25 / 11 / 2024

Bayraktar: 2014 yılında 500 bin konutun dönüşümü başlatılacak!

Bayraktar: 2014 yılında 500 bin konutun dönüşümü başlatılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bugüne kadar 253 bin konutta dönüşüm başlattıklarını, 2014 yılında da 500 bin konutun dönüşümünü öngördüklerini belirtti...





Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bugüne kadar 253 bin konutta dönüşüm başlattıklarını açıkladı. 2014 yılında 500 bin konutun dönüşümünü öngördüklerini belirten Bayraktar, “Nihai hedefimiz ise cumhuriyetimizin 100. yılına kadar 3,5 milyon konutun, önümüzdeki 20 yıl içinde ise 6,5 milyonu konutun dönüşümünü gerçekleştirmek.” diye konuştu. 


TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanarak bütçe görüşmelerine devam etti. Genel Kurul’da bugün Dışişleri, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçe ve kesin hesapları görüşüldü. Bütçeler üzerine iktidar ve muhalefet milletvekilleri söz alarak görüşlerini ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Genel Kurul’da bir konuşma yaptı. 


1927 yılında şehirleşme oranı yüzde 24 iken bugün bu rakamın yüzde 75’lere dayandığını belirten Bakan Erdoğan Bayraktar, “70 yıldır devam eden hızlı kentleşme ve çarpık yapılaşma kentlerimizin sağlıklı oluşmasını engellemiş, olası afet durumunda da can ve mal kaybı riskini arttırmıştır. Bu gerçeğin en acı örneği 1999 Marmara Depremi’nde 1,5 dakika içinde 110 binden fazla konutun kullanılamaz hale gelmesidir.” dedi. 


6,5 MİLYON KONUTU YENİLEMELİYİZ


Türkiye'deki 20 milyon konuttan 5 milyonunun 1999 depreminden sonra yapıldığını belirten Bayraktar, “Bu binaların göreceli olarak mühendislik hizmeti almış, depreme dayanıklı konutlar olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ülkemizde bulunan 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki deprem fay hatları ve diğer afet riskleri karşısında geriye kalan 15 milyon konutun yaklaşık 6,5 milyonunu yenilemeliyiz. Deprem ve diğer afet risklerinin ortadan kaldırılması gayesi ile iktidarımız döneminde sadece devlet eliyle son 10 yılda 600 bini aşkın güvenli konut ürettik. Bu ayrıca inşaat sektörü ve yapı müteahhitliğinin çok ciddi şekilde tecrübe ve deneyim kazanmasına sebep oldu.” diye konuştu. 


Ömrünü tamamlamış veya risk taşıyan binaların yıkılarak yerlerine güvenli, sağlıklı ve yaşanabilir mekanlar oluşturulması gayesi ile geçtiğimiz yıl kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldığını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti: “Bu kapsamda 2013 yılında 200 bin bağımsız konutun dönüştürülmesi hedefimizi aşarak 253 bin konutun dönüşümünü başlattık. 2014 yılında ise hedefimizi aşarak 500 bin konutun dönüşümünü başlatacağız. Nihai hedefimiz ise cumhuriyetimizin 100. yılına kadar 3,5 milyon konutun önümüzdeki 20 yıl içinde ise 6,5 milyonu konutun dönüşümünü gerçekleştirmektir.” 


Bakanlık olarak esas itibariyle kentsel dönüşümü koordine ettiklerini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi: “Gerekli ortamı oluşturuyoruz. Kentsel dönüşüm valilikler, belediyeler ve ilgili sivil toplum kuruluşları eliyle ve de gönüllülük esasına göre özel sektör ve vatandaşlar tarafından yürütülüyor. Vatandaşların mağdur olmaması için en ileri derecede hassasiyet gösterip destek veriyoruz. Kira, kredi ve nâkliye yardımı yapıyoruz. Binasında dönüşüm yapan vatandaşlara başta KDV olmak üzere birçok vergiden muaf tutuyoruz. Kentsel dönüşüm yapan belediye ve vatandaşlara bugüne kadar 655 milyon TL hibe kaynak aktardık. Kentsel dönüşüm bugün milli bir mesele haline gelmiştir. Kentsel dönüşüm ile riskli binaların dönüşümünü planlıyoruz. İnsanlarımızın canını korumak ve hayat hakkını öne alan bir projedir.” 


GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE 61 BİN RİSK TESPİTİ YAPILDI 


"Bugüne kadar vatandaşlarımızın kendi talepleri ile risk tespiti yaptırdığı bina sayısı 61 bini geçti." diyen Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün yanında ülke ve şehirlerin marka değerlerini arttıracak projeleri hayata geçirdiklerini anlattı. Bayraktar, “İstanbul uluslararası finans merkezi projesinin planlama çalışmaları tamamlandı ve alt yapı inşaatlarına başlandı. Başakşehir’de başlatılan ve 3. Havalimanını da kapsayan çok özel ekolojik ve yeşil yeni bir şehir kuruyoruz. Aynı şekilde Ankara, İzmir, Bursa,  Adana  ve Diyarbakır gibi büyükşehirlerde kent parkları, tema parkları, üniversiteler, fuar ve lojistik merkezleri bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılabildiği örnek yerleşim yerleri oluşturarak şehirlerimizin marka değerlerini arttıracağız. Ayrıca değişen ve gelişen Türkiyemizin geleneksel ve tarihi dokuyu korumak ve kırsal alanlarda dönüşüm çalışmalarını hız vermek için 7 coğrafi bölgenin yöresel mimarisini yansıtan tip projeler ürettik. Bu projeleri üretecek vatandaşlara hibe vermek izin çalışmaları bitirme noktasına getirdik." açıklamasında bulundu. 


Zaman


Geri Dön