27 / 04 / 2024

Batısöke Çimento yüzde 75'lik hissesini satıyor!

Batısöke Çimento yüzde 75'lik hissesini satıyor!

Batı Anadolu Grubu'na bağlı Batısöke Çimento yüzde 75 oranındaki hissesini satacak. Hissenin satışını Ünlü&Co yapacak.



Batı Anadolu Grubu'na bağlı Batısöke Çimento yakın zamanda halka açık kısmı haricindeki geri kalan hisselerini satmak için Ünlü&Co'yu yetkilendirdi. Yetkilendirmeye göre 400 milyon TL sermayeye sahip şirketin yaklaşık 300 milyon TL nominal tutara kadar Batıçim hisselerinin satışı yapılacak.

Konuya ilgili Reuters’a verilen bilgiye göre, Batısöke Çimento’nun nin yüzde 74.62’si Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayi, yüzde 8.51’i İsmail Tarman’a ait. Batısöke Çimento, Batı Anadolu Grubu’na bağlı şirketler arasında bulunuyor. Grubun diğer şirketleri arasında ise Batıenerji, Batıbeton, Batıliman ve Ash Plus şirketleri yer alıyor.

Yatırımcılara gönderilen dökümana göre bağlayıcı olmayan teklifler ile bağlayıcı tekliflerin alınmasının Temmuz-Eylül aylarında olması hedefleniyor, şirketin 2019-2020 EBITDA’sının da 14 milyon dolar olacağı düşünülüyor. Çimento sektöründe geçen sene de Sabancı Grubu’nun ana hissedarı olduğu Çimsa’ya ait Kayseri ile Niğde Çimento’nun ve Akçansa’ya ait Ladik Çimento’nun satışı için Ünlü&Co yetki verdi.

Türkiye çimento sektörü

İç talebin daraldığı Türkiye’de çimento sektörünün üretim kapasitesi her geçen yıl artarken, sektörün kapasite kullanım oranı azalıyor. Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre, sektörün çimentoda kapasite kullanım oranı 2014’ten 2018’e kadar 10.6 puan düşüşle yüzde 53.4’e geriledi. Çimentonun hammaddesi klinkerde ise kapasite kullanım oranı beş yılda 9.9 puan düşüşle yüzde 82.9 oldu.

Altyapı projeleri, ardından kentsel dönüşüm projeleri çimento ve klinker tüketiminde en büyük payda yer alıyor. Türkiye’de çimento iç satışları geçen yıl yüzde 10.9 düşüşle 64.3 milyon tona, ihracat yüzde 6.4 düşüşle 7.5 milyon tona indi. Üretim ise yüzde 9.9 daralarak 72.5 milyon ton oldu.


Geri Dön