26 / 12 / 2024

Bedava köprü geçişi de trafiği çözemedi!

 Bedava köprü geçişi de trafiği çözemedi!

Köprü çilesine bedava geçişler de ilaç olmadı. Yandex verilerine göre ücretlerin kaldırıldığı 17 Temmuz'dan sonra köprü girişlerindeki yoğunluk aynen devam etti





Yeni uygulamayla vatandaşın çektiği acıya Maliye de ortak oldu. Temmuzda ücretsiz geçişlerin uygulandığı 14 günde yaklaşık 8.6 milyon TL'lik gelirden olan Karayolları, uygulamanın ağustos ayında da devam edeceği düşünüldüğünde toplam 25 milyon TL'lik bir kayba uğrayacak



Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki bakım çalışması nedeniyle İstanbulluların hayatı cehenneme dönerken, gecikmeli de olsa alınan 'bedava köprü geçişi' önlemi trafiği rahatlatmadı. Rus arama motoru YANDEX'in trafik verilerine göre 17 Temmuz öncesi ve sonrasında kayda değer bir farklılık olmamış görünüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre temmuz ayında iki köprüden toplam 11 milyon 257 bin 838 araç geçerken, 17 Temmuz'a kadar elde edilen gelir 9 milyon 801 bin 384 TL olarak gözüküyor. Buradan hareketle, temmuz ayında Maliye'nin günlük kazancı ortalama 612 bin TL olarak hesaplanırken, köprülerin ücretsiz olduğu 17 Temmuz'dan itibaren ay sonuna kadar olan kayıp, 8.6 milyon TL olarak ortaya çıkıyor. Geçen yıl Karayolları'nın ağustos ayında köprülerden elde ettiği gelirin 15.9 milyon TL olduğu ve bakım çalışmalarının ay sonuna kadar süreceği düşünüldüğünde, Maliye'nin kaybı 25 milyon TL'yi bulacak.


TRAFİK KAOSU BANA MISIN DEMEDİ

YANDEX verilerine göre Boğaziçi Köprüsü'nde saat 18.00 dolaylarında trafik saatte 25 km ile akacak şekilde tıkanıyor. 17 Temmuz değil ama 22 Temmuz'dan sonra bu saatteki tıkanıklıkta bir azalma görülmeye başlanıyor. Göze çarpan en büyük fark bu. Bazı günlerde söz konusu tıkanıklığın saat 19.00 dolaylarında yeniden görüldüğü gözleniyor. Genel olarak, Avrupa'dan Asya'ya geçişte köprüden sonra 18.00-19.00 arasında 1.5 kilometre tıkanıklık görülüyor ve sürücüler burada 10 dakika kaybediyor. Aynı tıkanıklığın uzunluğu 2-6 kilometre arasında oluyor. Avrupa'ya geçiş yönünde ise iş çıkışı saatlerinde 2-5 km uzunluğunda tıkanıklık gerçekleşiyor. 17 Temmuz öncesi ve sonrasında kayda değer bir farklılık olmamış görünüyor.


FSM VE HALİÇ'TE DE DURUM AYNI

YANDEX'in konuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, Hem Boğaziçi hem de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde en yoğun olan bölgeler köprü girişleri. Birinci köprüde en yoğun saatler 16.30 ila 19.30 arası olarak göze çarparken, ikinci köprüde yoğunluk saat 21.00'e kadar geçmiyor. Araştırmanın en ilgi çeken yanı ise iki köprüde de 17 Temmuz sonrasında kayda değer bir değişiklik olmaması. Bakım çalışmalarının devam ettiği Haliç Köprüsü'nde de durum farklı değil. Yoğunluğun saat 21.00'e kadar devam ettiği köprüde trafik sıkışıklığı alanında temmuz boyunca herhangi bir değişiklik yaşanmamış.


AsIl çİle 2013 YAZINDA

BOĞAZİÇİ Köprüsü de önümüzdeki yıl bakıma alınacak ve İstanbullular için asıl çile o zaman başlayacak. Ulaştırma Bakanı şu an Boğaziçi Köprüsü ile ilgili etüd çalışmalarının sürdüğünü söylemişti. Yıldırım, ''Fatih Sultan Mehmet'ten ders aldık, Boğaziçi Köprüsü'nde olumsuzluklar daha az yaşanacak. Ancak bu seferki çalışma FSM'deki gibi kısa sürede bitmez. Burada doğrudan trafikle ilgili olan ve trafikle ilgili olmayan bakımlar yapılacak. Ondan uzun sürecek. Trafiği etkileyecek kısmı kısa tutmaya çalışacağız ve yaz aylarında yoğunlaştırırız. Ama diğer çalışmalar ya yazdan önce ya da yazdan sonra olacak. Gece de çalışmalara devam edeceğiz' diye konuşarak, Boğaziçi Köprüsü'ndeki çalışmanın 3-4 aydan önce bitmeyeceğinin sinyalini vermişti.


MÜJDE ERDOĞAN'DAN

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da köprülerin 17 Temmuz'dan itibaren yenileme çalışmaları bitene kadar ücretsiz olacağını açıklamıştı. Erdoğan, şöyle konuşmuştu: ''Köprülerden geçişi ücretsiz yapıyoruz. İnşallah 'En azından ücret ödemede vesaire bekleme olmasın' dedik ve ücretsiz yapmaya karar verdik. Bu çalışmalar bitene kadar ücretsiz olarak köprüler çalışacak. Hayırlı olsun.''


ÇALIŞMALAR BU AY BİTİYOR

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise geçtiğimiz günlerde 'Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki çalışmaların yüzde 60'a yakını tamamlandı. Geri kalan yüzde 40'ının ise daha önce açıklanan 17 Eylül yerine 30 Ağustos'a kadar tamamlanması öngörülüyor. 

Akşam


Geri Dön