27 / 04 / 2024

Batman'da tarım arazileri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

Batman'da tarım arazileri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya!

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Doğan, Batman’da imara açılan verimli tarım arazilerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederek, bu alanların korunması gerektiğini belirtti...



Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Batman’da imara açılan verimli tarım arazilerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Yeni Batman'da yer alan habere göre;  Doğan, yetkililere çağrıda bulunarak verimli toprakların imara açılmaması gerektiğini belirtti. 

"Yerleşim alanının yüzde 90’ı birinci sınıf tarım arazisidir"

Doğan konuyla ilgili şunları söyledi; "Batman ilimiz ovada kurulmuş bir şehirdir. Ovada olması nedeniyle yerleşim alanının yüzde 90’ı maalesef birinci sınıf tarım arazisidir. Batman çok hızlı gelişen, hem tarımsal sanayi hem de sanayisini tamamlamaya doğru hızla ilerleyen bir ildir. Batman’ın, imarının, sanayisinin gelişmesi tabi ki sevindirici bir olaydır ancak bütün bunlar olurken topraklarımızı korumak zorundayız."

"Arazilerin 3’te birinin yerleşim alanı olması çok üzüntü vericidir"

Doğan, arazilerin 3’te birinin yerleşim alanı olmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Doğan sözlerine şöyle devam etti; "Özellikle Batman ovasının kurulu olduğu alan birinci sınıf tarım arazisidir. Sol sahil sulama kanalı aracılığıyla tarım arazilerinin sulanması amacıyla Batman’da DSİ’nin bir çalışması oldu. Ancak sulama alanı olarak belirlenen ve DSİ’nin sol sahil sulama kanalı kapsamında aldığı arazilerin 3’te birini bugün yerleşim yeri alanı olarak görüyoruz. Bu da çok üzücü bir olaydır."

"Nesillere iyi bir miras bırakmak istiyorsak topraklarımızı korumak zorundayız"

Doğan, konuşmasının devamında yetkililere çağrıda bulundu. Doğan, şunları söyledi; "Bu konuda yetkililerin, ilgililerin bir çalışma yapması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım arazilerimiz bizim değerli varlıklarımızdır. Bin yılda ancak bir, iki santim toprak oluşabiliyor. İnsanların geçim kaynağı, gıdanın yetiştiği kaynak topraktır. Dünyanın her yerinde bu kadar verimli toprak yoktur. Dolayısıyla gelecekte bizden sonraki nesillere eğer iyi bir miras bırakmak istiyorsak topraklarımızı korumak zorundayız. Çünkü insan besinin temel kaynağı topraktır. Toprak olmasa insanın besin kaynağı da olmaz. O nedenle mutlak derecede toprağın korunması lazım. Batman ovası gibi birinci sınıf tarım arazisi olan alanların korunması gerektiğini düşünüyoruz"


Geri Dön