23 / 08 / 2024

Belediye mühürlemişti! Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel inşaatına Valilik’ten izin!

Belediye mühürlemişti! Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel inşaatına Valilik’ten izin!

Geçtiğimiz Haziran ayında  belediye tarafından durdurulan Kızılbük Resort Otel ve devremülk projesinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı2nın inşaata devam ettiği belirtiliyor.



Muğla-Marmaris'in İçmeler Mahallesine bağlı Kızılbük koyunda 36 sene önce başlayan otel ve devremülk inşaatı tartışmaları, çevrecilerin protestoları ve yargı süreciyle senelerdir gündemden düşmüyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Marmaris Kent Konseyi, inşaatın Haziran ayında belediye tarafından durdurulmasına rağmen Valilik izniyle devam ettiğini belirtildi.

Sinpaş GYO’nun yürüttüğü "Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi" turistik bölgelerde uygulanan 15 Mayıs ve 15 Ekim arası inşaat yasağına uymadığı gerekçesiyle geçtiğimiz Haziran’da durdurulmuştu.

DW Türkçe’den Ece Çelik imzalı habere göre çevreciler, söz konusu  inşaatın valilikten alındığı belirtilen özel izinle sürdüğünü ortaya çıkardı.

Verilen detaylara göre inşaat yasağına uymadığı gerekçesiyle yerinde inceleme başlatan Marmaris Belediyesi, kıyı alanında kaçak ve ruhsatsız şekilde dolgu yapıldığını tespit etmiş, belediye ekipleri inşaatın söz konusu kısmını mühürleyerek 60 milyon Türk Lirası idari para cezası kesmişti.

Marmarisliler ve çevreciler yargı süreci süren inşaata ilk gününden bu yana karşı çıkıyor ve inşaatın aldığı tüm ruhsatların hukuksuz olduğunu öne sürüyor. Marmaris Kent Konseyi de söz konusu yapının ruhsatının iptali için iki ayrı dava açmış durumda.

Web sitesinde yer alan bilgilere göre, Sinpaş, sahibi olduğu "Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi" ile bir bölümü Kızılbük Milli Parkı'nı da kapsayan bir alanda, bin 318 lüks devre mülk ünitesi ve 206 oda kapasiteli 5 yıldızlı bir otel, termal SPA, wellness park, kongre merkezi, AVM, 10 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir aqua & macera park ve sağlıklı yaşam merkezi inşa edecek.

Sinpaş, devremülk sattığı müşterilerine 2025 yılının Nisan ayında teslimat yapmaya başlayacağı sözünü veriyor. Sinpaş'ın Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı bildirimde projede şimdiye kadar 27 bin 679 devremülk satışının yapıldığı ve 6 milyar 38 milyon 105 bin Türk Lirası ön satış cirosu elde edildiği bilgisi bulunuyor.

Fakat söz konusu projenin akıbeti, son çıkan bilirkişi raporunun ardından belirsizliğini koruyor.

 

Belediye mühürlemişti! Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel inşaatına Valilik’ten izin!

29 Haziran 2022’de açılan ruhsat iptali davasında istenen bilirkişi raporu 27 Temmuz 2024 tarihinde tamamlandı. Söz konusu raporda projeye şimdiye kadar verilen 16 ruhsatın mevzuata aykırı olduğu kaydedildi.

Söz konusu raporda, 2005 yılı uygulama imar planında, Kıyı Kanunu'na göre kıyı kenar çizgisinden itibaren gösterilmesi gereken sahil şeridi konusunda herhangi bir düzenlemenin yer almadığı belirtildi. Ayrıca bunun dışında bilirkişi raporu, projede turizm ve konut şeklinde ayrı kullanımlar olmasına rağmen imar planında tek bir kullanım varmış gibi kayıt tutulduğunu da tespit etti. Yine raporda ayrıca mimari incelemeler sonucunda imar durum belgesinde aykırılıklar tespit edildiği ve bazı etaplardaki kat adedi ve blok boylarında plana aykırılık saptandığı tespitine de yer verildi.

SORUN NASIL BU HALE GELDİ? 


Paylaşılan detaylara göre eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde 1988’de Hattat ailesine verilen 150 dönümü orman olan 310 dönümlük arazi, ilk olarak yola Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. şirketiyle beş yıldızlı otel inşaatı şeklinde başlamıştı. 550 oda bin 100 yatak kapasiteli olması planlanan otel o dönemde de çevrecilerden büyük tepki görmüştü. Söz konusu bölgeye ilk ruhsatı 1986 senesinde Cumhuriyet Halk Partili Marmaris Belediyesi verdi. Otelin inşaatı devam ederken, Hattat ailesinin şirketi 2006’da iflas etti.
Uzun seneler bir milli parkın içerisinde enkaz gibi görünen bölge, 2009’da Sinpaş GYO A.Ş. tarafından satın alındı.

Sinpaş, 2019’da burada inşaat başlatabilmek için belediyeye başvuru yaptı. 2020’de imar durum belgesini yeniledi. Böylece de  projede inşaat başlamış oldu. Sinpaş akabinde Muğla Valiliğinden "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" belgesi aldı.

2022 yılında Marmaris Kent Konseyi'nin "ÇED raporu gerekli değildir" belgesinin iptali başvurusu haklı bulundu. Söz konusu kararda otel ve konut inşaatının bir arada yer aldığı projenin ÇED'den muaf tutulamayacağı kaydedildi.

Söz konusu projeyle ilgili süren pek çok davaya rağmen Sinpaş Yapı inşaatı sürdürdü ve müşterilere devremülk satışlarına da devam etti.

40 BİN METREKARELİK ALANA 120 BİN METREKARELİK RUHSAT İDDİASI

Söz konusu projeyle en etkin mücadeleyi veren isimler arasında yer alan Marmaris Kent Konseyi eski başkanı Ufuk Beytekin, 36 senelik süreçte hem belediyelerin hem de merkezi yönetimin büyük ihmalleri olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Biz bu projenin takipçisiyiz, aynı zamanda davacı tarafız. İnşaat yasağı döneminde inşaatlarına devam ediyorlar. Ruhsatları da mevzuata aykırı, bununla ilgili olarak bilirkişi raporu var. 1980'li yıllardan bu yana tüm belediyeler bu duruma müsaade etti. Yeni belediye başkanı şikayetimizi dikkate aldı ve inşaatı mühürledi ve tespitlerde bulundu ve ceza kesti. Fakat inşaat valilikten aldıkları izinle hala devam ediyor."

2018 yılına kadar projenin 550 odalı bir otel yapımı ve 40 bin metrekarelik bir bölgede çalışma izni olduğunu dile getiren Ufuk Beytekin 2019’da bir anda projenin hem konut hem otel ruhsatına çevrilerek 120 bin metrekarelik tadilat izni aldığını belirtiyor. Ufuk Beytekin, "40 bin metrekarelik bölgeye 120 bin metrekarelik tadilat ruhsatı nasıl veriliyor? Hukuksuzluk işte buradan başlıyor daha sonra yeni ruhsatlar veriliyor. Bilirkişi tüm bu ruhsatların mevzuata aykırı olduğunu tespit etti" diyor.

Belediye mühürlemişti! Sinpaş’ın Kızılbük’teki otel inşaatına Valilik’ten izin!


Söz konusu davanın takipçisi olan isimler arasında yer alan Muğla Çevre Platformu Marmaris sözcüsü Halime Şaman da inşaat esnasında tahrip edilen 15 hektarlık Milli Park statüsündeki kamu arazisine dikkat çekti.

Halime Şaman açıklamasında yaklaşık olarak 22 futbol sahası büyüklüğe sahip alanı işgal ettiler. Yollar açtılar, kayaları deldiler, denize molozlar döktüler, dolgu yaptılar. Söz konusu bu bölge bu kadar zarar görmeden davalar çok daha hızlı ilerleyebilirdi" ifadelerini kullanıyor. Davada bilirkişi raporunun projenin ruhsatının mevzuata uygun olmadığını tespit etmesine rağmen Sinpaş'ın reklamlarını artırdığına ve büyük bir hızla söz konusu projeden devre mülk sattığını dile getiren Halime Şaman, "Bu proje yıkıldıktan sonra devre mülk satın alan binlerce kişi mağduriyet yaşayacak ve yine hukuk süreçleri başlayacak. Bu nedenle bu davanın bir an önce sonlanması ve şirketin burada devremülk satmaması gerekiyor" dedi.

ESKİ YILLARA DAYANIYOR


Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Marmaris halkının imar konusuyla ilgili büyük problemler yaşadığını belirtti.  Kızılbük'teki proje ile ilgili olarak kendilerine gelen şikayetleri dikkate aldıklarını ve geçtiğimiz Mayıs’ta zabıta ekipleri ile beraber inşaatı durdurduklarını ve para cezası uyguladıklarını belirtiyor. Sinpaş projesinde sorunun çok eski yıllara dayandığını savunan Ünlü şunları dile getiriyor:  "Esasında söz konusu bu inşaatın geçmişi neredeyse 40 sene öncesine dayanıyor. Devlet o dönemde bu araziyi turizme katkı olsun diye 1986’da bir firmaya vermiş. Başlanmış olan inşaat yarım kalmış ve seneler boyunca da hiçbir çalışma yapılmamış. 30 seneden sonra da o firma devletten almış olduğu arsayı başka bir firmaya satmış. Aslında olması gereken en fazla 5 senede katkı sağlanmıyorsa, iş bitiremiyorsa o hakkın geri alınmasıdır. Öngörüler tutmadıysa devlet neden geri almamış? Bunun da düşünülmesi gerekiyor. Biz bunun da çok yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyoruz”

Yöneltilen suçlamalar konusunda görüş almak üzere başvurulan Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ ise sorulara yanıt vermedi.

 

Deprem uzmanı Serkan İçelli'den korkutan İstanbul depremi açıklaması! 6.5 ve üzeri...

Türkiye’de barınma sorunu artık krize dönüştü! İşte 6 temel nedeni…  

Kapalıçarşı döviz fiyatlarında ipin ucu kaçtı! 'Boşa konuşmuyoruz' diyen Selçuk Geçer dolarda tarihi seviyeyi açıkladı!


Geri Dön