19 / 11 / 2024

Battal İlgezdi: Ataşehir'de 20 yıl vade ve 200 TL taksitle konut!

Battal İlgezdi: Ataşehir'de 20 yıl vade ve 200 TL taksitle konut!

Ataşehir'de imar krizi. Belediye Başkanı Battal İlgezdi 'İlçe'de imar bütünlüğü yok. Bir taraftan 1.5 milyon liraya ev yükseliyor öteki taraftan vatandaş sefalet içinde yaşıyor. Buranın ismi Ataşehir ama halkın yüzde 70'i varoş' dedi




İstanbul'un değişen yüzü olarak lanse edilen, inşaat şirketlerinin prestijli projelerini diktiği Ataşehir'de imar krizi.. İstanbul'un 9 yeni ilçesinden 1/5000'lik imar planları onaylanmayan tek ilçe Ataşehir. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Afet Yasası'nın onaylandığı, kentsel dönüşümün başladığı günlerde bu durumun ellerini kollarını bağladığını söyledi. Ataşehir'de imar bütünlüğünün olmadığını, bu durumun büyük anlamda dengesiz gelir dağılımına neden olduğunu söyleyen Başkan İlgezdi'den AKŞAM'a çarpıcı açıklamalar:


SADECE MAZBATA VERİLDİ: Ataşehir Belediyesi, diğer semtlerden koparılan 17 mahalleden oluşturuldu. Seçimi kazandığımızda bize sadece mazbata verildi. Ne binamız, ne personelimiz ne de aracımız vardı. 6 ay boyunca bir şey yapamadık. Arsa bölüşümleriyle ilgili büyük sıkıntılar çektik. Çekmeye de devam ediyoruz. Kadıköy, Üsküdar, Ümraniye ve Sancaktepe'den 460 personel alarak çalışmalarımıza başladık. 6 ayımız kayıp olmasına rağmen 2.5 senede 420 bin metrekare park yaptık. 4 bine yakın tapu verdik. 


KADIKÖY GELİRİN YÜZDE 60'INA ORTAK: Burada belediye yoktu. Kaymakam ile Kadıköy Belediyesi protokol yapmış. Onun geçerliliği var. Dava açmak gibi bir durumumuz yok. Kadıköy Belediyesi Ataşehir'deki bütün malların yüzde 60'ına ortak. Bölüşümle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Sınırı bölersiniz herkesin malı herkeste kalır. 


42 BİN LİRAYA 400 BİN LİRALIK LÜKS DAİRE: Ataşehir'de ilk kentsel dönüşüm 57 bin metrekare alan üzerinde Emek Evler projesiyle hayata geçecek. Burada 410 konut bulunuyor. Dere kenarlarıyla birlikte bu rakam 637 konuta çıkıyor. Dönüşüme ilişkin tüm ön hazırlıklar ve anlaşmalar yapıldı. Okullar tatil olunca boşaltma ve yıkım işlemleri yapılacak. Şu anda orada emsal 2,07. İhale koşullarına göre, belediye oradan 637 daire ve 82 milyon lira gelir elde edecek. 637 daire burada yaşayan konut sahiplerine verilecek. Projede yüzde 60 kat karşılığı inşaat yapılacak. Bölgede en yüksek kat karşılığı yapılan anlaşma Emek Evler projesi oldu. Hiç bir hak sahibi mağdur olmayacak. Başından beri savunduğumuz yerinde kentsel dönüşümün en güzel örneği olacak. Konut sahipleri yapılacak yeni konutlarda yaşayacak. Üstelik zemin ve üst katları hak sahiplerine verilmeyecek. Üst katlar için kura çekilecek. Ataşehir Finans Merkezi, yabancı yatırımcıların da iştahını artırdı. Ataşehir'de bir İngiliz şirketi tek başına 3 milyar dolarlık eğlence merkezi yatırımı yapmak için çalışıyor. 10 milyar dolarlık yabancı yatırım ise imar durumlarını netleştirecek 1/5000'lik planları bekliyor. Özellikle 650 bin metrekarelik alanıyla dünyanın en büyük finans merkezi olacak Ataşehir Finans Merkezi dünyanın ilgisini ilçeye çekti. İmar planlarının çıkması durumunda uluslararası dev firmalardan 10 milyar dolarlık yatırım ilçeye gelecek. Dönüşüm sonucunda Emek Evler projesi kapsamında 1+0'dan 4+1'e farklı büyüklüklerde yaklaşık 1400 konut yapılacak. Lüks konut olarak yükselecek sitede açık ve kapalı otoparkların yanı sıra her türlü sosyal donatıya yer verilecek. Henüz metrekare fiyatları netlik kazanmasa da ilk çıkış rakamı bölge emsali olan 4 bin liranın altında olmayacak. Öncelikle vatandaşın 100 bin lira değerindeki evi bitince 400-500 bin lira değerinde olacak. 42 bin lira ödeyecekler. Bunu da 20 yıl yani 240 ay vade yapacağız. Ödenecek aylık taksitler de 180 ile 200 lira arasında olacak.


1.5 MİLYON LİRAYA EV SATILIYOR


Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi 'Ataşehir merkezinde 1+1 evler 400 bin liraya, 4+1 evler 1.5 milyon liraya satılırken, komşu mahallede insanlar evlerini yapamıyor, sefalet içinde yaşıyorlar. Buradaki insanlara yazık değil mi? Birbirine yüz metre mesafedeki bu yerler arasında ciddi uçurumlar var. Diğer tarafta çoğu vatandaş zorda kaldığı için arsa tapularını satıyorlar. Hem de çok az paralara. Bu sorunun bizden kaynaklandığını sanıyorlar ama değil. Biz burayla ilgili planları yapıp gönderdik . 1.5 yıldır da bekliyoruz. Seçimi almamızın üzerinden 3 yıl geçti. Buradaki muhalefet partisi bugüne kadar bir tane dahi önerge getirmedi. Sadece bizim yaptıklarımıza muhalefet ediyorlar' dedi.


Vatandaş çürük evini yıkamıyor


Ataşehir'e dışarıdan bakıldığında İstanbul'un değişen yüzü olarak görüldüĞÜnü söyleyen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi durumun böyle olmadığını şu sözlerle anlattı: 'Yeni ilçelerin içerisinde şanssız olanıyız. 1/5000'lik imar planlarımız daha onaylanmadı. 17 mahallemizin büyük bölümünde imar izni yok, imar izni olan mahallelerde de ayrı ayrı emsaller uygulanıyor. Bir imar bütünlüğü yok. Evler çok eski olduğu için her an yıkılabilir. Vatandaş evini yıkmak istiyor ama imar izni olmadığı için yıkamıyor. Kimisi kat karşılığı vermek istiyor yine karşısına imar planı çıkıyor. 9 yeni ilçeden 8'inin imar düzenlemesi yapıldı ama sadece biz kaldık. Neden beklediğini de anlamış değilim. Bu sorunun İBB Başkanı Kadir Topbaş'la alakası yok. Aşağıdaki arkadaşlar sorunları yukarıya iletmiyorlar. Ben kendisinin çok samimi olduğuna inanıyorum ama bazı kötü niyetliler bizim imar planlarımızın geçmesini engelliyorlar.' 


BELEDİYE HURDA VERDİ  


Kadıköy Belediyesi bize hurda araçları verdi. Yürüyen bir tane dahi araba alamadık. Hurda araçları bedavaya, hatta neredeyse zorla hurdacılara verdik. Mimar, mühendis doktor istedik. İller Bankası belediyelere para veriyor. Kadıköy Belediyesi, İller Bankası'ndan bize verilen paraya el koydu.


Ercan Öztürk / AKŞAM


Geri Dön