Ekonomi

Yurt dışına çıkış harçlarının artırılmasının asıl sebebi, döviz çıkışını engellemek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi paketinde yer alan yurt dışı çıkış harcı ile ilgili düzenleme tepkilere neden oldu. Harcın 3 bin liraya çıkarılacağı iddiası gündeme oturdu. Ekonomist Tolga Aykut, harcın artırılma sebebini yurt dışına döviz çıkışını engellemek olarak yorumladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi reform paketinin önümüzdeki hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması bekleniyor. Yeni düzenmede yer alan yurt dışı çıkış harcı ile ilgili iddialar vatandaşların tepkisine neden oldu. Söz konusu harcın 1500 Türk Lirası’na çıkarılması gündemdeki yerini korurken, yurt dışı çıkış harcının  3 bin Türk Lirası’na yükseltilmesine ilişkin GİB'in önerisi paylaşıldı. Ancak bu rakamın yer aldığı taslağın eski olduğu ortaya çıktı.

Gündemde yurt dışı harçlarla ilgili bu gelişmeler yaşanıdken yatırım uzmanı, ekonomist Tolga Aykut https://x.com/TolgaAykut15 X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, harcın artırılma nedenine farklı bir açıklama getirdi. Aykut’un bu açıklamasına vatandaştan tepki gecikmedi.

Tolga Aykut, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

Yurt dışına çıkış harcının arttırılmasının asıl sebebi, vergi almak değil, yurt dışına döviz çıkışını engellemeye çalışmaktır.

Harç arttırılınca belli bir kesim, en azından 1-2 günlük yurt dışı tatillerinden vazgeçeceği için, zaten o harç tahsil edilemeyecek. Haliyle burda esas istenen döviz çıkışının engellenmesidir. Ha illa gideceksen de o zaman bari hazineye para öde deniyor.

Arabalardan alınan astronomik ötv vergisi de, yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan vergi de, alkol ve sigara vergileri de aslında vergiden ziyade bu ithalatların yapılmaması ve bu mamüllerin kullanılmaması için çıkartılmış ve yükseltilmiş vergilerdir.

Türkiye’nin turizm, sağlık turizmi, tekstil vb sektörlerle ülkeye döviz kazandıran tüm işleri, her sene yeni telefon almak isteyen veya ülke içinde kazıklanmak istemeyen kişilerin yurt dışına gitmek istemeleriyle (haksızlar demiyorum) boşa çıkıyor.

Türkiye, en kısa zamanda en büyük döviz çıkışına sebep olan enerjide dışa bağımlılığı ve yapısal reformları hayata geçirmelidir. Yoksa şu anda hayata geçirmeye çalışılan tüm çabalar, aynen Kemal Derviş zamanında yapılan işlere benzer.  5-10 sene pembe gözlükle gezeriz sonra yine kriz, yine sıkıntılar.

Enerjide dışa bağımlılığı hemen bitirmek ve yapısal reformları süratle hayata geçirmek neden çok önemli? Çünkü ülkenin bir de başında İstanbul ve İzmir’de ne zaman olacağı belli olmayan bir deprem belası var. O yüzden dua edelim de, bu 1-2 sene biraz düzlüğe çıktıktan hemen sonra, tüm bu enerji ve yapısal reformlar için çalışmalar başlasın ve bu işler, beklenen depremlerden önce gerçekleşsin.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

ARTIK BU KADARI DA FAZLA! HATTA YETER

Evlerde robot çağı için geri sayım başladı! 5-10 yıl içinde robot hizmetçilere hazır olun!

8 bankanın 0 faizli kredi kampanyası için son tarih 30 Haziran 2024! Aylık taksitler 1.666 TL'den başlıyor!

Batık krediler 1 trilyon lirayı aştı! İnşaat sektörü başı çekiyor

Tarla alacaklar bu ayrıntıya dikkat! Araziniz yüzde 30 küçülebilir…