Kent Haberleri

Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin yeni açıklama: İlk önce altında fırın olan 3 bin 800 bina yıkılır! 

Uzmanlar İstanbul’da beklenen depreme dikkat çekerek, altında fırın olan 3.800 binaya karot testi yapılması gerektiğini söyledi. İşte o detaylar...

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprmelerin ardından, büyük depremin beklendiği İstanbul ile ilgili uyarılar peş peşe geliyor. Uzmanlar İstanbul’da beklenen depreme karşı uyarılarına devam ederken, fırınların olduğu konutların büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. 

Sanayi tipi fırınların oldukları binayı 10 senede erittiğini, konutun beton ve demir yapısını bozduğuna dikkat çeken Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar, "Ne yazık ki depremde ilk yıkılacak binalar altında ekmek fırını bulunanlar. Acil olarak İstanbul’daki 3 bin 800 fırının bulunduğu binaya karot testi yapılmalı" açıklamasında bulundu. 

KAÇAKLARA ENGEL OLUNMUYOR

Sözcü'den Hülya Keskin Oruçoğlu'nun haberine göre; Cihan Kolivar, fırınların büyük bir bölümünün eski binaların altında olduğunu dile getirdi ve yeni binalarda bulunan fırınların da konutlara zarar vermemesi için söz konusu fırınların doğalgazının ev tipi doğalgaza çevrilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

İstanbul’daki kaçak fırın sayısının 500’den fazla olduğunun altını çizen Kolivar, yaptıkları şikayetlere karşın bu konuda önlem alınmadığının fırın projelerinin 2004 yılında değiştiğinin ve yapılan düzenleme kapsamında önlemlerin artırılması gerektiğinin altını çizdi. 

Kolivar, konuya ilişkin açıklamasında "Binanın tamamında veya müştemilatında fırın olmaması gerekiyor. Ayrıca düzenlemede nüfusu 100 binden fazla olan ilçelerde sanayi bölgesinin dışında olan yerlerde sanayi tipi fırın açılamayacağı belirtiliyor" dedi ve buna uyulmadığını vurguladı. 

DEPREM OLURSA 3'ÜNCÜ GÜN EKMEK ÜRETİLEMEZ 

Cihan Kolivar, sendika olarak yetkili birimlerin İstanbul’da hangi semtte kaç fırın olduğu, bunların üretim kapasitesi ve ne kadarlık stokla çalıştığı ile ilgili inceleme yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi. 

Kolivar, konuya ilişkin açıklamasında "Fakat bu sonuçsuz kaldı. Depremi düşündüğümüzde, şehre Tekirdağ’dan da İzmit’ten de ekmek gelemez. Olası bir depremden sonra İstanbul’da sadece iki günlük ekmek üretilebilir" dedi ve bu şehirde depremin üçüncü gününde ekmek çıkmayacağının altını çizdi. 

Emekliye önce seyyanen, sonra oransal zam mı yapılacak? Emekli maaşlarına Temmuz şoku! Şimdi bu rakamlara bakın! 

Kimse ev sahibi olmayı denemesin! Hem fiyatlar hem faizler uçtu! 

Kira zam oranları nasıl belirlenecek? 1 Temmuz itibari ile uygulanacak oran ne olacak?