29 / 04 / 2024

Bedelli askerlik affı Resmi Gazete'de yayımlandı! 2022 bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? İşte detaylar…

Bedelli askerlik affı Resmi Gazete'de yayımlandı! 2022 bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? İşte detaylar…

"Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden faydalanamayanlar da artık bedelli askerlikten yararlanabilecek. İşte detaylar...



"Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden faydalanamayanlar da artık bedelli askerlikten yararlanabilecek. Hakkında askerliğe elverişli kararı verilen kişiler, bedelli askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek olan bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık kat sayısı dikkate alınarak hesaplanacak. Seçimden sonra bedelli askerlikten yararlanma hakkı elde edip de vazgeçenlere ise yeni bir hak verilmeyecek.

Bedelli askerlik affı Resmi Gazete de yayımlandı! 2022 bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? İşte detaylar…

KANUNDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Bedelli askerlik hizmetinden, müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler ya da müracaat tarihinden itibaren 2 ay içinde ödemelerini yapmayanlar ile fiili askerlik hizmetine başlayanlar yararlanamayacak. Kanunla yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olan yükümlüler, diğer yükümlülerden daha fazla bedel ödeyerek bedelli askerlikten faydalanacak.

Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı ya da bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayı için ödenecek tutara ilave olarak ek bedel alınacak. Alınacak olan ek bedel, 3500 gösterge rakamının ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık kat sayısıyla geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, bakaya ve saklı kaldıkları toplam sürenin her ayının çarpımı ile hesaplanacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesaplanmasında, bir ila 30 gün bir ay kabul edilecek ve bir ayı aşan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Yeni düzenlemeyle beraber Genelkurmay Başkanının yaş haddi 67'den 72'ye çıkarıldı. Düzenlemeyle birlikte Genelkurmay Başkanının yaş haddi, cumhurbaşkanı tarafından birer yıllık süreyle 72 yaşına kadar uzatılabilecek.


Geri Dön