12 / 05 / 2024

Batıçim enerji sektörüne yöneldi!

Batıçim enerji sektörüne yöneldi!

Batıçim son dönemlerin popüler sektörü olan enerjiye yöneldi. 2007 yılında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için sektöre adım atan Batıçim, 2015 yılında alternetif enerji kaynaklarıyla 300 megawatt enerji üretme hedefi koydu.




Batı Anadolu Çimento (Batıçim), çimento ve liman işletmeciliğinin ardından son dönemlerin popüler sektörü olan enerjiye yöneldi. 2007 yılında kendi ihtiyaçlarını karşılamak için sektöre adım atan Batıçim, 2015 yılında alternetif enerji kaynaklarıyla 300 megawatt enerji üretme hedefi koydu. Batıçim Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, şirketin kesintisiz ve ucuz enerji ihtiyacının, yatırımların önünü açtığını belirterek uzun vadeli yatırım yaptıklarını söyledi. Sektörde çevresel etkileri göz önünde tutarak alternatif enerji kaynaklarına yöneldiklerini anlatan Ünal, "Şirketimizde strateji çalışması yaparak önemli sonuçlara ulaştık. O dönemde liman ve çimento sektöründe çalışmalarımız vardı. Tükettiğimiz enerjiyi ucuz ve kesintisiz sağlayabilir miyiz diye düşündük. Bu amaçla Bornova'ya 45 megawattlık bir doğalgaz santralı kurduk" dedi.


Sektöre yöneldik

Ünal, "Rüzgar, güneş ve hidroelektik ile enerji üretmeye başladık. Hırslı değiliz ancak 5 yıl içerisinde İzmir'in yarısına doğal enerji kaynaklarıyla elektrik sağlayabilecek kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. 300 megawatt enerji üretmek istiyoruz. Yaklaşık bin abonemiz var. Abonelerimize daha kaliteli hizmet verebilmek için enerji kaynaklarını çeşitlendirmek gerekiyor" dedi.


Yer bulmak zor

Ege Bölgesi merkezli büyümek istediklerini ifade eden Ünal, "Çalışmalarımızın merkezinde Ege Bölgesi var. Rüzgar enerjisinin neredeyse tamamı Ege'de. Hidroenerji kaynakları ise kapasite durumu nedeniyle il dışında kuruldu. Güneş enerjisinde Isparta, Denizli ve Burdur'u seçtik. Üretim için 5 ihaleye başvurduk. Enerji kaynaklarının verimliliği açısından Türkiye'de yer bulmakta zorluk çektik. Ancak çalışmalar rayına oturdu" dedi. 


Yatırımları etkilemez

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesinin alternatif enerji kaynakları yatırımlarını olumsuz yönde etkilemeyeceğini kaydeden Ünal, "Petrol fiyatlarının düşmesi çok önemli. Ülke olarak cari açığımızın yarısını enerji giderleri oluşturuyor. Petrol fiyatlarının düşmesi, ekonomik göstergelerin düzelmesi demek. Yenilenebilir enerji kaynakları bu düşüşten etkilenmez. Çünkü hiçbir enerji yatırımı kısa vadede düşünülmez" dedi. FATİH ABACIOĞLU 


Nükleer enerji olmazsa olmaz 

Feyyaz Ünal, "Biz de doğayı ve çevreyi seviyoruz ama gelişen, nüfusu ve sanayisi artan büyük bir ülkeyiz. Alternatif enerji kaynakları, tek başına yetmez. Güneş, rüzgar, hidroenerji ve kömürün yanında nükleer enerji de gerekli. Bu işi teknik olarak '0' riskle yapmak, en iyi teknolojiyle yapmak lazım. En mantıklı yol, yenilenebilir enerji kaynaklarının yanında büyük nükleer ve kömür santralleri" dedi. 




Yeni Asır


Geri Dön