Ekonomi

BDDK bankaların ticari kredilerine yüksek risk engeli koydu! Kur korumalı ranta 'dur' dedi

Kur korumalı mevduat hesaplarına bankalardan TL kredisi çekerek dövize çeviren şirketlerin sağladığı haksız kazançlar BDDK'yı harekete geçirdi. Kurum, KOBİ'lere verilecek kredilerin risk ağırlığını artırdı.20 Aralık'ta uygulamaya alınan sistemden faydalanan şirketlerin TL kredisi çekip döviz hesabı açarak kazanç elde ettiği ortaya çıktı

Hükümetin aşırı artan doları frenlemek için devreye aldığı Kur Korumalı Mevduat Hesapları bazı şirketleri için kazanç kapısına dönüştü. 20 Aralık'ta uygulamaya alınan sistemden faydalanan şirketlerin TL kredisi çekip döviz hesabı açarak kazanç elde ettiği ortaya çıktı.

ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN!

Şirketler bankalardan aldıkları ucuz krediyi aynı bankaya kur korumalı mevduat olarak yatırıyorlar. Şirketler böylece hem daha yüksek faiz elde edip, hem de büyük vergi avantajı elde etmiş oluyor. Bankalar, müşterisi olan şirketlere “kur korumalı hesap açması” şartı ile kredi veriyorlar. Böylece bankalar hem kredi vermiş oluyor hem de KKM yaptığı için ceza ödemekten kurtuluyor.

BDDK BANKALARIN KREDİ DAĞITMASINA FREN KOYDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, (BDDK) ticari kredilere ilişkin sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığı artırdı.

Konuya ilişkin Kurul kararı, BDDK'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Karar ile tarımsal krediler, KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılacak krediler, ihracat ve yatırım kredileri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekindeki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları yoluyla kullandırılacak krediler ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler dışındaki ticari nitelikteki nakdi kredilere 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 200 risk ağırlığı uygulanacak.

Karar öncesinde söz konusu krediler için uygulanmakta olan risk ağırlığı, ilgili kredi müşterisinin derecelendirme notuna göre, yüzde 20 ila yüzde 150 arasında değişiyordu.

SERMAYE YETERLİLİK HESAPLAMASI

Karar ile ayrıca, salgın nedeniyle ilk olarak 23 Mart 2020'de alınan ve bu kararın devamı olarak 1 Ocak 2022’den beri sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılabilmekte olan 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla gerçekleşen son 252 iş gününe ait Merkez Bankası döviz alış kurlarının basit aritmetik ortalaması yerine, salgın etkilerinin ortadan kalkması ve normalleşme ile birlikte 31 Aralık 2021'ye ait Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılmasına karar verildi.

Söz konusu kararla, KOBİ tanımına ilişkin ciro sınırı, yurt içi yerleşik KOBİ’ler açısından 250 milyon TL olarak belirlendi. Karar öncesi söz konusu ciro sınırı 220 milyon TL seviyesindeydi.

BDDK yetkililerinden alınan bilgide, bu kararın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklara ilişkin geçen hafta aldığı kararla aynı doğrultuda ve koordineli bir şekilde atılan makro ihtiyati bir adım olduğu öğrenildi.

Dolara fren yaptırmak için 25 milyarlık ödeme yapılacak! 4 aylık fatura ortaya çıktı

Kur Korumalı Kredi Mevduat hesabında büyük vurgun! Vergisiz çalışmadan 650 bin lirayı cebe koydu

Altın yatırımı yapmayı düşünenlere Bakan Nebati'den önemli çağrı