23 / 11 / 2024

Belediyeevler'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Belediyeevler'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Adana Çukurova İlçesi’nin Belediyeevleri mahallesinin gündeminde bir süredir kentsel dönüşüm var. Çoğunu dar gelirlilerin oluşturduğu vatandaşlar mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması ile yeniden borç yükü altına girme kaygısı taşıyor.




Adana Çukurova İlçesi’nin Belediyeevleri mahallesinin gündeminde bir süredir kentsel dönüşüm var. 1988’te Büyükşehir belediyesinin örnek ve modern konutlar olarak inşa ettiği binalar, o dönemde başvuru yapanlara taksitle verildi. 60 metrekare evlere sahip olan, çoğunu dar gelirlilerin oluşturduğu vatandaşlar mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması ile yeniden borç yükü altına girme kaygısı taşıyor. Projenin hazır olduğu bilinmesine ve 6 ay sonra dönüşümün başlayacak olduğu söylenmesine rağmen Çukurova Belediyesi projeyi henüz vatandaşla paylaşmış değil. Belirsizliklerin yol açtığı kaygıları mahalle sakinlerinden dinleyelim. 


“Nasıl olacak, kaç metrekare kaç katlı, ne şekilde, ne zaman verilecek?  Bir bilgi verilmiyor” diyen Mehmet Algın, dönüşüm olacaksa da mahallelerinde kalmak istediklerini söyledi. Bekar olanlar başvuruda bulunamadığı için 1988’de nişanlısı ile nikah yaparak başvuruda bulunduğunu anlatan Algın, emekli olmasına rağmen hala yumurta satarak geçimini sağlıyor. Algın, taksitle aldığı ev için tekrar borçlanmak istemediğini söyledi.  


“Proje yapıldıysa buraya asılır. İnsanlar görür. Ona göre karar verilir. Ortaya çıkıp da ‘projemiz budur’ demiyorlar” diyen başka bir mahalleli Muzaffer Doğma da belirsizlik yüzünden huzursuz olduklarını söyledi.

Mahalledeki bir diğer kaygı da, bölgeye lüks konutlar yapılacağı ve kendilerine mahallede yer verilmeyeceği konusu. Mahallenin gençlerinden berberlik yapan Ufuk Çokangın, evli ve kirada oturuyor. Çokangın çocukluğundan beri yaşadığı mahallesindeki ortamı başka yerde bulamayacağını, tüm anılarının kaybolacağını düşünüyor: “Burayı bize vermezler. Zengin muhiti olacak buralar. Bizi gönderirler, zannetmem ki buralarda bizi oturtsunlar.” 

Halil Gül de benzer kaygıları taşıyor: “Asgari ücretle çalışıyorum. Burası dünya şehri olacak deniyor. Gariban kesim burada oturamaz.” 


KİRACILAR, KİRALARIN ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

Mahallede kirada oturan Osman Yiğenoğlu, ayda 300 liraya oturduğu mahallede kentsel dönüşümden sonra en az 500-600 lira ödemek zorunda kalacağına dikkat çekerek “Asgari ücretle çalışıyorum. Şuan 300 ev kirası, 50 su, 50 lira elektrik faturası. Ben çocuğuma bir şey almayacak mıyım?” diye konuştu. 


‘ALTINLARIMI SATTIM’

10 yıldır Belediyeevleri mahallesinde terzilik yapan Şerife Temir yaşadığı evi altınlarını bozdurarak ve eşinin kıdem tazminatını da üzerine ekleyerek almış. Kentsel dönüşümle ilgili kulaktan dolma bilgisi olduğunu söyleyen Temir, “Evimizin yerine ev verilirse tamam. Ama para veremeyiz” şeklinde konuştu. Kendilerine daha geniş ev verildiği takdirde evlerini verebileceklerini söyleyen Ümmühan Gül de, “Geldiler ölçtüler, yazdılar, gittiler. Bilgi vermediler” diyerek para ödemeden komşularıyla aynı yerde kalmak istediklerini söyledi. 


İMO HALKLA BİR ARAYA GELİYOR

İNŞAAT Mühendisleri Odası  Adana  Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu’nun rant odaklı değil toplumsal çıkara dayalı bir kentsel dönüşüm için başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Belediyeevleri mahallesini ziyaret eden komisyon üyeleri vatandaşla görüştü. İMO Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Çak, vatandaşın hak kaybına uğramaması için, teknik bilgilerini vatandaşa sunacaklarını söyledi. Komisyon başkanı Mustafa Çampınarı da projenin açıklanmaması üzerinde durdu. Mahalleye ne yapılmak istediği bilindiği takdirde daha net olabileceklerini söyleyen Çampınarı, projenin vatandaşa gösterilmediğini dile getirdi.


Evrensel


Geri Dön