28 / 04 / 2024

Baymak konut ve fabrikaların çatısına güneş enerji sistemi kuracak!

Baymak konut ve fabrikaların çatısına güneş enerji sistemi kuracak!

Isıtma-soğutma sektöründe faaliyet gösteren Baymak, portföyüne güneş enerjisini de ekledi. Oluşturduğu paketlerle çatılara panel kurmaya başlayan şirketin Genel Müdürü Ender Çolak, “Amacımız her evi bir güneş santralı yapmak” dedi.



ISITMA ve soğutma sektöründe faaliyet gösteren Baymak, artık çatılara da talip. Şirketin hedefinde fabrika, konut ve hastane gibi işletmelerin çatılarına güneş enerjisi sistemleri kurmak var. Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, “Türkiye’de ısıtma sektöründe olup da, evlere bu şekilde girip fotovoltaik (PV) ile ilgilenen bir firma yok. Örneğin bir otele ısıtma sistemi kurarken, otelin çatısına güneş paneli kurmanıza bir engel yok, hatta ihtiyaçları var. Hem bayi ve tesisatçı kanalımız, hem de bu işe ilgi duyan bizimle çalışmaya hazır insanlara teorik ve pratik eğitimler verdik. Biz özellikle KOBİ’lere, fabrikaların üstlerine kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 


FABRİKA VE BELEDİYELER


2 bine yakın firmanın yer aldığı MCE Mostra Convegno Expocomfort Fuarı’na bu yıl ilk kez katılan Baymak’ın davetlisi olarak gittiğimiz Milano’da, Çolak ile yatırım planlarını konuştuk. Bir yıl boyunca bayi ve tesisatçı kanalının yanı sıra, bu işe ilgi duyan insanları eğittiklerini söyleyen Çolak, şöyle konuştu: 

“Fabrikaya küçük bir sistem kurduk, tüm tesisatçılar orada gelip, söküp takıp, her şeyi öğrendiler. Hala bu devam ediyor. Fabrikamızda kombi hatlarında kullanılan elektriğin yüzde 90’ı çatıdaki panellerden geliyor. Bunu beşe katlayacağız. Almanya’da önce santraller, sonra çatı üstü, sonra evlere yayıldı. Türkiye’de de 600 megavatlık (MW) güneş tarlası kurulum izni verildi. Diğer taraftan fabrikalar çatı üstü kurulumlara başladı. Bizim hedeflediğimiz diğer bir kesim de tarımsal kalkınma destek programları. Tarım Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) kaynaklı fondan nüfusu 10 binden az olan belediyelere destek sağlıyor. 1 MW’a kadar kurulum yaparlarsa bunun tamamı AB fonlarından karşılanıyor. Kapsamda 260 belediye var. Birçok belediyeye hem eğitim verdik. 2016’da hedefimiz bu belediye kurulumlarını yapmak. Bu belediyeler tabii ki ihaleye çıkacaklar, en düşük teklifi veren alacak, o ayrı mesele. En azından biz onları uyandırdık ve bu fonun kullanılması için bir çaba harcıyoruz. Hedefimiz 260 belediyeden en az 50-60 tanesini hayata geçirmek.”


Şekerbank’tan güneşe kaynak


ÇOLAK, en çok “Güneş sistemlerini nasıl finanse edeceğim” sorusu ile karşılaştıklarını söylerken, buna da Şekerbank ile başlattıkları mikro kredi programı ile çare olmayı hedeflediklerini anlattı. Şekerbank ve Baymak işbirliğiyle konut ve işyerlerinin, uygun finansman imkânları ile güneş enerjisinden elektrik üretebileceğini söyleyen Çolak, “Şekerbank kredisi ile küçük işletme, yazlıklara ve hanelere ulaşma iddiamız var, buna yoğunlaşacağız. Bizim amacımız her evi bir güneş santrali yapmak. Türkiye’nin potansiyeli muazzam, bugün teorik olarak biliyoruz ki Türkiye ihtiyaç duyduğu bütün enerjiyi, güneş enerjisinden sağlayabilir.”


Çin’e kombi ihraç ediyoruz


Baymak’ın BDR Thermea’nın önemli bir tedarikçisi olduğunu vurgulayan Çolak, “Türkiye grubun üretim üssü olacak” dedi. Türkiye’nin yakın çevresindeki sıkıntılardan dolayı mevcut ihracat pazarlarını çeşitlendirmek gerektiğini ifade eden Çolak, Çin’e orta ve üst gelir grubu için kombi, Güney Kore’ye ise güneş kolektörü ihraç ettiklerini söyledi. G. Kore’nin en büyük toplu konut projesindeki tüm konutların güneş kolektörünü Baymak’ın ihraç ettiğini belirten Çolak, “Güneş kolektöründe G. Kore dışında ABD için sertifikaları aldık. Oraya da satacağız” dedi.


Türkiye bu dönemi başarıyla atlatacak


BAYMAK’ı 2013’te bünyesine katan Avrupa’nın 3. büyük ısıtma-soğutma şirketi Hollandalı BDR Thermea’nın CEO’su Rob van Banning, Türkiye’nin ve bölgenin içinden geçtiği dönemi bir yabancı yatırımcı gözüyle değerlendirdi. BDR Thermea CEO’su, şöyle konuştu: “Üretimin Türkiye’de genişletilmesi konusunda şu anda planlarımız var. Ama üzerinde çalıştığımız ve son aşamasına gelmediği için henüz bir şey söyleyemiyorum. Türkiye’de yaşananların yabancılar için endişe verici olduğunun farkındayım. Fakat ben uzun süredir Türkiye’yi tanıyorum ve Türk insanının ne kadar mücadeleci olduğunu biliyorum. Ben Türkiye’nin başarıyla bu dönemi atlatacağına inanıyorum. Bir yandan tehditleri olan ama bir yandan da fırsat barındıran bir dönem. AB, Ortadoğu, Rusya ve ABD bölgeyi tekrar istikrara kavuşturmanın yolunu bulduğunda ve insanlar artık durumun daha da kötüye gitmeyeceğine inandığında, Türkiye kazanan olacak. Çünkü Türkiye, bir ülke için çok önemli olan genç ve çalışmak isteyen nüfusa ve iyi bir ekonomiye sahip.”


İsteyene güneş paneli paketi


“EV tipi çatılarda nasıl bir modeliniz olacak” sorumuza karşılık Çolak, “Güneş enerjisine gitmek isteyenlere farklı paketler sunuyoruz. 3 kilovattan (kW) 50 kilovata kadar paketler hazırladık, hatta 100 kilovata kadar çıkıyor. Bir paket düşünün, içinde kaç panel gerekiyorsa o kadar panel var, diğer o ara enstrüman ve kablo takımları var. Biz bunun set olarak satışını yapıyoruz. Satışını yaparken, kişiye hizmet de verebiliyoruz, kurulumunu yapıp devreye alıyoruz. 100’ün üzerinde bayi şu anda Türkiye çapında kurulumu yapıyor. 150 kilovat satışımız oldu. 2017 sonu geldiğinde sadece çatılara minimum 100 MW çatı üstü kurulacağını öngörüyoruz” yanıtını verdi. Fiyatları sorduğumuzda ise dört odalı bir yazlık için ortalama 4 kilovatlık bir kurulu güç gerektiğini, bu sistemin de 4 bin 500 dolar civarında maliyeti olduğunu kaydeden Çolak, “Geri dönüş süresi Antalya ve güney tarafları için 5.5 yıl. İstanbul’daysa geri dönüş 6-6.5 yıl civarında” dedi.  


Hürriyet


Geri Dön