23 / 11 / 2024

Baret temelli binalar depreme daha dayanıklı!

Baret temelli binalar depreme daha dayanıklı!

Zetaş Zemin Teknolojisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Durgunoğlu, inşaat faaliyetlerine taze bir soluk getiren "baret temel" teknolojisini ve sistemin getirilerini değerlendirdi..




Zetaş Zemin Teknolojisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Durgunoğlu, inşaat faaliyetlerine taze bir soluk getiren "baret temel" teknolojisini ve sistemin getirilerini değerlendirdi. 


Son yıllarda yüksek yapı inşaatlarına yönelik yoğun talebe paralel olarak, baret temel uygulamaları da artıyor. Yüksek yapılarda temele etki eden yükün fazla olması, klasik fore kazık yöntemlerini saf dışı ederken, baret temeller etkin çözümler sunuyor. Zetaş Zemin Teknolojisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Durgunoğlu'nun verdiği bilgilere göre baret temeller, dairesel değü dikdörtgen kesitli üretildiği için değişik konfigürasyonlar içinde kullanılabiliyor. Bu tip temeller; yine fore kazıklardan farklı olarak hidrolik, mekanik grabli diyafram duvar makineleri veya hidrofreze cutter tipi makineler ile yapılıyor. 


DAHA FAZLA KONTROL SAĞLIYOR 

Baret temellerin avantajlarına değmen Prof. Dr. Turan Durgunoğlu; en önemli tercih sebebinin, teknolojinin sağladığı fazladan sürtünme yüzeyi olduğunu ifade etti. Bu sayede aynı miktarda malzeme kullanılarak daha yüksek düşey yük taşıma kapasitesi elde edildiğini vurgulayan Durgunoğlu; şöyle devam etti: "Deprem riski bulunan bölgelerde, salımının sınırlandırılması için farklı yönlere yerleştirilmiş geniş perde elemanları bulunur. 


Baret temeller de, temel oluşturulurken bu ihtiyaca rahatlıkla cevap verebilecek niteliktedir. Örneğin, bir köprü ayağının zayıf doğrultusu yönünde yerleştirilen bir baret temel, depreme dayanıklılık bakımından fore kazıklı çözümlere göre çok daha büyük yarar sağlar. Kimi durumlarda ise taban kayası çok derindedir ve güvenli inşaat için kayaya soket yerleştirilmesi gerekir. Böyle anlarda baret temeller, rotary tipi kazı yöntemlerine göre daha fazla düşeylik kontrolü avantajı sunar. 

Cutter kullanımıyla da kazı kolaylaşır." 


BARET TEMEL NASIL UYGULANIR? 

-Bentonit su karışımı hazırlanır ve zemin diyafram duvar makinesi ile kazılarak bu karışım ile doldurulur. Böylece betonlama öncesi göçme riski engellenir. 

-Kuyu açıldıktan sonra hazırlanan donatı kafesi, vinçlerle kuyu içinde askıya alınır. 

-Kuyunun betonlaması, treni borusu ile en alttan üste doğru doldurularak yapılır. 

-Her baret uygulaması ile karşılaşılan zemin özellikleri, uygulama adımlan ve süreleri; üretim foraıunda kayıt altına alınır, standartlara uygunluğu kontrol edilir. 

-Olası sapmalar, kuyu çeperlerinin geometrisini kayıt altına alan Koden cihazı ile kontrol edilir. 

-Baret temellerde betonlama sonrası boşluk kalıp kalmadığının anlaşılabilmesi ve beton sürekliliğinin test edilebilmesi için "çapraz kuyu sonik deneyi" uygulanır. 


Sabah ek


Geri Dön