çeşitli temaslarda bulundu. Elçi Hector, Barbarossa'nın ülkesinde sakalının kızıla çalması nedeniyle 'Kızıl Sakal' olarak bilindiğini, Almanya'da ilköğretim seviyesindeki okullarda tarih dersinde çocuklara anlatıldığını belirterek, 'Almanya ile Türkiye'nin yüzyıllara dayanan bir dostluğu var. Duble yol çalışması nedeniyle görünmeyen bir noktada kalan anıtın daha uygun bir yere yapılması bizim için büyük önem arz ediyor. Gerekirse anıtın yapılması için Almanya'dan uzman ekiplerin gelmesini sağlayacağız' dedi.

ALMAN HEYKELTIRAşž İSTENDİ
Bu arada Silifke Belediye Başkanı MHP'li Bayram Ali Öngel de yeni bir anıt yapılması konusunda iznin karayollarından gerektiğini belirterek, 'Karayolları izin vermeden belediye olarak şu anda bir şey yapamıyoruz. Ayrıca Silifke Belediyesi'nin Almanya'daki kardeş şehri olan Hassloch Belediyesi'ne bir yazı yazdım. Yazıda Alman Kral'ın anıtının uygun bir yere yapılması için birlikte çalışılması amacıyla bir mimar ve bir heykeltıraşın görevlendirilmesini istedim' dedi. Başkan Öngel, anıtın yeni bir yere taşınması veya yolunun araç ve yaya trafiğine açılması, ayrıca bu anıt mezar çevresinde bir düzenleme yapılmasını planladıklarını ifade etti.

Alman elçi yörük çadırında
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde görev yapan elçi Prof. Dr. Pascal Hector anıt için eşi ve çocuklarıyla birlikte geldiği bölgede turistik bir gezinti de yaptı. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Alman elçi bir yörük çadırına girip köylülerle sohbet etti. Halkın sıcak ilgisi karşısında duygulanan Hector kendisine ikram edilen gözlemeleri iştahla yedi.

Zırhı ağır gelince öldü
Roma-Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa, 3'üncü Haçlı Seferi'nde 15 bin askeriyle 10 Haziran 1190'da Silifke'ye ulaştı. Ancak Göksu Nehri'ni geçerken üzerindeki zırhların ağırlığı nedeniyle 67 yaşında boğularak öldü. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, 1971'de kralın öldüğü yerin yakınlarına anıtını dikmişti.

ESMA OKUR/Sabah


Geri Dön