15 / 05 / 2024

Beğendik bu yıl 19 yeni mağaza açacak!

Beğendik bu yıl 19 yeni mağaza açacak!

Beğendik, 2020 yılında Türkiye'de ilk 3'e, dünyada ilk 100'e girmek istiyor

 



Beğendik İcra Kurulu Başkanı Hacı Beğendik, bu yıl 19 yeni mağaza açacaklarını, hedeflerinin 2020 yılında Türkiye'de ilk 3'e, dünyada ilk 100'e girmek olduğunu kaydetti.

Hacı Beğendik, Sheraton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, "Değişim Başlıyor" sloganıyla, 2009 yılını değerlendirdi, 2010 yılı yatırım planları ve 2020 yılına ilişkin hedefleri konusunda bilgi verdi.

İlkleri gerçekleştiren Beğendik'in "ilk özel perakende zinciri" olduğunu belirten Beğendik, departman mağazacılığı, barkod sistemi, sadakat kartı çıkarılması, peşin fiyatına taksit uygulaması gibi konularda da ilk uygulamaların Beğendik mağazalarında yapıldığını söyledi.

Beğendik'in müşterilerine aynı kalite ve hizmet standardını "Beğendik yaşam mağazaları, Beğendik komşu mağazaları, Beğendik taze mağazaları" şeklinde üç konseptle sunduğunu belirten Beğendik, Ankara, Kayseri, Kırşehir ve Nevşehir'de birer tane olmak üzere toplam 4 Beğendik yaşam mağazası bulunduğunu, Kayseri'de 13 "komşu mağazası", Ankara'da 1 "taze" konseptli mağaza olduğunu kaydetti.

Beğendik, 2009'da reyon bazında ürün satışlarının 2008 yılına oranla, balık reyonunda yüzde 37, beyaz et reyonunda yüzde 13, kırmızı et reyonunda yüzde 12, manav reyonunda yüzde 12, şarküteri reyonunda yüzde 11, unlu mamüller reyonunda yüzde 9 arttığını söyledi.

"Beğendik Kart" sayısının 410 bine ulaştığını, toplam cirodaki payının yüzde 78 olduğunu, Beğendik Kart'ı yeni fonksiyonlar ekleyerek, geliştireceklerini kaydeden Beğendik, "Beğendik'in bugün 18 mağazasında çalışan
sayısı bin 364. 52 bin 810 metre karelik bir alana sahip 18 mağazada toplam 120 adet kasa bulunuyor. Beğendik'in yıllık ortalama cirosu 205 milyon lira, bu cironun yüzde 66'sı yaşam mağazalarından, yüzde 34'ü komşu ve taze mağazalarından geliyor" dedi.

2009 yılının ekonomik anlamda zor bir yıl olduğunu kaydeden Beğendik, buna rağmen organize perakende sektör ortalama büyümesi yüzde 6 iken, bir önceki yıla kıyasla aynı dönemde yüzde 8,3'lük net büyüme gerçekleştirdiklerini, bu büyümenin yeni mağaza açılışlarıyla değil mevcut mağazalarla sağlandığını söyledi.

-"2010 YILI İÇİN 11,4 MİLYON DOLARLIK YATIRIM"-
2010 yılından başlayan büyüme stratejisi oluşturduklarını, buna "Paris Modeli" dediklerini kaydeden Beğendik, "Yani merkezden sarmal olarak büyüyoruz.

Merkezi  Ankara  olarak alırsak, bu perspektifte yakın illerden Türkiye geneline yayılma politikası güdüyoruz" dedi.

Beğendik, Paris modeli büyüme hedefi içerisinde, bu yıl Ankara'da 2, Kayseri'de 2 olmak üzere 4 yaşam mağazası, Ankara'da 9, Kayseri'de 6 olmak üzere toplam 15 komşu mağazası açmayı planladıklarını söyledi.

Ankara Kocatepe mağazasını bu yıl sonunda yenilemiş olacaklarını kaydeden Beğendik, "2010 yılı için 11,4 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz. 2010 hedeflerimize cirosal anlamda baktığımızda yaklaşık yüzde 50'lik artışla 2009'da 205 milyon lira olan ciromuzu 2010'da 300 milyon liraya çıkarmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Beğendik, bu girişimlerle çalışan sayısının yüzde 46'lık artışla 2010'da yaklaşık 2 bin kişiye, 52 bin 810 metre kare olan alanın 71 bin 307 metre kareye çıkacağını söyledi.

-"YEREL MARKETLERİ SATIN ALARAK BÜYÜYECEK"-
Hacı Beğendik, şöyle devam etti:

"Yakın zamanda Eskişehir, Bursa, Kırıkkale, Aksaray ve Konya illerindeki tüketiciler de Beğendik ürün ve hizmet kalitesiyle tanışacak. 2013'de ise hedef İstanbul;da bir mağazalar zinciri satın almak ve İstanbul'u Beğendik zincirine eklemek. 2020 yılı için hedefimiz ise her yıl bir öncekinden yüzde 50 fazla ciro yaparak 2020'de 10 Milyar lira ciro yapmak, 50 bin kişiye istihdam sağlamak.

Ciroyu artırmak için büyümek, büyümek için satın almak gerekli. Büyümek ve 2020 hedeflerimize ulaşmak adına satın almalar son derece önemli. Yerel marketleri satın alarak büyüyeceğiz. 2020 yılına kadar hedeflediğimiz illerde belirlediğimiz yerel market zincirleri alacağız, bu illerdeki tüketicileri de Beğendik
kalitesiyle tanıştıracağız ve en büyük 3 ulusal zincirden biri olacağız." Hacı Beğendik, 2020'de dünyada da ilk 100 perakende zinciri içerisine girmeyi hedeflediklerini kaydetti.

-"KIZILAY MAĞAZASINI VİZYONUMUZDAN ÇIKARDIK"-
Beğendik İcra Kurulu Başkanı Beğendik, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ankara'da Kızılay'da mağaza açılıp açılmayacağı sorusunu Beğendik, "Kızılay yok, Kızılay'ı biz vizyonumuzdan tamamen çıkardık. Yeni stratejimizde artık büyük metre kareli mağazalar değil, yaşam mağazası dediğimiz 3 bin metre kare mağazalar ile komşu ve taze mağazalar var" diye yanıtladı.

Kızılay Beğendik'in 2000'li yıllarda açılması planlanan bir mağaza olduğunu hatırlatan Beğendik, "Gerçekten Beğendik için, Türk perakendeciliği, dünya perakendeciliği için çok önemli bir projeydi. Ancak vizyonumuzdan tamamen çıkardık. Stratejimiz 11 milyon dolarlık yatırım bütçesiyle bir nokta değil, 15-19 nokta açmak, açtıklarımızdan tutmayan olursa hızlı bir şekilde kapatmak. 10 milyon dolarlık bir yeri kapatmak kolay değil" diye konuştu.

"Sanayi ve Ticaret Bakanlığının hazırlıklarını sürdürdüğü büyük marketler ve perakende yasa taslağı ile pazar günleri AVM'lerin kapalı olması yönündeki görüşlere" ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Beğendik, yeni kanun taslağı konusunda esnaf ve KOBİ'lerin kurulmasında, bazı konularda "yasal değil ekonomik önlemler alınmasının" daha doğru olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bir başka soru üzerine ise Beğendik, "bu yıl herhangi bir satın alma düşünmediklerini" ifade etti.

"İstanbul için 2013 geç olabilir mi?" ise Beğendik, "İç Anadolu'da, merkezde olduğumuz için sarmal şekilde büyümek bize daha doğru geliyor. Geçmişte İstanbul'da vardık, 2000'li yılların öncesinde. Küçülme stratejimiz doğrultusunda İç Anadolu'ya kaydık, şimdi tekrar İç Anadolu'dan yakın illerle büyümeyi, 2013'te İstanbul'da olmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
AA

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Ankaralı Beğendik'in gözü İstanbul'da

Türkiye'nin ilk perakende zincir marketlerinden Beğendik, 2010'u yatırım yılı ilan etti. Ankara, Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'de toplam 16 mağaza ile faaliyet gösteren şirket, bu yıl 11,4 milyon dolarlık yatırımla 19 yeni şube açacak.

Firma, yeni yatırımlarla, bu sene cirosunu yüzde 50 artırarak 300 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Hacı Beğendik, yeni mağazaların büyük bölümünün Ankara ve Kayseri'de açılacağını, öte yandan Eskişehir, Bursa, Kırıkkale, Konya ve Aksaray gibi çevre illere de yayılacaklarını söyledi. Beğendik, İç Anadolu'da yeterli hacme ulaştıktan sonra 2013 yılında ise İstanbul pazarına girmek istediklerini açıkladı. Hacı Beğendik, bu amaçla yerel bir mağaza zincirlerini de satın alabileceklerini kaydetti. Beğendik, merkezden başlayıp çevreye doğru genişleyen bu büyüme planını 'Paris modeli' olarak adlandırdı. 

2010 yılını planlarken 10 yıl ötesine baktıklarını dile getiren Beğendik İcra Kurulu Başkanı, "2020 yılında şirketimizi nerede görmek istediğimizin resmini çizdik, planlarımızı bu hedefe göre oluşturduk. Bizim 2020 için hedefimiz her yıl yüzde 50 daha fazla ciro yaparak 10 milyar TL'ye ulaşmak." diye konuştu. Geleceğe dönük bir hedefin ise dünyada ilk 100 perakende zinciri içerisinde yer almak olduğunu aktardı. Beğendik, yıl sonuna kadar çalışan sayısını ise 1.364'ten 2 bine çıkaracaklarını bildirdi. Toplantı sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplayan Hacı Beğendik, Sanayi Bakanlığı'nın alışveriş merkezlerinin (AVM) pazar günleri kapatılması ve çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını öngören çalışması hakkında şu değerlendirmede bulundu: "Esnaf ve KOBİ'lerin korunması için yasal değil, ekonomik tedbirler alınmalı. Pazar günleri AVM'lerin kapanmasını kanunda görmedik."
Zaman

Beğendik Paris Modeli ile büyüyecek

18 mağazayla faaliyet gösteren Beğendik, 'Paris Modeli'yle büyüyecek. Beğendik İcra Kurulu Başkanı Beğendik, 'Ankara'yı merkez alıp Türkiye'ye yayılacağız' dedi

Türkiye genelinde 18 mağazayla faaliyet gösteren Beğendik, önümüzdeki dönemde ‘Paris modeli'yle büyümeyi planlıyor. Beğendik İcra Kurulu Başkanı Hacı Beğendik, “Yani merkezden sarmal olarak büyüyoruz. Merkezi Ankara olarak alırsak, bu perspektifte yakın illerden Türkiye geneline yayılma politikası güdüyoruz” dedi. Hacı Beğendik, Beğendik, Paris modeli büyüme hedefi içerisinde, bu yıl Ankara'da iki, Kayseri'de iki olmak üzere dört yaşam mağazası, Ankara'da dokuz, Kayseri'de altı olmak üzere toplam 15 komşu mağazası açmayı planladıklarını söyledi.
Ankara Kocatepe mağazasını bu yıl sonunda yenilemiş olacaklarını kaydeden Beğendik, “2010 yılı için 11.4 milyon dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz. 2010 hedeflerimize cirosal anlamda baktığımızda yaklaşık yüzde 50'lik artışla 2009'da 205 milyon lira olan ciromuzu 2010'da 300 milyon liraya çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu. Beğendik, bu girişimlerle çalışan sayısının yüzde 46'lık artışla 2010'da yaklaşık 2 bin kişiye, 52 bin 810 metre kare olan alanın 71 bin 307 metre kareye çıkacağını söyledi. Beğendik, bu yıl 19 yeni mağaza açacaklarını, hedeflerinin 2020 yılında Türkiye'de ilk üçe, dünyada ilk 100'e girmek olduğunu söyledi.

Üç konsepti var
Beğendik'in müşterilerine aynı kalite ve hizmet standardını ‘Beğendik yaşam mağazaları, Beğendik komşu mağazaları, Beğendik taze mağazaları' şeklinde üç konseptle sunduğunu belirten Beğendik, Ankara, Kayseri, Kırşehir ve Nevşehir'de birer tane olmak üzere toplam dört Beğendik yaşam mağazası bulunduğunu, Kayseri'de 13 ‘komşu mağazası', Ankara'da bir ‘taze' konseptli mağaza olduğunu kaydetti. Beğendik, “Beğendik'in bugün 18 mağazasında çalışan sayısı bin 364. 52 bin 810 metre karelik bir alana sahip bulunuyor. Beğendik'in yıllık ortalama cirosu 205 milyon lira, bu cironun yüzde 66'sı yaşam mağazalarından, yüzde 34'ü komşu ve taze mağazalarından geliyor” diye konuştu.

2013'te yeniden İstanbul'a gelecek
2009 yılının ekonomik anlamda zor bir yıl olduğunu kaydeden Beğendik, buna rağmen organize perakende sektör ortalama büyümesi yüzde 6 iken, bir önceki yıla kıyasla aynı dönemde yüzde 8.3'lük net büyüme gerçekleştirdiklerini, bu büyümenin yeni mağaza açılışlarıyla değil mevcut mağazalarla sağlandığını söyledi. Hacı Beğendik, “Yakın zamanda Eskişehir, Bursa, Kırıkkale, Aksaray ve Konya illerindeki tüketiciler de Beğendik ürün ve hizmet kalitesiyle tanışacak. 2013'de ise hedef İstanbul'da bir mağazalar zinciri satın almak ve İstanbul'u Beğendik zincirine eklemek. 2020 yılı için hedefimiz ise her yıl bir öncekinden yüzde 50 fazla ciro yaparak 2020'de 10 milyar lira ciro yapmak, 50 bin kişiye istihdam sağlamak. Bunu hem yeni mağazalar açarak hem de mevcut zincirleri satın alarak yapacağız” açıklamasında bulundu.
Radikal


Geri Dön