18 / 11 / 2024

Bebek'teki Mısır Konsolosluğu'nun restorasyonu bitiyor!

Bebek'teki Mısır Konsolosluğu'nun restorasyonu bitiyor!

Bebek'teki Mısır Konsolosluğu 2002'den bu yana boştu. 2008/'de başlayan restorasyon nihayet bitiyor. Yüksek Mimar Süreyya Saruhan ve ekibi tarafından onarılaneski Hidiva Sarayı, Boğaz'ın en muhteşem binalarından biri olarak biliniyor




Mısır Konsolosluğu İstanbul'un en güzel binalarından. Bir süredir restore ettiğiniz bu binayla yolunuz nasıl kesişti ' Ben SaıuhanMimarlık'ı temsil ediyorum. Eski eşim Ayşe Kaşo ile birlikte çalışıyoruz. Mısır Dışişleri Bakanlığı 1999 yılında uluslararası bir proje ihalesine çıktı binanın tamiratıyla ilgili. Bu ihaleye katıldık Bina bizim de yıllardır ilgimizi çekerdi. Avan proje dosyamız beğenildi ama o dönemde proje Viyana'da yaşayan Mısırlı bir mimara verildi. Ancak projeleri Koruma Kurulu tarafından onaylanmadı.

Bekledi değil mi uzun süre

Proje onaylanmadığı için onarım olmadı.

Boş bekledi bina değil mi

Evet, 2002'de Mısır Konsolosluğu binayı boşalttı ama onarım izni çıkmadığı için bekledi. Bizi 2006 yılında aradılar, beğenilen dosyalar arasında ihale yapacağız dediler. 'Bu kez düzgün proje ihalesi yapılacaksa gireriz' dedik 1999 yılında katıldığımız aynı proje ile yeniden katıldık Projelerin hazırlanması ve izinlerin alınması bir buçuk yıl sürdü. 2008 yılında Restorasyon Uygulama ihalesi yapıldı, Güryapı firması ihaleyi aldı ve onarım başladı.

Nasıldı binanın durumu

Önce binanın katmanlarını açarak soyduk, binanın soyulmasıyla çok şey ortaya çıktı. Mimar olarak hep Mimar D Aranco'un adı geçerdi. Ancak uygulamaya başlarken arşivlerden Mimar Anthonio Lasdac'ın kitabına ulaştık Kitapta yalının 1901'deki açılışına ait fotoğraflar vardı. Bu sayede dış cephede de çok sayıda eksiklik olduğunu farkettik

Eksikler derken...

Örneğin çatıdaki kulelerin üzerinde stilize edilmiş kuğular olduğunu gördük Kulelerde kuğular ve güvercinler var. Binanın yalı olması sebebiyle çatıdaki dekoratif öğeler atmosferik etkilere çabuk yenik düşmüş. Kapılardaki ve pervazlardaki desenler kapatılmıştı. Pervazlan kesip düzeltmişler, ters çevirmişler...

Kaç oda var bu binada, binanın büyüklüğü nedir

50'den fazla. Binanın toplam kullanım alanı 4 bin metrekare.

Bir kısmı rezidans...

Evet bir kısmı da konsolosluk

Binanın hikayesi de çok güzeL..Tarihi kimliği de önemli...

Bu bina Hidiva Sarayı diye geçiyor. Mısır Hidivi Abbas Hilmi annesine yaparmış. Bir rivayete göre de bina Türkiye Cumhuriyeti'ne bağışlanmak istenmiş. Ama burada iki farklı şey söyleniyor. Biri, kendisine yazılan davet mektubundan hoşlanmamış, çünkü Tapu Dairesi'ne çağrılmış. Diğer söylenti de bağışlasa bile yüksek miktarda vergi ödemesi gerekiyormuş. Gerçeği tam bilemiyoruz.

Mısır'daki olaylar binanın teslimini 3 hafta erteletti

Kaç kişi çalıştı projede

Bazı günler 140 kişi çalıştı. 2.5 yıl sürdü. Camlar çivilenmişti, orjinal camlar bunlar. Ağırlık sistemleri yok olmuştu, onlar yapıldı. Pervazlar sökülüp onlar alınmış. Bir zamanlar soyulmuş bina.

Bu binanın konsolosluk olarak kullanılması doğru mu

Konsolosluk olarak bence çok kolay bir bina değil. Ama kalabalık değil bina. Önemli olan bu binadaki personelin bu binanın bakımını yapması. Bence Türkiye'nin en güzel konsolosluk binası. Baktığınızda da 4 bin metrekareye göre çok az kişi yaşayacak, bulunacak içinde. Bina yorulmadan iyi bakımla çok uzun yaşar.

Mısır'da çıkan olaylar, hükümetin durumu sizin çalışmaları etkiledi mi

Etkilemedi. Binanın teslim edilmesi süreci 2-3 hafta ertelendi. O kadarlık bir gecikme olağan.

Siz yakında binayı teslim edeceksiniz, ayrılmanız zor olacak mı

Bizim için çocuk gibi bu binalar. Biz mimarlar olarak aslında alışığız. Bir süre binayla yatar kalkarsınız, sonra sahibine vermek durumundasınız. İnsan teslim ederken duygulanıyor. Ben Güler Sabancı'nın evini de kendisine teslim ederken gözlerim dolmuştu. O evi de çok sevmiştim.

Mısır Konsolosluğu'nun restorasyonu için ne kadar harcandı

10 milyon dolar harcandı. Buranın değeri bu rakamın çok çok üzerinde. Bu rakamın daha da yüksek olmamasının nedeni binanın ayakta olması idi.

şžimdi de Amcazade Binası'nı yapmak isterim

Atlı Köşk'ü de siz mi restore ettiniz

O binanın bir bölümünü. Orada Sicimoğlu yalıları vardır. 3 yalı. Onlardan birini yaptık. Ayhan Sicimoğlu'nun çocukluğunun geçtiği bina.

Boğaz'da çok binada sizin imzanız var...

Zarif Mustafa Paşa Yalısı'nın Harem bölümünü restore ettik. Boğaz bölgesinde 40 civarında bina yaptık.

TÜSİAD'm Tepebaşı'ndaki binası ve şžişhane'deki İKSV'de de restorasyonda imzanız var...

TÜSİAD, Deniz Palas (İKSV binası) çok beğendiğim binalardır. Keyifle yaptık o binaları da. şžişhane'deki Deniz Palas rahmetli şžakir Bey'in rüyasıydı. şžişhane'de binayı gördüğünde büyük heyecan duymuştu. 'Bizim vakfa yakışır değil mi' diye sormuştu.
Cumhurbaşkanı ığı'nın Av Köşkü'ni de siz mi yapıyorsunuz Bitmesine az mı kaldı

Huber Ailesi'nin yaptırdığı binalar onlar da. Aile silah tüccarı zamanında. Onlar yaptırmış. çok uzun yıllardan beri bakılmamışlar. Onarılmamış. Döneminde bitişiğinde inşa edilmiş büyük ebatlı sera ile Av Köşkü olarak kullanılmış binayı restore ediyoruz.
Vatan/Elif ERGÜ


Geri Dön