Beçin Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında seramik parçaları bulundu!
Beçin Kalesi'nde yürütülen ve bu yılki bölümü sona eren kazılarda Grekçe yazılan bir kitabe ile çok sayıda seramik parçalar bulundu
Beçin Kalesi Kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaledeki kazı çalışmalarının yaklaşık 15 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirtti.
Kalede bu yıl haziran ayında başlayan kazı çalışmalarının 60 kişilik bir ekiple yürütüldüğünü anlatan Pektaş, bu yılki çalışmalarının dün itibarıyla tamamlandığını kaydetti.
Bu yıl yaklaşık 7 ay süren kazı çalışmaları kapsamında 5 farklı alanda kazı ve konservasyon uygulamaları yapıldığını bildiren Pektaş, özellikle Yelli Medresesi, Kızıl Han, Menteşe Mezarlığı, 3 nolu açma olarak adlandırılan Seymenlik Kapısı'nda ve Ahmet Gazi Medresesi yanındaki çeşmede kazılar yapıldığını söyledi.
Çeşme ile ilgili projeler hazırlanarak Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletildiğini belirten Prof. Dr. Pektaş, Yelli Medresesi'ndeki kazılar ve çelik konstrüksiyon uygulamalarının da tamamlandığını ifade etti.
Pektaş, ''Kızılhan'da önümüzdeki yıllarda yapmayı planladığımız restorasyon projelerine yönelik kazılarımız tamamlandı. Bununla ilgili projeler koruma kuruluna sunulduktan sonra büyük ihtimalle restorasyon projesi 2013 yılında yapılacak'' dedi.
Seymenlik Kapısı'na yakın bir yerde yaptıkları geniş çaplı bir kazıda iki büyük çiftlik yapısıyla karşılaşıldığını belirten Pektaş, bu çiftliklerin benzerlerine Batı Anadolu'da antik yerleşim alanlarında rastlanıldığını, çiftlik yapılarının daha çok 14 ve 15. yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini söyledi.
Çiftliklerin mimari açıdan Batı Anadolu'daki yapıların benzeri olduğunu dile getiren Pektaş, şöyle devam etti:
''Ayrıca buradaki kazılarda gündelik yaşama ilişkin bol miktarda tümlenebilir seramik, metal ve günlük kullanımla ilgili eserler bulundu. Özellikle Seymenlik Kapısı'nın olduğu yerdeki kazılarda kalıntılar açısından oldukça zengin bir yıl yaşadık. Geçmiş yıllarda yapılan kazılarda Beçin, genellikle seramik açısından gündelik kullanıma yönelik kaplar açısından fakir yer olarak bilinirdi. Bu yıl bu durumu sonlandırmış olduk. Seymenlik Kapısı civarındaki kazılarımızda çiftlik kalıntılarının yanında birde Grekçe kitabe bulundu. Bu eserin MS 2 ya da 3. yüzyıla ait olabileceğini düşünüyoruz. Bu da eğer başka bir yerden getirilmediyse Helenistik, yani Roma varlığını işaret edebilir diye düşünmekteyiz.''
Pektaş, Beçin'de iç kalede büyük bir mezar anıtı olduğunu, ancak kalenin altındaki asıl yerleşim yerinde bugüne kadar bu tarzda bir belge ele geçirilmediğine dikkati çekerek, ''Başka bir yerden gelmediyse burada bir erken dönem yerleşim var demektir. Kitabede bir isim listesi var ve üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor'' diye konuştu.