28 / 04 / 2024

Başkentray'da yeni ihale süreci kasımda başlıyor!

Başkentray'da yeni ihale süreci kasımda başlıyor!

Başkentray Projesi'nde yeni ihale süreci için geri sayım başladı. TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yeni ihale için kasım ayında ilana çıkılacak. Projenin en kısa zamanda tamamlanması planlanıyor.



Başkentin raylı ulaşımı ile birlikte hızlı tren hatlarını da kapsayan Başkentray Projesi'nde yeni ihale süreci için geri sayım başladı. TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre, yeni ihale için kasım ayında ilana çıkılacak. Projenin bir aksilik olmazsa en kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor. 


Sincan-Kayaş banliyö trenlerinin seferleri 1 Ağustos 2011 tarihinde durdurulmuş, Başkentray Projesi'nin ihalesi ise 25 Nisan 2012'de yapılmıştı. İhaleye yerli ve yabancı toplam 17 firma katılmıştı. En düşük teklifi 186 milyon 235 bin 935 avro ile Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu vermiş, ancak Avusturyalı Porr Bau GmbH'nin itirazı nedeniyle yargı yürütmeyi durdurma karan almıştı. Bunun üzerine Kamu İhale Kurumu (KİK), Giilennak-Kolin Grubu'nu ihale dışı bırakmış, TCDD yönetim kumlu da ihale komisyonu karannı uygulamıştı. Son olarak ise KİK, ihaleyi tümüyle iptal etmişti. 


Başkentray Projesi kapsamında 2 yıldan beri kapalı olan Sincan-Kayaş hattı 29 Temmuz 2013'te yeniden açıldı. Projede, yeni banliyö trenlerinin gelmesinin planlanmasına karşın toplum taşıma hizmeti, İstanbul'dan boşa çıkan kullanılmış trenlerle başlatıldı. Uzun zaman boyunca kapalı kalan hatta dikkat çekici bir yenilik yapılmaması, hattı kullanan yurttaşların eleştirilerine neden oldu. 


"Sil baştan" başlanan Başkentray Projesi'nin yeni ihalesi için geri sayımın başladığı öğrenildi. KİK'in verdiği ihale iptali karannın ardından, proje için ikinci kez ihale gerçekleştirilecek. TCDD yetkililerinden alman bilgiye göre, Başkentray Projesi'nin ikinci ihalesi için kasım ayında ilana çıkılacak. İhaleyi alan şirketle sözleşmenin imzalanmasının ardından itirazlar olmazsa, yükleniciye yer teslimi yapılacak ve yapım başlayacak.  İhalede öngörülen süreçte işlem tamamlanacak. 



İklim ÖNCEL/Cumhuriyet


Geri Dön