01 / 10 / 2024

Başkent Garı yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılıyor

Başkent Garı yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılıyor

TC Devlet Demiryolları, Ankara'ya inşa edilecek 'uzay üssü' görünümlü Hızlı Tren Garı için son hazırlıkları yaparken ihale şartnamesinde yer alacak hususlar da netleşmeye başladı  




Gar için havalimanı modeli olarak bilinen yap-işlet-devret (YİD) ile ihaleye çıkılacak. İhalede en az süreyi veren firma ipi göğüsleyecek. Yine havalimanı ihalelerinde olduğu gibi, yolcu garantisi verilecek. Verilen garantinin üzerinde yolcu gelmesi halinde, işletmeci firma ile TCDD, karı bölüşecek. Ancak, yolcu başı ücret havalimanlarında olduğundan daha düşük olacak. Giriş ve çıkışlar da tıpkı havalimanlarında olduğu gibi inşa edilecek.

Bir taraftan Keçiören Metrosu'na bir yandan da yürüyen bantlarla Tandoğan'a bağlanacak olan Hızlı Tren İstasyonu'nun Ankara'nın birçok ilçesine metro bağlantısı da sağlanacak. TCDD yetkilileri, yeni garın hayata geçmesiyle yılda 10 milyon yolcu hareketliliği yaşanacağını tahmin ediyor. Seferlere başlanan Ankara-Eskişehir arasında taşınan yolcu sayısının şimdiden 1,8 milyona ulaştığına dikkat çeken yetkililer, Ankara-Konya hattının seferlere başlamasıyla, ilave 3 milyon yolcunun taşınacağını belirtiyor. Bu şehirlere, Ankara-İstanbul ve Ankara-Sivas seferlerinin de eklenmesiyle, yıllık kapasitenin 10 milyon yolcuya çıkacağı bilgisini veren yetkililer, yeni garın günde 100 bin yolcuya ev sahipliği yapacağını aktarıyor. Yetkililer, modern görüntüsüyle yeni garın, özellikle Ankaralılar için yeni yaşam alanlarından biri olacağını vurguluyor. Gar bünyesinde, 5 yıldızlı otel, alışveriş merkezi, sinema, sergi salonları, kafeteryalar, lüks lokanta ve restoranlar, çocuk oyun alanları ile otoparklar bulunacak.
Zaman/SELİM KUVEL

Basında yer alan diğer haberler:

Havaalanı işletmecileri 150 milyonluk üsse talip

Ankara'ya inşa edilecek ˜uzay üssü' görünümlü 5 yıldızlı hızlı tren garı ihalesiyle ilgili çalışmalar tamamlandı.

Havalimanı işletmecileri, Ankara'da inşa edilecek hızlı tren istasyonu için açılacak ihaleye odaklandı. Proje, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilecek. 150 milyon dolara mal olacağı hesaplanan proje kapsamında yatırımcılara, yıllık bazda yolcu garantisi verilecek. Devlet, yolcu sayısının garantinin altında kalması durumunda yükleniciye belli bir ücret ödeyecek.

TCDD, hızlı tren hattı çalışmaları devam eden İstanbul, Konya ve Sivas'tan on binlerce yolcuyu ağırlayacak olan Ankara'ya inşa edilecek ˜uzay üssü' görünümlü 5 yıldızlı hızlı tren garı ihalesiyle ilgili çalışmaları tamamladı. HABERTÜRK'ün aldığı bilgiye göre ihaleyle ilgili şartname, büyük ölçüde tamamlandı. şžartnamenin, bayram sonrasında toplanacak TCDD Yönetim Kurulu'nda ele alınması ve sonuçlandırılması planlanıyor.

YOLCU GARANTİ

Projenin, 150 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor. Türkiye'nin ilk hızlı tren garı, havalimanları gibi YİD modeliyle ihale edilecek. İhalede, işletme ve yapımda en az süreyi veren firma ipi göğüsleyecek. Proje kapsamında yatırımcılara, yolcu garantisi verilecek. Yolcu, garantinin altında kalması durumunda devlet yükleniciye, taahhüt edilenin altında kalan her bir yolcu için fark ödemesi yapacak. Yolcunun, garantinin üzerine çıkması halinde, işletmeci firma ile TCDD, yolcu fazlasından sağlanan geliri bölüşecek.

HAVALİMANI İşžLETMECİLERİ SIRADA

TCDD, yeni yıla girilmeden proje için ihaleye çıkmayı planlıyor. TCDD yetkililerinden alınan bilgiye göre yerli ve yabancı yatırımcılar ihaleyi dört gözle bekliyor. İhaleyle özellikle Türkiye'de havalimanı inşa edip işleten şirketler çok yakından ilgileniyor. Türkiye'de havalimanı yapım ve işletmeciliğinde TAV, IC Holding, çelebi önde gelen şirketler arasında yer alıyor.

METROYLA BAĞLANACAK

Hızlı Tren İstasyonu, Ankara'da Keçiören Metrosu'na yürüyen bantlarla da Tandoğan"a bağlanacak. Böylece istasyonu kullanan yolcuların, Ankara'nın ilçelerine metro ile rahatça ulaşımı sağlanacak.
GAZETE HABERTURK


Geri Dön