Batı Karadeniz’de 2 milyar dolar sevinci!
Batı Karadeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) aracılığı ile bu seneki bölge ihracatı, 13 Ekim itibarı ile 2 milyar doları geçti. Geçtiğimiz senenin aynı zaman dilimine göre yüzde 2,8'lik artış yaşandı. İşte detaylar…1 Ocak-13 Ekim'deki net ihracat geliri ise 2 milyar 2 milyon 939 bin doları buldu
Batı Akdeniz illeri Antalya, Isparta ve Burdur'u içine alan BAİB üzerinden gerçekleşmiş olan ihracat, 13 Ekim itibarı ile 2 milyar dolar sınırını geçti. 1 Ocak-13 Ekim'deki net ihracat geliri ise 2 milyar 2 milyon 939 bin doları buldu. Batı Akdeniz illerinden toplam olarak 3 bin 17 ihracatçının 176 ülkeye 5 bin 484 ürün çeşidinin ihracatını gerçekleştirdiği 10 ay 13 günlük zaman diliminde geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 2,8'lik artış görüldü.
RUSYA-UKRAYNA KRİZİ SÜRECİ GECİKTİRDİ
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 2 milyar dolar değerinde ihracat sınırının aşılmasını sevinç ile karşıladıklarını ifade ederek, "Bu sene tabi daha yüksek bir artış bekliyorduk ama hem Rusya-Ukrayna krizi, hem de başka ekonomik problemler sebebi ile birlikte maalesef beklediğimiz yükselişte değil fakat yine de geçtiğimiz senenin üzerindeyiz. Bizler için çok tatmin edici olmadı. Hedefimiz eylül başında 2 milyarı geçmekti ama bahsettiğimiz sebeplerden dolayı şimdi bayağı geç kalmış durumdayız" ifadelerini kullandı.
SENE SONU 2,6 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR
Bölge ihracatında, örtü altı üretiminde ise hasat döneminin yaklaşık 10 gün sonra başlaması ile birlikte hareketlilik beklediklerini de ifade eden Çavuşoğlu, "İhracatımızın lider sektörü yaş meyve sebzede hasat dönemi ile birlikte bir artış bekliyoruz. Mermerde de ciddi atılımlarımız mevcut. Hedeflerimizi tutturamasak da daha yüksek bir artış ile seneyi kapatırız, diye umut ediyoruz. Sene sonu için 3 milyar doları hedeflemiştik ama bu durumda çok zor. Şimdiki görüntüye göre 2,6 milyar dolar görünmekte. Başta Rusya-Ukrayna krizi böylesi de zor bir süreçteki tüm üreticilerimiz ve ihracatçılarımıza teşekkürler ediyorum" ifadelerini kullandı.
Üç ana sektörden oluşan ihracat oranlarında; tarım sektörü, yüzde 3 düşüş ile 867 milyon 376 bin dolara ulaşarak, birinci sırada yerini buldu. Sanayi sektörü, yüzde 8,7 artış ile 718 milyon 841 bin dolarla ikinci; madencilik sektörü de yüzde 6,1 artış ile 416 milyon 721 bin dolarlık ihracat ile üçüncü sırada bulunuyor.
YAŞ MEYVE-SEBZE 500 MİLYON DOLARI AŞTI
İhracatın lider sektörü tarım, kendi içinde üç ana gruba ayrılırken, bitkisel ürünlerde yüzde 0,5 artış ve 606 milyon 791 bin dolar ile ilk sırada. Ağaç ve orman ürünleri yüzde 2,7'lik düşüş ile ve 233 milyon 264 milyon dolar ile ikinci, hayvansal ürünler de yüzde 46'lık düşüş ve 27 milyon 320 bin dolar ile üçüncü sırada yer alıyor. Bitkisel ürünler içindeki yaş meyve ve sebze sektörü ise yüzde 3,9'luk düşüşe rağmen 505 milyon 759 milyon dolar ile bölgenin lider ihracat sektörü oldu.
Asgari ücret 8 bin lira mı oluyor? Uzman isim açıkladı
Doğal gaz faturanızı devlet ödeyecek! Doğal gaz destek ödemesi ne zaman verilecek?