28 / 08 / 2024

Başakşehir metrosuna AVM açılacak!

Başakşehir metrosuna AVM açılacak!

En erken bu yıl sonunda hizmete girmesi beklenen Başakşehir Metrosu, yer altında inşa edilecek dükkanlar ile belediyenin kasasına önemli gelir getirecek



 En erken bu yıl sonunda hizmete girmesi beklenen Başakşehir Metrosu, yer altında inşa edilecek dükkanlar ile belediyenin kasasına önemli gelir getirecek. 20'si Otogar-Bağcılar ve 97'si de Bağcılar-Olimpiyat Köyü durağında olmak üzere yer altında toplam 117 dükkan bulunuyor. Yurtdışındaki istasyonların işletme modelleri örnek alınarak raylı sistem hattındaki dükkanlar kiraya verilecek. Belediye, toplam 43 bin 531 m2 çarşı alanını kiralayarak önemli bir gelir elde edecek.

İstanbul'un yeni yerleşim yerlerinden Başakşehir, İkitelli ve Olimpiyat Köyü çevresindeki ulaşımı rahatlatması planlanan metro çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Bankalar Kurulu kararı ile Ulaştırma Bakanlığı'na devredilen hattın yüzde 89'u tamamlanmış durumda. İstanbul'un en uzun raylı sistemlerinden biri olan Başakşehir metrosu yer altında inşa edilecek alışveriş merkezi ve dükkanlarla Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına önemli gelir getirecek. Metroda 20'si Otogar-Bağcılar ve 97'si Bağcılar-Olimpiyat Köyü olmak üzere yer altında toplam 117 dükkan bulunuyor. Belediye toplam 43 bin 531 metrekare çarşı alanını kiralayarak önemli bir gelir elde edecek. Yurtdışındaki metro istasyonlarındaki işletme modelleri örnek alınarak Başakşehir raylı sistem hattındaki mağaza ve dükkanlar kiraya verilecek. Belediye bilet satış gelirleri dışında ek gelirler elde ederek karlılığını artıracak. Belediye 16 metro istasyonundaki toplam 43 bin metrekare alanı ihaleye çıkaracak. Gelişmiş ülkelerde belediyeler sadece bilet satış gelirleriyle yetinmek yerine reklam panoları ve boş alanları yıllık olarak kiralayarak gelirlerini artırıyor. Kiralama yöntemi ile metro istasyonlarında banka, gıda, iletişim, giyim, kozmetik, perakende alanlarından onlarca işletme hizmet verebilecek.

Otogardan başlayarak Başakşehir ve Olimpiyat köyüne giden metro hattında belediye en ciddi kira gelirini Mahmutbey istasyonundan elde edecek. Mahmutbey durağında 12 bin metrekare alanda 26 dükkan bulunuyor. Mahmutbey'den sonra en fazla çarşının bulunduğu durak 21 ile Başak konutları-4 istasyonunda. Hattın yeni ilçelerden Başakşehir'den geçen Başakkonutları1 ve 4 duraklarında 14 bin metrekare alanda 23 dükkan yer alıyor. Sırası ile Başakşehir metrosunda durak ve dükkan sayıları şöyle; 'Menderes 9, çinçin 6, Kirazlı-1'de 5, Kirazlı 11, Mahmutbey 26, İstoç 16, İkitelli Güney Sanayi 18,Sanayi-2 istasyonu 1, Sanayi istasyonu 2, Başakkonutları-1 istasyonu 2, Başakkonutları-4 istasyonu 21'

İETT tarafından 2005'te yapımına başlanan Otogar-Bağcılar hafif metrosu ve Kirazlı 1-Olimpiyat Köyü-Başakşehir metrosundaki 16 istasyonun 4'ünde kaba inşaat ve elektronik işler tamamlandı. Kazıları yüzde 95'ler seviyesinde bitirilen hatta, elektronik işler de yüzde 90'lar seviyesinde tamamlandı. Toplam uzunluğu 21 kilometre olan metroda en önemli viraj Bağcılar istasyonu ile dönülecek. Hattın kalbi olarak planlanan noktanın üzerinde otel ve alışveriş merkezi inşa edilecek. Bağcılar durağında ise ne kazı işlemi ne de elektronik işlemlere başlanabildi. Hattın en önemli istasyonunda yapılacak çalışmaların 6 aylık bir sürede tamamlanabileceğini belirten belediye kaynakları, metronun en erken 2011 yılı sonunda sefere başlayabileceğini söylüyor. Metronun 10 durağında kaba inşaatlar yüzde 100 tamamlanırken, kalan 6 istasyonda ise inşaat işlerinin yüzde 65'i bitirildi. Esenler, İkitelli Sanayi 1 ve 2 ile Başakşehir Konutları 1 duraklarında elektromekanik işlerin de bitirilmesine rağmen kalan 12 istasyondaki inşaat işleri yıl sonuna kadar sürecek.
Zaman

 


Geri Dön