27 / 04 / 2024

Batman'da inşaat sektörü iflasın eşiğinde!

Batman'da inşaat sektörü iflasın eşiğinde!

Şehrimizi bir tarafta yaşanan çatışmalı ortam, diğer tarafta da “Hava manya” uygulaması vurdu. İnşaat sektöründe yaşanan olumsuzluk, bazı kişileri iflas eşiğine getirirken herkes geleceğe kuşkuyla bakıyor ve endişelerini dile getiriyor.



Son aylarda sona erdirilen barış sürecinin savaş ortamına dönüşmesiyle birlikte inşaat sektöründe yaprak kımıldamazken, müteahhitlerle iş adamları ellerindeki inşaatları bitirmenin çabasına girdiler.

Şu sıralar bu sektörde ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyor ve yaşıyoruz. Daha önceleri ilimizde mevcut beton santralleri talepleri karşılayamaz ve inşaat sahiplerine uzun süre verirken şu sıralarda aynı firmaların araçlarını parka çektiklerine tanık oluyoruz.


Geleceğin ne olacağı konusundaki endişelerini sürdüren Batmanlılar asla inşaat yatırımı yapmak istemiyorlar. Herkes elindeki arsayı elden çıkarıp paraya çevirmek istiyor ama, şu sıralar o da mümkün değil, çünkü hava manya engeli insanları intihar ettirecek seviyeye getirdi ve sorunun çözümü için de hiçbir girişimde bulunulmuyor.


Daha önceleri de belirttiğimiz gibi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Belediyeyi uyararak şehirdeki imar planını değiştirmesini ve kat sayısını düşürmesini istedi. Belediye de talimat gereği kat sayısını azaltırken daha önceden proje hazırlayıp arsa satın alan veya kentsel dönüşüm uygulamak isteyen firmalar bir anda yıkıldı.


Bunun en büyük sıkıntısını kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen bir firma çekiyor. Buket lahmacun karşısında bulunan eski Belde Yapı Kooperatifi sakinleri, 3 katlı evlerini müteahhide vererek karşılıklı olarak anlaştı. Firma, alanın ortasına 13-14 katlı bir rezidans, etrafa da 8-10 katlı apartmanlar inşa edecek ve bina sahipleri birer daire daha kazanacakları gibi modern konutlara kavuşmuş olacaklardı.

Ancak manya planı nedeniyle, proje askıya alınmış gibi.


Belde Yapı kooperatifi sahipleriyle anlaşan, evlerin boşaltılmasını isteyen, eski binaları yıkan firma tam temel atmaya başlayacakken bu durumla karşılaşınca ne yapacağını şaşırdı. Firma yetkililerinin bu konuda açıklama yapmaktan kaçındığı ifade edilirken burada ev sahibi olan 200 civarındaki vatandaş da şimdiden sıkıntıya düştü.

Anlayacağınız bir zamanların inşaat cenneti olan Batman şimdi sefilleri oynuyor. İnşaatlar durdu, güven gitti, gelecekle ilgili endişeler çoğaldı, böyle olunca da bu kentin birincil derecedeki yatırımı rafa kaldırıldı.

Bu yazdıklarımızın parasal maliyetlerine bakarsanız milyonlarca liralık bir faturayla karşılaşmış olursunuz. Ve bu para Batman piyasasına girecekken bir anda yastık altına alındı, piyasa da böylece duraklama dönemine girdi.

Batman’ın içinde bulunduğu durum budur.

Bir tarafta bölgedeki yeniden çatışmalı durumun getirdiği belirsizlik, diğer tarafta manya planı nedeniyle duran inşaatlar.

Ne olacak, iş nereye varacak belli değil.

Belli olan, sorunların çözülmemesi durumunda yüzlerce kooperatif sahibinin evsiz kalacağı, müteahhidin her şeyini yitireceği ve ekonominin çökeceğidir. Bu şaka değil, karşı karşıya bulunduğumuz gerçektir.

Ne yapılabileceği konusunda da bir öneri, bir çözüm yolu bulamıyoruz.

Böyle giderse zincirleme iflaslar başlayacak ve Batman, zenginliğini kaybedip çok kötü günler yaşamaya başlayacaktır. Böyle bir sonuç istemediğimiz için öncelikle huzur ve barışın yeniden geri gelmesini istiyor, manya planı konusunda da diğer şehirlerden emsaller alınarak yargı yoluyla mağdur olanların mağduriyetleri önlenmesini talep ediyoruz.

Aksi halde daha zor günler bizi bekliyor.

Hoşça kalınız.


Batman Gazetesi / Nizamettin İZGİ


Geri Dön