16 / 06 / 2024

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

Temmuz ayında yüzde 25 kira sınırlamasının kaldırılacağı sinyalleri gelince kiracıları da korku sardı. Kiracılar söz konusu sınırlamanın kaldırılmasıyla daha fazla zam yapılacağını düşünürken, rakamlar ise yıllık TÜFE oranına göre belirlenecek.



Son günlerde gündemden düşmeyen konut piyasasında yeni gündem yüzde 25 zam sınırının kaldırılması. Son olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Kiralarda yüzde 25 sınırının sürmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez" ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu bu uygulamaya dair eğer yeni bir karar alınmazsa zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra, yasa devreden çıkacağı için de kiralar yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre belirlenecek. Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre Türk Borçlar Kanunu gereği eski düzenleme olan 12 aylık enflasyon ortalamasına göre kira zammı yapılmış olacak. Kirada yüzde zam sınırı ise son 2 senedir uygulanmaktaydı. 

PİYASANIN DURUMU NE?

Ev sahipleri konu ile ilgili olarak yaptıkları açıklamalarda pek çok şehirde evlerini kiraya vermek yerine şu an için boş kalmasını tercih edeceklerini dile getirirken, Gayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, sınırın kalkmasının piyasayı sanıldığı kadar kötü etkilemeyeceğini belirtti. 2 Temmuz 2024 tarihinden sonra konut sahiplerinin TÜFE oranında zam yapabileceğini dile getiren Ufuk Tetik, "Yüzde 25 zam sınırı ile disiplin altına alınmaya çalışıldı ve kabul edilebilir rakamlarla insanlar konutlarında oturmaya devam etti. Ancak 2. sene reel enflasyon ile açıklanan enflasyon bu sınırın üstünde ilerlediği için de bu şekilde  bir sınırlama kalmadı" ifadelerini kullandı.

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

TÜFE ORTALAMASI 


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Kira sözleşmelerinde yüzde 25 sınırı gelmeden önce 12 ayın TÜFE ortalaması alınıyor, kira böyle belirleniyordu" İfadelerini kullanan Tetik, uyarılarının devamında da şunları söyledi: "Bu son sene yüzde 25 zam sınırına uyulmadı ve kimse TÜFE ortalamasını ciddiye almadı. Herkes farklı zam oranları belirlemeye başladı. Yüzde 150'ye ulaşan zamlar konuşulmaya başlanırken, kiracı-ev sahibi davaları da artış gösterdi. İşin içinden çıkılmayınca da geçen sene Eylül ayında arabuluculuk sistemi geldi. Enflasyonun nispeten dizginlendiği bir dönemdeyiz. Önümüzdeki senelerde bu kararın etkisini göreceğiz ve davalar da azalacaktır."

KİRACI ENFLASYONU

Türkiye'de 30-40 sene öncesinde yüzde 60'larda oran konut sahipliği oranın yüzde 55'lere indiğini de dile getiren Ufuk Tetik, "Bu yüzde 5'lik fark bile milyonlar ediyor bu da kiracı enflasyonuna sebep oluyor, alım problemi çözülmedikçe mülk sahibi-kiracı sorunları da bitmeyecektir" dedi.

Kiralarda yüzde 25 bilmecesi! Kiracıları zam korkusu sardı!

DEPO OLARAK KİRALIYORLAR

Alican Kayhan (Konut-İş Sendikası Genel Başkanı): "Kiralarda yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ile konut sahiplerinin kira oranlarını daha da yükseltmesi kaçınılmaz. Zaten söz konusu bu zam sınırı olmasına rağmen karara uymayan konut sahipleri mevcut. Bundan sonra artık iyice içinden çıkılmaz bir tablo ortaya çıkabilir. Son dönemlerde apartman görevlilerinin oturdukları konutlar bile boşaltılıp depo şeklinde kiralanıyor. Kat malikleri 'binaya gelir olsun' düşüncesinde. Konut sahipleri ile kiracılar arasındaki ihtilaflar daha da büyüyecektir.

TAHLİYE NEDENİ 


Sinan Keskin (Avukat): "Kiralarda yüzde 25 zam sınırının kaldırılması olumlu. Ekonomide olduğu gibi, konut piyasasının da normalleşmenin başlaması gerekli. Yüzde 25'lik kira zammı sınırı kiracı mağduriyetinden; konut sahiplerinin mağduriyetine doğru evrildi. Zam sınırının kaldırılması ile her ay açıklanan TÜFE oranında kira artışları yapılabilecek. Kiracıların, artış oranını tam yapmamaları halinde; eksik ödenen bedel nedeniyle haklarında icra takibi başlatılabilir ve bu durum aynı zamanda tahliye sebebi sayılır."

 

Gelir İdaresi Başkanlığı personel alımı yapacağını duyurdu!

Dolarda dal kıpırdamayacak diyen Selçuk Geçer'den ' vurgun yapılıyor' yorumu! 

Çatalca'da 12 adet arazi satılıyor! İstanbul'dan arazi alacaklar bu tarihi kaçırmayın! 


Geri Dön