20 / 05 / 2024

Belediyelerde arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması için teklif!

Belediyelerde arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması için teklif!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi. Teklif ile belediyelerde arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması öngörülüyor..



Belediyelerde arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması için teklif!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.


Teklif ile; nüfusu 10.000'i geçen belediyelerin sınırları içinde doğrudan bilimsel kazı çalışmaları yapmaya, tarihi sanat yapılarını onarmaya, bu çalışmaları sırasında ise en az üç arkeolog ve bir sanat tarihçisi istihdam etmeye yetkili kılınması öngörülüyor.


Gerekçede ise "Ülkemiz tarihi ve kültürel değerleri ile büyük bir zenginliktir. Ne yazık ki bu değerler her geçen gün tükenmektedir. Yer altında binlerce tarihi eser gün yüzüne çıkmayı beklemektedir. Özellikle büyükşehir yasası ile belediyelerin alanları oldukça genişlemiştir. Belediyelerin ilgili Bakanlıkla doğrudan iletişim ile bilimsel kazı çalışmalarında yer alması ülkemizin zenginliklerinin daha da kısa sürede değer bulmasının yolunu açacaktır. Halen birkaç belediye arkeoloji müzesi ile sürdürdüğü çalışmalarda önemli bürokratik engellerle karşılaşmaktadır. Kartal Belediyesinin yapmakta olduğu kazı bu çalışmalara bir örnektir. Kazı süresi, yöntemi ve denetimi bir yönetmelikle düzenlenip, belediyelere doğrudan Bakanlık görüşü alınarak çalışma yapma yetkisi ve bütçesi sağlanmalıdır. Bu cümleden en az üç arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması ve bu kadrodaki kişilerin yetkilendirilmesi keza konunun önemli nedeni ile sorumluluk ve olumsuzlukta ceza hükmü dahil sıkı denetim sağlayacak yöntemlerin de oluşturulması şarttır. Bir üniversirte ile belediyenin ortak çalışma yürütmesindeki amaç bilimsel çalışmanın daha hassasiyetle yürütülmesidir. Bir müze izlemesinde çalışmalar gerçekleştirilir." denildi.


Kanun teklifinin tam metni için tıklayın




Geri Dön