28 / 04 / 2024

Başbakan Erdoğan, 22 proje açıkladı!

Başbakan Erdoğan, 22 proje açıkladı!

Başbakan Erdoğan, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır için 22 proje açıkladı. Diyarbakır'a sivil havaalanı ve 30 bin kişilik stat yapılacak. İzmir'e yeni tüneller ve limanlar inşa edilecek. Taksim Meydanı'nda trafik yer altına alınacak....



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'Türkiye Hazır Hedef 2023' toplantısında İstanbul için 3,  İzmir  için 13 ve Diyarbakır için 6 proje açıkladı. Açıkladığı projelerle Diyarbakır'ın çehresini değiştireceklerini belirten Başbakan Erdoğan, İzmir'i de dünyanın önemli bir ticaret, sanayi ve turizm kenti haline getireceklerini söyledi.

30 BİN KİŞİLİK STAT YAPILACAK
Başbakan Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, Diyarbakır'daki tarihi surlar onarılacak. Suriçi'nde 500 sivil mimari örneği yapı aslına uygun inşa edilecek. Gecekondulaşmanın önlenmesi için  TOKİ  Diyarbakır'da kentsel dönüşüm projesine start verdi. Bin 272 yeni konut yapılacak. 30 bin kişilik stat yapılacak.

SİVİL HAVAALANI GELİYOR
Diyarbakır'da askeri ve sivil havaalanı ayrılacak. Diyarbakır'a sivil bir havaalanı yapılacak. Diyarbakır'a yeşil ile mimarinin uyum içinde yükseldiği yeni bir yaşam alanı kazandırılacak. Yapılarda yöresel Diyarbakır bazalt taşı kullanılacak. Tek ve iki katlı yapılarda iklim dikkate alınacak. Yamaçlar piknik alanları olacak.

İSTANBUL

TAKSİM YER ALTINA İNİYOR: Proje kapsamında Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı arasındaki araç trafiği yer altına alınacak. Ayrıca AKM önü ve Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresinde bulunan araç yolları da yer altına alınacak. Proje 15 ayda tamamlanacak. Trafik de aksatılmayacak.
TOPÇU KIŞLASI İNŞA EDİLECEK: Sultan III. Selim döneminde yapılan şu anda Gezi Parkı'nın bulunduğu yere yeniden Taksim Topçu Kışlası inşa edilecek. Binaların orta bölümü yine park olarak kullanılacak, alt bölüm ise otoparka dönüştürülecek.
İKİ ŞEHİR HASTANESİ: Avrupa ve Anadolu yakasına iki adet şehir hastanesi kurulacak.
YASSIADA VE SİVRİADA'YA YENİ MODEL: Adnan Menderes'in yargılandığı Yassıada ile Sivriada yeniden ele alınacak. İki ada sembol ada haline getirilecek. Müzeler ve kütüphaneler kurulacak. Büyük bir kongre merkezi, oteller kurulacak.

İZMİR

İZMİR'E TÜNELLER GELİYOR: İzmir-Manisa arasına Sabuncubeli tüneli inşa edilecek. İzkaray adı verilen Körfez Geçiş Projesi'yle İzmir'in iki ucu birbirine bağlanacak. Bostanlı ile İnciraltı, 4.5 kilometre köprü ve 1.5 kilometre batırma tüp tünel yapılacak. Konak tüneli inşa edilecek.
27 KİLOMETRELİK METRO: İzmir-Ankara ve İzmir- İstanbul otoyolları yapılacak. İzmir şehir merkezine 27 kilometrelik 4 metro hattı yapılacak. Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, İzmir güzergâhında çift hatlı yüksek hızlı tren hattı iki etap olarak inşa edilecek.
ÇANDARLI LİMANI İLK 10'A GİRECEK: Çandarlı Limanı ile İzmir, Türkiye'nin en önemli lojistik üslerinden biri olacak. Bu liman dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek.
3.8 MİLYONLUK KRUVAZİYER LİMANI: İzmir' e bir kruvaziyer limanı inşa edilecek. Liman yılda 3 milyon 800 bin yolcu alacak. 9 yat limanı kurulacak. Efes tarihi limanı tarihte kullanıldığı şekliyle canlandırılacak.

DİYARBAKIR

OTOYOL GELİYOR: Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu Projesi Edirne'den başlayarak Ankara'ya kadar kesintisiz ulaşacak. Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimi de tamamlandığında Türkiye'yi boydan boya geçecek bir hat olacak.
837 MİLYONLUK SİLVAN PROJESİ: Silvan Barajı ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Sulama sistemiyle çiftçiye yılda 735 milyon lira ilave gelir sağlanacak. Yılda 102 milyon liralık enerji geliri de hesap edildiğinde ülke ekonomisine katkısı 837 milyon lira olacak. Projeyle 318 bin kişiye istihdam sağlanacak.
2 ŞEHİR HASTANESİ KURULACAK: Diyarbakır'a 2 tane şehir hastanesi kurulacak. Kayapınar Şehir Hastanesi, 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinden oluşacak. 500 yataklı genel hastaneye 7 ihtisas hastanesi eklenecek. Toplam yatak sayısı bin 630'a çıkacak. 600 yataklı ikinci şehir hastanesi ise Yenişehir'de kurulacak. 200 yataklı bir genel hastane ve 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi olacak.

Sabah

 


Geri Dön