Emlak Terimleri

Bedelsiz tapu nedir? Bedelsiz tapu devri olur mu?

Bedelsiz tapuya dair pek çok soru yöneltilmektedir. Onlardan biri de tapu devrinin olup olmayacağıdır. İşte merak edilenler!; Tapu binalarında, taşınmaz malların alım satım ve tapuya tescili, bildirilmesi için gerekli olan işlemler yapılabilir

BEDELSİZ TAPU NEDİR?

Bedelsiz tapu devrine dair detayları incelediğimiz zaman şu sonuçlar karşımıza çıkıyor.; Tapu binalarında, taşınmaz malların alım satım ve tapuya tescili, bildirilmesi için gerekli olan işlemler yapılabilir. Devir işlemi her iki taraf arasında bir tutar karşılığında olduğu gibi, bedelsiz bir şekilde de yapılabiliyor. Bu şekilde olan işleme bedelsiz tapu denilmektedir.

Tapunun bağış yapılması olarak da isimlendirilen bedelsiz tapu devri işlemleri, taşınmazın olduğu bölgedeki tapu binalarında gerçekleşmektedir. Fakat bedelsiz devirlerde bazı önemli hususlara dikkat edilmesi gerekir.

BEDELSİZ TAPUDA NELERE DİKKAT EDİLİR?

Bedelsiz tapu devir işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususların en başında; yapılacak bağışın mirasçılardan birine yapılması halinde, diğer mirasçı kimselerin hakları gelmektedir. Tapu bağışı yapacak kimsenin, taşınmaz malı evlatlarından birine veya eşine hibe etmesi durumunda; diğer mirasçı kimselerinde saklı pay hakkı bulunmakta. Diğer mirasçılar ise ortaya çıkabilecek bu duruma itiraz etme haklarına sahiptir.

Bedelsiz tapu devrinde, gerekli olan belgelerin toplanarak tapuya müracaatı ve hesaplanmış olan birtakım masraflar ortaya çıkmaktadır. Bu masrafların ödenmesi gerekiyor. Bedelsiz tapu devir işlemleri aşağıda sıralanmaktadır.

BEDELSİZ TAPU DEVRİ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

İşte Bedelsiz tapu devri için gerekli olan belgeler şunlardır;

- Bağışlanacak malın tapu senedi istenmektedir,

- Bağışlayan kişiye ve bağışı kabul kişilerin fotoğraflı olacak şekilde nüfus cüzdanları istenir,

- Bağışlayan kişinin bir, bağışı kabul eden kişi veya kişilerin 2 adet, son 6 ay içerisinde çekilmiş olan fotoğrafları istenmektedir.

-  Sözleşme içerisinde tarafların temsilcisi olacak ise, gerekli olan temsilci belgeleri

- Bağışlanacak taşınmaz mülke taşınmaza ait, belediyeden alınmış emlak değer belgesi gerekmektedir.

BEDELSİZ TAPU DEVRİ HARCI VAR MI?

Konusu geçen bu bağış durumlarında, yasal mirasçılar haricinde intifa hakkından, kuru mülkiyet maliki yani sahibi lehine bedelsiz feragat edilmesinde ve zamanlı intifa haklarında zaman dolarak intifa hakkının sonuna doğru kayıtlı olan değer üzerinden Binde 68,31 oranında harcın ödenmesi istenir.

Kira vergisinden hangi giderler düşülür?

TOKİ işyeri başvuruları başladı mı? TOKİ iş yeri başvurusu nasıl yapılır?

Emekli promosyon ne zaman bitiyor?