28 / 12 / 2024

Bartın'a tekne ile gidilen AVM geliyor

Bartın'a tekne ile gidilen AVM geliyor

Işıklar Holding, Bartın'a tekne ile gidilen AVM inşa edecek



SPK'nın sermaye azaltımına olanak tanıyan uygulamasını devreye sokmasının ardından bundan ilk yararlanan şirket Işıklar Ambalaj oldu. Türk sermaye piyasası için çok yeni bir kavram olan sermaye indirimi ile yeniden doğduklarını söyleyen Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık "Yeni bir sayfa açıyoruz, çok hızlı bir büyüme dönemine giriyoruz" dedi.

Genelde şirketler sermaye artırımları ile övünürler. Ancak yeni bir finansman modeli olarak SPK şirketlere sermaye indirme imkanı getirdi. Bu uygulamadan ilk yararlanan şirket de Işıklar Ambalaj oldu. Şirketin 116 milyon TL olan sermayesi yüzde 74 oranında indirilerek 30 milyon TL'ye çekildi. Daha sonra ise şirketin sermayesi tamamı nakit karşılanmak üzere 70 milyon TL'ye çıkarıldı. Bu karışık gibi görünen model aslında hisse fiyatı nominal değerin altında olan şirketlere SPK'nın tanıdığı çok önemli bir imkan. Malum pek çok şirketin kriz döneminde hisse fiyatı nominal değer olan 1 TL'nin altına inmişti. Sermaye azaltımı işlemi ile geçmiş yıl zararlarının ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Böylece şirket yeniden temettü dağıtabilecek bir yapıya kavuşuyor. Zararlar temizlendikten sonra da nakit sermaye artırımı gerçekleşiyor. Işıklar Ambalaj bu yöntemi uygulayan ilk şirket oldu.

Hızla büyüyeceğiz

Işıklar Ambalaj 2001 yılında krize yakalanmış ve İstanbul Yaklaşımı ile ayakta kalmayı başarmıştı. O dönemden bugünlere nasıl gelindiğini şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık şöyle anlattı: "Bulgaristan'da tesisimiz vardı. Onu satmak zorunda kaldık. Holding binasını TMSF aldı. ABD'de fabrikalarımız vardı onu sattık. Ruslar'a 2 tane torba kağıt üreten fabrika sattık. İki kardeş oturduğumuz evleri sattık, ikimiz de kiraya çıktık. Oturduğumuz evleri bile yaklaşıma sokunca bankalar ne kadar samimi olduğumuzu gördüler ve kavgada yumruk sayılmaz ama bize insaflı davrandılar. Sattığımız mallarla 150 milyon dolarlık borcu 100 milyon dolara indirmiştik. İyi niyetli yaklaşımımızla bankalar bize bir hayli iskonto yaptı. Bu arada Hong Kong'lu hedge fon ADM devreye girdi ve bizim 60 milyon dolarlık borcu devraldı. Karşılığında kendilerine Işıklar Holding'den yüzde 20 hisse verdik. Bu finansal yapılanmadan sonra 2006-2008 döneminde şirketlere gerekli yatırımları yaptık. Şu an hiç banka borcumuz kalmadı."

Işıklar Holding çatısı altında 9 şirket var. Bunların 5'i Işıklar Ambalaj bünyesinde. Rıza Kutlu Işık, yeniden yapılanma dönemi olan son 2 yıldaki gelişmeleri ise şöyle aktardı: Çumra Kağıt, gıda sektörüne hitap eden kağıt ambalajlar yapıyor. Geçen yılki cirosu 22 milyon dolar ve yüzde 50'si ihracattan geliyor. Çemaş, çimento sektörünün bilye ihtiyacını sağlayan bir şirket. Şimdi Eti Gümüş'le de bir anlaşma yaptık. Kapasiteyi 15 bin tondan 25 bin tona çıkardık. Bu şirketin de 29 milyon dolar cirosu var ancak 50 milyon dolara kadar gidebilecek iş potansiyeli var. Özışık İnşaat şirketi DSİ'ye Alpaslan Barajı'nı yaptı. 160 MW'lık 200 milyon dolarlık bir projeydi. Şimdi Alpaslan 2'yi inşa edeceğiz. Bu kez bu projeye yüzde 26 ortak olarak giriyoruz. Hem inşaatı yapacağız hem de yıllık 100 milyon dolar ciro yapacak baraj şirketinin yüzde 26 ortağı olacağız.

Sermaye indirimine yabancı olan yatırımcı temerrüde düştü

SERMAYE indirimi operasyonuna Türk yatırımcısı da yabancı olduğundan indirim esnasında tuhaf olaylar da yaşandı ve pek çok küçük yatırımcı temerrüde düştü. 116 milyon TL'lik sermaye 9 Eylül'de indirildiğinde hissenin fiyatı 0.57 TL idi. 30 milyon TL'lik sermayeye göre ise fiyatı 2.20 TL olarak hesaplandı ve bu seviyeden açıldı. Elindeki hisselerin bir anda yüzde 385 primlendiğini sananlar satışa geçti. Oysa örneğin elinde eski sermayeye göre 1000 lotu olanların hisse sayısı 260'a düşmüştü. Ancak onlar 1000 lot satınca 740 lot olmayan hisseyi satmış oldular ve yerine geri koymak zorunda kaldılar. Şimdi şirket sermayesi 70 milyon TL. Bu arada şirketin değerinin çok düştüğü dikkati çekiyor. Bu konuda spekülasyon olmasın diye konuşmayan Rıza Kutlu Işık, "Sermaye indirmeden önce Işıklar Ambalaj'ın değeri 30 milyon dolar civarındaydı. Işıklar Ambalaj'ın içindeki 5 şirketten biri olan Çemaş'ı 2008'de İsrailliler'e 32 milyon dolara satıyorduk. Yani 5 şirketten sadece biri bile o fiyatın üzerindeydi. Önümüzdeki yılın son çeyreği gibi de Işıklar Holding'i halka arz etmeyi planlıyoruz" dedi. 

Bartın'a tekne ile gidilen AVM geliyor

Işıklar Bartınlı bir aile. Bartın'da eski fabrika arazilerini alışveriş merkezine dönüştürme kararı almışlar. Rıza Kutlu Işık, "Bartın'da 250 bin nüfus var ama en büyük market Şok. Işıklar AVM Yatırım İşletme adlı şirketimiz, Işıklar Park AVM markası ile AVM'ler kuracak. İlki Bartın Deresi'nin kıyısında 8 bin metrekarelik bir AVM olacak. Nehirden teknelerle ulaşım da sağlayacağız. 5-6 bin metrekare kiralanabilir alanı olacak. Bu arada 200- 400 bin nüfuslu yerleşim bölgelerinde Işıklar Park AVM'yi çoğaltmak istiyoruz. Toplam 50 bin metrekare kiralanabilir alanlı bir şirkete dönüşürmek istiyoruz" diye konuştu.
Vatan


Geri Dön