02 / 05 / 2024

Başbakanlık'dan kadınlara aile konutu geliyor!

Başbakanlık'dan kadınlara aile konutu geliyor!

Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve iş Kanunu gibi mevzuatı tarayarak, kadınları evlilikte karşılaştıkları sorunlarda aydınlatacak bir çalışma yaptı  



BAşžBAKANLIK Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve iş Kanunu gibi mevzuatı tarayarak, kadınları evlilikte karşılaştıkları sorunlarda aydınlatacak bir çalışma yaptı. Herkesin evleneceği kişiyi seçme hakkı bulunduğuna, evlilikten sonra bekarlık soyadının kullanılabileceğine dikkat çekilen çalışmada, diğer önemli noktalar ise şöyle:

- Oturulacak konut eşle birlikte seçilir.
- Yaşanılan evin eşlerden birinin üzerine veya tapusu eşler arasında müşterek ol-ması durumunda, konutun başkasına devredilmesini veya satılmasını istemiyorsanız tapu kütüğüne 'aile konutu' şerhinin verilmesi istenebilir.
- Kiralık aile konutlarında eşlerin her ikisi birden kira sözleşmesinde taraf olabilirler. Bu durumda eşlerden biri tek başına kira sözleşmesini sona erdiremez.

EşžİN İZNİ GEREKLİ Mİ

- Meslek ve iş seçiminde ve devamında diğer eşin izni gerekli değildir.
- çocuğun velayetinin kullanımında eşler ortak ve eşit haklara sahiptir.
- Evlilik birliği devam ederken de evin geçimine kazancı ile katkıda bulunmayan eşten nafaka talep edilebilmektedir. Aynı evde yaşamak, nafaka talebine engel değildir.
- şžiddet uygulayan birey evden uzaklaştırılır.
- Ailenin ekonomik varlığının korunması talep edilebilmektedir. Eşin malları üzerindeki harcama, satma vs. gibi yetkisinin sınırlandırıl ¬ması hakimden istenebilir.

çEYİZİNİZİ İSTEYİN

- Belge, fotoğraf, şahit vb. yöntemlerle ispatlandığı takdirde, boşanma esnasında eşte kalan çeyiz, ziynet veya ev eşyalarının iadesi veya bedeli istenebilir.
- Cinsel suçlar kişilere karşı suçlar başlığı altında alınarak cezaları ağırlaştırılmıştır.
- Evlilik içi tecavüz suç sayılmaktadır.
- İşyerlerinde taciz ve tecavüz cezalandırılmaktadır. Mağdurun bu eylem sonucu işsiz kalması durumunda verilen ceza artınlmaktadır.
- Tecavüz sonucu hamile kalan kadının isteğinin bulunması halinde 20 haftaya kadar olan hamilelikte hastane ortamında kürtaj olunması mümkündür.

İMAM NİK܂HINA CEZA

- Hakim ve savcı kararı olmaksızın keyfi bekaret kontrolü yasaktır.
- Hamilelik ya da doğum ve süt izinleri nedeniyle iş akdi feshedilemez.
- Tacize uğrayan işçinin iş akdini fesih hakkı vardır.
- Birden fazla evlilik yasaktır.
- Resmi nikah yapılmadan gerçekleştirilmek istenen dini nikahı yapanlar ve yaptıranlar cezalandırılmaktadır.
Habertürk/Hasan ÖYMEZ
 

 


Geri Dön