06 / 05 / 2024

Başbakan Davutoğlu: İnşaat sektöründe kuralların net konulmasına çalışacağız!

Başbakan Davutoğlu: İnşaat sektöründe kuralların net konulmasına çalışacağız!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı özellikle hava limanı projesinde ve diğer birçok projede hükümetin ve siyasi istikrarın sağladığı güvenle şirketlerimiz cesur adımlar atıyorlar'' dedi.



Ahmet Davutoğlu, ''Biz de şirketlerimize güvendiğimiz için açık rekabet prensipler içinde şirketlerimize büyük şanslar veriyoruz. Çünkü şirketlerimizin performansı, Türkiye'nin itibarıdır. Bu güveni ve itiban korumak, bizim için en temel alandır" sözlerine ekledi.


Marriot Otelde düzenlenen "inşat Sektörü Zirvesi"nde konuşan Başbakan Davutoğlu, gerek kurumlara isim olarak gerekse sektöre verilmiş kanunlara bakıldığında, üç kavramın dikkati çektiğini, bu kavramların inşaat, imar, müteahhitlik olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, "Üçünün de insanı diğer varlıklardan farklılaştıran özellikleri var. Tarih boyunca bir tek insanoğlu, inşaat yapabilme kabiliyetine sahip olmuştur. Sıfırdan bir şeyi, taş taş üstüne koyarak inşa faaliyetini gerçekleştirebilecek başka varlık yok Yine imar bir tek insanoğlunun eliyle estetik boyut kazanan inşa faaliyetidir. Onun için îbn-i Haldun, imarı, imar etmek ile medeniyet arasında doğrudan irtibat kurar. İnsanoğlunu diğer varlıklardan ayıran medeniyet kurma özelliği, imarla ilgilidir, imar etmeyle ilgilidir. Allah'ın verdiği doğa ham maddesinden bir şekilde ona uyumlu, onunla bütünleşik bir inşa faaliyeti yapmanın adıdır, imar" dedi. 


İnşaat sektörünün, iç ve dış boyutuyla stratejik bir sektör olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "îç boyut itibarıyla en fazla katma değer sağlayan sektörlerin başmda gelir, en çok istihdam alanı oluşturan sektörlerin başmda gelir. Gayrisafi milli hasılaya doğrudan yüzde 5,8 ama 256 sektöre sağladığı iş imkanıyla yüzde 30'a varacak katkı sağlayan sektörden bahsediyoruz. İstihdam, bizim dönemimizde yüzde 4,5'ten yüzde 7,4'e yükseldi, inşaat sektörünün istihdamdaki payı. Yine çok büyük projeleri, her biri bizim için iftihar kaynağı olacak projeleri artık biz kendi inşaat şirketlerimize emanet ediyoruz, kendi insan gücümüze emanet ediyoruz. Bu büyük projelere, her gittiğimde oradaki mühendislerimizin çalışkanlığından şirketlerimizin profesyonelliğinden olağanüstü büyük memnuniyet duyuyoruz. Marmaray, 3. köprü, 3 havalimanı, Körfez Geçişi İstanbul-İzmir Otobanı, hepsi sizlerin birikimi üzerinde milli projeler olarak gelişmiş projeler. Sizlerle bu anlamda gurur duyuyoruz" diye konuştu. 



12 YILDA YURTDIŞINDA 260 MİIYAR DOLARLIK MÜTEAHHİTLİK İŞİ ALINDI 

"Herhangi bir şirketimiz o veya bu hangi alanda olursa olsun eğer yurt dışmda bir şantiye önünde bayrağımızı dalgalandırıyorsa o şantiye bizim için büyükelçilik şantiyesi gibidir. O şantiye bizim için büyük elçiliğimizde temsil gücüne ise aynı temsil gücüne sahiptir" diyen Davutoğlu, şunları belirtti: "Özellikle dünyada en büyük inşaat şirketi, 250 şirketin içinde ilk yüzde 4, 250'ye 42 şirketimizin girmiş olması bu anlamda şirket sayısı itibarıyla Çin'den sonra 2. olmamız gurur vesilesidir. Hükümetlerimizin bu konuya verdiği önemi göstermesi bağlamında, toplamda 7 bin 684 proje şu ana kadar tamamladı, 300 milyar dolarlık 2002'den 2014'e kadar 260 milyar dolar. Yani toplam yurt dışmda aldığımız projenin yüzde 85'i AK Parti iktidarları döneminde alındı. Bu da bizim bu sektöre verdiğimi önemi gösteriyor. Ayrıca sektörün baz olarak büyüklüğünde ortaya çıkan değişim de gurur veriyor. 2000 yılında ortalama proje büyüklüğü şirketlerimizin 20 milyondu , şimdi 2014'te 88,4 milyon ki bu da ölçek olarak şirketlerimizin artık çok daha büyük ölçeklerde iş almakta olduklarının çarpıcı bir göstergesi." 



MEVZUAT İLE İLGİLİ ŞİKAYET VURGUSU 

İnşaat faaliyetiyle ilgili ikinci önemli konunun da mevzuat alanı olduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: "Çok farklı şikayetler dile getirildi mevzuatla ilgili. Bakan arkadaşlarım not aldı, bunlara cevaplar verildi. Ne düşünüldüğü anlatıldı ama bilin ki bu notların hepsi değerlendirilecek, mevzuattan yani kamunun size o inşa faaliyetini yapana kadar imar faaliyetini yapana kadar gerçekleştirmenizi istediği mevzuat adımlarında herhangi bir aksama varsa bunları her zaman paylaşmaya hazırız. Burada iki boyuta iki alana dikkat çekmek istiyorum. Bir: saydamlık ki imar yasasıyla ilgili düşündüğümüz konulardan bir tanesi önemli boyutu budur. Burada en önemli şey öngörülebilirlik, kararların ve kuralların açık net olması. Kararlar, kurallar açık ve netse saydam bir şekilde bütün taraflarca biliniyorsa, en doğru kararlar alınır. Öngörülebilirse kurallar belliyse sık sık mevzuat değişiklikleriyle ya da hesaplanmamış imar değişiklikleriyle bir anda kurallar farklılaşıyorsa işte o andan itibaren sizler de kamu kesimi de orada yaşayan ve sizlere talip olarak gelecek olan müşteriler de bundan etkilenir. Dolayısıyla bizim görevimiz sektörde saydamlığı sağlayacak şekilde süreçlerin doğru işlemesini sağlamak. Size ikinci görevimiz bu mevzuat çerçevesinde bürokrasinin basitleşmesidir. Proje takip kamu ihale kanunundaki birtakım hususlarla ilgili dile getirdiğiniz konular tek tek ele alınacak, özellikle de bürokrasinin basitleşmesi kurallann net konulması çerçevesinde biz üzerimize düşeni yapacağız." Başbakan Ahmet Davutoğlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da "Bütün inşaat sektörümüzün, küçük işletmeleri de içine alacak şeldlde çok ciddi eğitimden geçirilmesine ihtiyaç var. Kanunu çıkarmak, kanun haklan da konuşmak kolaydır, önemli olan, kanunla ilgüi bütün tarafların aynı bilinç ve kararlılıkla o uygulamaya sahip çıkmasıdır" dedi. 




"ADİL VERGİLENDİRME İSTİYORUZ" 

GYODER Başkanı Aziz Torun da yaptığı konuşmada "Adil olmak kaydıyla bir imar artışı varsa bunun adil bir şekilde vergilendirilmesinden yanayız" dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, rant vergisiyle ilgili toplumda ve sektörde yanlış algılamaların olduğunu ilettiklerini söyledi. Torun, Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının, endişelerini ortadan kaldırdığını ifade ederek, "Dolayısıyla biz de adil olmak kaydıyla bir imar arüşı varsa bunun adil bir şekilde vergilendirilmesinden yanayız. Başbakanımızın açıklaması da bu yönde oldu" dedi. Türk Müşavir, Mühendisler, Mimarlar Birliği Başkanı Demir İnözü de toplantıda Başbakandan belli bir talepte bulunmadıklarını, sektörün genel sorunlarını anlattıklarını söyledi. Zirvenin amacının inşaat sektörünün gelişimi olduğunu dile getiren İnözü, mühendislik ve mimarlık sektörünün gelişimi ve firmaların büyümesi için nelere ihtiyaç olduğunu özetlemeye çalıştıklannı anlattı. 


Ticaret Gazetesi


Geri Dön