30 / 04 / 2024

Batısöke Çimento'dan 360 milyon liralık yatırım!

Batısöke Çimento'dan 360 milyon liralık yatırım!

Batı Anadolu Grubu, kriz söylentilerine inat Söke'ye dev bir yatırım kararı aldı. Grup bünyesindeki Batısöke Çimento, 360 milyon lira (130 milyon euro) yatırımla Söke'deki çimento tesislerinin kapasitesini 2.5 kat artıracak




Batısöke Çimento'nun kapasitesini 2.5 kat artırma kararı alan Batı Anadolu Grubu, bu yatırımla 150 kişiye doğrudan; 3 bin kişiye dolaylı istihdam sunacak


Bünyesinde Batıçim'i de bulunduran  İzmir  merkezli Batı Anadolu Grubu, kriz söylentilerine inat Söke'ye dev bir yatırım kararı aldı. Grup bünyesindeki Batısöke Çimento, 360 milyon lira (130 milyon euro) yatırımla Söke'deki çimento tesislerinin kapasitesini 2.5 kat artıracak. Batısöke Çimento bu dev yatırım için iki bankadan 311 milyon lira (112.5 milyon euro) kredi aldı. Batıçim ve Batısöke Çimento Yönetim Kurulu Murahhas Azası Tufan Ünal, böyle büyük bir yatırıma girmelerinin en önemli sebeplerinden birinin İzmir ve Ege'de hızlanması beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu dile getirdi. Ünal, 2 yılda tamamlanacak bu yatırımla 150 kişiye doğrudan yeni iş imkanı yaratacaklarını ancak dolaylı olarak 2-3 bin kişinin istihdamına da katkı sağlayacaklarını dile getirdi.


Üretim maliyeti düşecek

Ayda en az 1 defa İstanbul'a gittiğini ve her gidişinde önemli değişimler gördüğünü söyleyen Ünal, "Söke'de yapacağımız böylesine bir kapasite artışını bölgemizde karşılayacak bir pazar henüz yok. Ama, İzmir ve Ege'de de kentsel dönüşümün hızlandığını varsayarsanız çok ciddi bir talep doğacak. Bizim de bu yatırımımız büyük altyapı projelerinin yanı sıra kentsel dönüşüme de bir hazırlık anlamı taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşüme çok ihtiyacı var. Bir şekilde İzmir'de de İstanbul'dakine benzer bir hareketlilik başlayacak" dedi. Ünal, yeni tesis yatırımıyla dünyanın son teknolojisine de sahip olacaklarını belirterek, bunun üretim maliyetlerini de önemli ölçüde düşüreceğini dile getirdi. Grup olarak yatırımlarına hiç ara vermediklerini dile getiren Ünal, "Biz burada yapacağım 130 milyon euro yatırımın en az 3'te 1'ini son 4 yıl içinde yenileme ve verimlilik artışı yatırımlarında harcadık" diye konuştu.


Kimyasal atık değil

Batıçim'in emisyonu da düşürmek için ciddi yatırımlar yaptığını dile getiren Ünal, "Batıçim, en sıkışık zamanında bugünkünden çok daha ağır şartlarda borçlanarak 2 tane enerji santralı yaptı. Bu santrallar baca gazının atık ısısını kullanarak enerji üretiyor. Yani kendi içinde bir geri dönüşüm yapıyor. 2.5 yıldır çalışan bu santrallerle 85 bin tane ağaç dikmiş kadar fosil yakıt kullanmayı ortadan kaldırdık. İnsanlar bu taraftan da bakarak sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuzu görsünler ve bizi o gözle kritik etsinler" dedi. Ünal, "Kanserojen etki yapıyor iddiasını bile ortaya atıyorlar. Bunun doğru olmadığı dünyada ispatlandı. Çünkü, proseste kimyasal kullanmıyoruz, hiçbir kimyasal atığımız yok" dedi.


Aliağa'da liman atılımı

Aliağa'daki liman işletmelerini Batıçim bünyesinden çıkarıp ayrı bir şirket haline getireceklerini belirten Ünal, "Herkes o bölgede konteyner limanı olmak için yatırım yaptı. Biz kuru yük olarak devam ediyoruz. Dolayısıyla diğer limanlardan artan kapasiteleri de biz değerlendiriyoruz. Orada 70 dönüm üzerine bir antrepo da kurduk. Limanı ayrı bir şirket olarak yapılandırdığımızda stratejik bir ortaklık da gündeme gelebilir" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön