Ekonomi

Reel sektörden şok uyarı: Döviz kıtlığı devam ederse fabrikalar kapısına kilit vuracak, seri iflaslar gelecek!

Seçimler öncesi döviz kurlarının ekonomik önlemlerle baskılanması, sanayici ve ihracatçıları isyan ettirdi. Dövize erişimin giderek zorlaşması reel sektör üzerinde maliyet baskısı yaratırken, sanayiciler bir an önce finansal döngünün bir an önce normalleşmesini istiyor.Piyasalarda sıkıntıların devam ettiğinden yakınan ihracatçı ve sanayiciler, döviz krizine yol açmadan bu politikalardan geri adım atılmasını bekliyor

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde alınan ekonomik önlemler piyasalarda dövize erişimi zorlaştırırken, reel sektörün nakit sıkıntısının da daha da artmasına neden oluyor. Piyasalarda sıkıntıların devam ettiğinden yakınan ihracatçı ve sanayiciler, döviz krizine yol açmadan bu politikalardan geri adım atılmasını bekliyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Merve Yiğitcan’ın haberinde, reel sektörün yaşadığı sıkıntıları aktaran TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, sıkıntıların devam ettiğini, özellikle fiziki dövize talebin karşılanması noktasında sıkıntının büyük olduğunu vurguladı. Fayat, ihracatçıların  TL reeskont kullandığında bile kendilerine verilen yüzde 2 primi dahi yüzde 3-4 fark vererek aldıklarını belirterek, “Kendi dövizimizi ucuza satıp pahalıya almak zorunda kalıyoruz” diye yakındı.

BU POLİTİKALARDAN VAZGEÇİLMELİ

 

Fayat, seçimden sonra bu politikaların devam etmesi halinde sermaye kontrolü endişelerinin artacağını vurgulayarak yeni gelen ekonomi yönetiminin bundan vazgeçeceğine, sert olmasa da yumuşak geçiş yapacağına inandığını, aksinin hiçbir ülkede görülmediğini ifade etti. Kimsenin Türkiye’nin Arjantin olmasını istemeyeceğini ifade eden Fayat, döviz krizine yol açmadan bu politikalardan bir dönüş olacağına inandığını, çünkü Türkiye’nin ödemeler dengesi için dış finansmana ihtiyacı olduğunu, TL yatırımlarına yabancının gelmesine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

OPERASYON MALİYETLERİ EKSTRA YÜK

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel de seçim öncesi bankaların son iki işlem gününde hiç döviz vermediğini hatırlattı. Önel, şu anda kurumsal müşterilere, bin dolar ile 5 bin dolar arası verdiklerini belirterek bunun farkında olan döviz bürolarının da doları yüksekten sattığına işaret etti.  Dövize erişimde en büyük sıkıntının hammadde tarafında olduğunu kaydeden Önel, şu an ithalat evrakını almakta zorlandıklarını, alırken ise yüksek maliyetli kurdan almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Önel, bunun da otomatikman nihai ürün fiyatlarına yansıdığını belirtirken, firmaların çoğunun gelen hammadde ile ilgili fiyat sözleşmesini önceden yaptığını, ancak doların maliyetinden dolayı sözleşme fiyatından zarar ettiklerini dile getirdi. Önel, bu sıkıntının üretim sürecine de yansımaya başladığına işaret ederek reel sektörün zorlandığını ifade etti.

İFLAS RİSKİ GİDEREK ARTIYOR

Çelik İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler de döviz konusunda ve kur makasında her gün farklı şeyler duyduklarını belirtirken, sadece dövize değil, paraya erişmenin de zorlaştığını, firmaların taahhüdü yerine getirmekte zorlandığını ifade etti. Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran da, döviz almakta zorlandıklarını belirtirken, düşük kur, düşük talep ve yüksek finansman maliyetlerinin firmaları kuşattığından yakındı. Duran, finansal döngünün normal hale gelmemesi halinde fabrikaların kilitlenmek üzere olduğunu vurgulayarak böyle giderse seri iflasların gelebileceğine ilişkin uyarılarda bulundu. Dalbeler, bir an önce seçim atmosferinden çıkıp sanayi şirketlerine destek verilmesini, mekanizmanın tekrar sağlıklı hale getirilmesini istedi.