24 / 01 / 2025

Barış Onay: İnşaat sektörü gelişiyor ve markalaşıyor!

Barış Onay: İnşaat sektörü gelişiyor ve markalaşıyor!

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, "Markalaşma yolunda 100ü aşkın firma var. Buna paralel olarak yapı sektöründe çok büyük bir kurumsallaşma farkı da yaşanıyor" dedi



Türkiyede inşaat sektöründe markalaşma yolunda 100ü aşkın firmanın bulunduğu, buna paralel olarak yapı sektöründe çok büyük bir kurumsallaşmanın yaşandığı bildirildi.

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hükümetin inşaat sektörüne yönelik attığı doğru makro adımlar sayesinde, Türkiyede özellikle son 7-8 yıldır çok sayıda "marka konuta" ve çok yüksek bir sektör büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi.

Ülkenin her yanının şantiyeye döndüğünü dile getiren Onay, şöyle devam etti: "Neydi Hükümetin doğru kararı Bankaları etkileyerek konut kredilerinin faizlerini düşürmelerini sağlamaktı. Hükümet gerekli zamanda KDV indirimi yaptı konutta. Bunun gibi birkaç makro kararla ev sahibi olmayı ve ev müteahhidi olmayı özendirdi. Bir evin satın alınması, arazi alınmasından, inşaat sektörünün banka kredisi kullanması, yüzlerce insanın istihdamı, binlerce değişik malzemenin alınması, satış ekibi işe alması, reklam verilmesi, satın alan insanların kredi alması, eşya alması gibi birçok harekete yol açıyor. Dolayısıyla cari açık yaratmayan, büyüme ve istihdam yaratan müthiş bir sektör. Yapı sektörü büyümesini nüfus büyümesiyle birleştirebildi."

Onay, sektörün bu yılı yüzde 11-12 büyümeyle tamamlayacağını tahmin ettiklerini dile getirerek, "İnşaat her zaman ülke büyümesinin birkaç puan yukarısında gidecektir. Bence arada 5 puanlık bir fark olması doğrudur. 2010 dördüncü çeyrekte aradaki fark 17 puandan birdenbire 8 puana iniyor. 2011 birinci çeyreğinde 3 puan, şu anda 5 puan. Bu aranın açılması her zaman problem. 2009dan 2010 kadar bekleyen bir talep vardı. Dolayısıyla bu baz etkisi inşaatta çok kuvvetli olduğu için, ekonomi düzeldiğinde hemen 2 ayda ev alımları artmaz" dedi.

Yabancıya konut satışının serbest bırakılmasına ilişkin çalışmalara ilişkin soruya karşılık Onay, "Yabancılar şu anda da alabiliyor, ama mütekabiliyet esası uygulanıyor. Türkiye mütekabiliyeti kaldırınca o zaman göreceksiniz konut patlamasını" şeklinde konuştu. Barış Onay, televizyon dizilerinin özellikle Ortadoğu ülkelerinde büyük bir İstanbul ve Türkiye ilgisi uyandırdığını, bunun inşaat sektörüne etkilerinin önümüzdeki dönemde daha net yansıyacağını bildirdi.

SEKTÖRDEKİ MARKALAŞMA

Sektördeki son yıllarda yaşanan markalaşmaya dikkati çeken Onay, markalaşma yolunda 100ü aşkın firmanın bulunduğunu bildirdi. Buna paralel olarak yapı sektöründe çok büyük bir kurumsallaşma farkının da yaşandığını ifade eden Onay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En büyük fark da şu, aracınız bozulduğunda nereye gideceğinizi bildiğiniz gibi evde arıza olduğunda kime gideceğinizi biliyorsunuz. Markalaşma tam gaz devam edeceği için konut sektörü daha güvenilir, daha rahat para yatırılabilir ve sürprizlere daha kapalı bir sektör haline geldi. Yani piyango yok artık. Çok basit, topraktan girdiğinizde teslimat günü eviniz en az yüzde 20-25 prim yapmış olacak. İstanbul için tabii. Bu neredeyse kesin, 12-28 ayda yüzde 20 kazandıran başka ne var Dolayısıyla bu çok ciddi bir yatırım projesi haline geldi. Hatta, bir firma bunun garantisini verdi, yüzde 20 prim almazsan gel ben sana yüzde 20 karla paranı geri vereyim dedi."

Barış Onay, lüks otomobile ÖTV güncellemesi yapılırken lüks konuta yapılmamasına dair eleştirilere ilişkin, "Araba ithalatı artırıyor, lüks evler yerli malzeme kullanımı yoğun ve çok büyük bir istihdam yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.

BANKA KREDİLERİ

Banka kredilerinin konut satışlarına etkilerinin ne olacağına dair soruya Onay, "Faiz düşmeye devam ettikçe, kredi hacmi yukarı gidiyor. Sonra çizgi teğet geçiyor. Demek ki orada bulunmuş ince bir ayar var. O da 0,95-1 arası. Çünkü kredi faizi yüzde 1,14 olmaya başladığında düşmeye başlıyor. Demek ki bankaların aylık yüzde 1 konut kredi faizi verdiği oran, optimal oran olarak sektörü büyütüyor. Kimse evi, arabayı cebindeki parayla almıyor. Bu, bütün batı ülkelerinde de böyle" yanıtını verdi.

"İSTANBUL TÜRKİYE'DEN ARIŞTI"

Barış Onay, Türkiyenin dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda bulunduğunu, bu büyümenin neredeyse yüzde 90ının İstanbulda gerçekleştiğini hatırlatarak, " İstanbul artık Türkiyeden ayrıştı. İstanbulda her yer bina, her yer yeni yatırım, alt geçit, tüp geçit, aynı anda 3 proje birden yapılıyor. Bir yandan  Marmaray  sürüyor, yanına lastik araba tüneli düşünülüyor, 3. köprü inşaatı aynı anda başlayacak. Hiçbir yerde böyle yatırım yok" dedi. Bu yatırımların neden İstanbulda gerçekleştiğine ilişkin soruya karşılık Onay, "Yatırım ortamıyla ilgili. Ben 150 milyon dolar yatırıp 5 yılda çıkarmak istiyorum. Orada belediye merkezi hükümetle problemliyse, yapı izni çıkmıyor, çıkanı Mimarlar Odası iptal ediyorsa ben oraya gelmem. Şu anda bu problemlerin
olmadığı yer İstanbul. Ekonomik patlama yaşanıyor İstanbulda. Yıllardır aynı şey konuşuluyor, Bu kadar evi kim alacak Alıyorlar işte. İstanbulda boş duran ev yok. Her yer yeni yatırım" karşılığını verdi.

AA


Geri Dön