29 / 06 / 2024

Kira zam oranları nasıl belirlenecek? 1 Temmuz itibari ile uygulanacak oran ne olacak? 

Kira zam oranları nasıl belirlenecek? 1 Temmuz itibari ile uygulanacak oran ne olacak? 

Temmuz ayına yaklaşırken, ev sahibi ve kiracılar, yüzde 25 zam sınırının devam edip etmeyeceğini merak etmekteler. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sınırın kalkması gerektiğini vurgulamıştı. TÜFE ortalaması üzerinden belirlenecek yeni zam oranları yol gösterecek.



Ev sahibi ve kiracılar, Temmuz ayında yüzde 25 zam sınırının kalkıp kalkmayacağını merak etmekteler. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu ile ilgili açıklamalar yaptı. Bakan Şimşek, "Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Uygulamanın devam etmesi yönünde bir çalışma olmadığını da ifade etti. Öte yandan ise, fiyatların piyasa koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini de belirtti.

TÜFE ORTALAMASI ESAS ALINACAK

İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, Habertürk TV'de konuya açıklık getirdi. Akdoğan, "1 Temmuz itibarı ile uygulama kalkarsa, zam oranı TÜFE'nin son 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek" dedi. Kiracılar, kira dönemi dolduğunda bu zammı yapabilecekler.

EV SAHİBİ İSTEDİĞİ ORANDA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Ev sahiplerinin TÜFE'yi az bulması durumunda ne olacağı sorulduğunda Başkan Akdoğan, "Yasal olarak kiracı TÜFE kadar zam yapıp gönderdiğinde ev sahibi farklı bir yasal uygulamada bulunamaz" diye ifade etti. Kiracılar, bu şekilde yasal sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar.

Kira zam oranları nasıl belirlenecek? 1 Temmuz itibari ile uygulanacak oran ne olacak? 

NİSAN AYI ENFLASYON VERİLERİ

TÜİK, Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 3,18 artış gösterdi. Buna göre, On iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşmiş olduğu belirtildi. Bu oran, kira artışlarında temel alınacak.

İŞ YERİ KİRA ARTIŞ ORANI

Öte yandan, nisan ayı enflasyon verileri kapsamında da  iş yerlerinde uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 59,64 olduğu belirtildi. Mart ayında da bu oran yüzde 57,50 olmuştu.  Şubat ayında da yüzde 55,91 ve Ocak ayında ise yüzde 54,72 olarak açıklanmıştı.

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

Kirada yüzde 25 şartı kalkarsa, zam sınırı neye göre hesaplanır?

Kiracılar dikkatli olun! Ev sahibiniz kiraya yüzde 100 zam yapabilir...

Kiracılardan istenenler değişti: Kredi indeks raporu, adli sicil kaydı, 2 yıllık peşin kira ödemesi! Ev sahipleri dikkat


 


Geri Dön