Ekonomi

Bayram öncesi reel sektör tıkandı! Nakit sıkıntısı had safhaya ulaştı! Finansman krizi kapıda!

Yaşanan deprem felaketlerinin ardından Türkiye buruk bir bayrama hazırlanırken, bayram öncesinde reel sektörün nakit sıkışıklığı ise had safhada. İşletmeler, bankaların seçim öncesi belirsizlikler nedeniyle faizi yükseltip vadeyi kısaltmasına rağmen kredi kullandırmadığından dert yanıyor.Kahramanmaraş depremlerinin ardından piyasalarda nakit akışı iyice bozulurken, şirketler krediye erişimde de sıkıntı yaşıyor

Reel sektör uzun zamandır krediye erişmekte zorlanırken, nakit sıkışıklığı sorunu ise devam ediyor. Kahramanmaraş depremlerinin ardından piyasalarda nakit akışı iyice bozulurken, şirketler krediye erişimde de sıkıntı yaşıyor.

Dünya Gazetesi’nden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre, iş dünyasındaki likidite sorunu çözülmediği takdirde iflaslar ve istihdam kayıplarının artacağı belirtiliyor. Dünya Gazetesi’ne görüş bildiren reel sektör temsilcileri, kredilerde geri ödeme vadelerinin 3 ile 6 aya kadar düşürüldüğünü,  yüzde 36-40’ları bulan faiz oranlarına rağmen bankaların ticari kesime kredi kullandırırken çok temkinli davrandığını belirtiyor.

FİNANSMAN KRİZİ KAPIDA

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, uygulanan ekonomi politikalarının, ekonominin beklenti ve talepleri ile uyuşmamasının bir sonucu olarak bir tıkanma noktasına geldiğini belirterek Merkez Bankası’nın kararları ve bankalar üzerindeki baskısının ise finansmana erişim sorununu adeta finansman krizine çevirdiğine işaret etti. Kartaloğlu, işletmelerin çok büyük sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek bu sıkıntının ekonominin çarklarının dönmesine engelleyecek seviyeye ulaştığını, bu nedenle başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin kararlarını gözden geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

İŞ DÜNYASI ZOR DURUMDA

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç de bazı özel bankaların KOBİ kredilerinde seçim belirsizlikleri nedeniyle risk almak istemediğini, bu nedenle vadeleri 12 aydan 3 ile 6 aya düşürdüğünü söyledi. Vadelerin kısaltılmasının KOBİ bankacılığı anlayışı ile uyuşmadığının altını çizen Özgenç, esnafı ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha önce başvurusu onaylanan kredilerinin bile vadelerinin yarı yarıya kısaltıldığına dikkat çekti.

Bu durumun iş dünyasını zor duruma düşürdüğünü belirten Özgenç, onaylanan kredilerde daha sonra şartların değiştirilmesinin ise ticari açıdan da etik olmadığını, şartların değiştirilmemesi gerektiğini savundu. Özgenç, ayrıca KOBİ kredilerinde yavaşlamaya gidilmesinin ekonominin çarklarının da yavaşlaması anlamına geleceğini söyledi.

PİYASALAR KİLİTLENDİ

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclisi Başkanı Şeref Fayat ise belirsizliklerin piyasaları kilitlediğinden yakındı. Finansmana ulaşmanın çok zor olduğu, bankaların kredi vermemek için uğraştığı bir dönemin yaşandığına işaret eden Fayat, işletmelerin nakit bulamamasının çok ciddi sıkıntılara yol açtığına değinerek bankaların da net maliyeti hesaplayamadığı için kredi kullandırmak istemediğini veya çok kısa vadeli kredi kullandırdığını ifade etti.