Belediyelerin kentsel dönüşüm konutlarına haciz uygulanamayacak!
Torba yasa ile Belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projelerinde vatandaştan alınan ve vatandaşa verilecek taşınmazlara haciz uygulanamayacak. Belediyeler üniversite yurdu yaptırabilecek. Belediye taşınmazları haczedilemeyecek.
Torba yasa, Belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerini hacizden koruyan düzenlemeler getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "İş Kanunu İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun" ile belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla kendisine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek taşınmazlara haciz uygulanmayacak.
Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar ve kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri üzerinde bulunan hacizler kaldırılacak.
Öte yandan Belediyelere lise ve üniversite öğrencileri için öğrenci yurtları yapma ve yaptırma yetkisi verildi.
Torba yasa ile Belediyelerin sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere amacı dışında kullanılmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle tahsisini yapabileceği alanlar “arsa” yerine “taşınmaz” olarak yeniden düzenlendi.
Ayrıca, yalnızca belediyelerin göstereceği malların haczedilebilecek ve borca yeter miktarda mal gösterilmemesi durumunda ise haciz işlemi kamu hizmetini aksatmayacak şekilde yapılacak.
İşte Torba Yasa'ya ilişkin TBMM'nin internet sitesi www.tbmm.gov.tr'de yayımlanan İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanuna (Kanun No: 6552) İlişkin Bilgi Notu'ndan o maddeler;
Belediyeler lise ve üniversite öğrencileri için öğrenci yurtları yapabilecek veya yaptırabilecek!
- Belediyelere orta ve yükseköğretim öğrenci yurtları yapma veya yaptırma yetkisi verilmiş ve buna ilişkin esasla düzenlenmiştir (Madde 120).
"Arsa" yerine "taşınmaz" denecek!
- Belediyelerin sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere amacı dışında kullanılmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle tahsisini yapabileceği alanlar “arsa” yerine “taşınmaz” olarak yeniden düzenlenmiştir. Ayrıca, yalnızca belediyelerin göstereceği malların haczedilebileceği, borca yeter miktarda mal gösterilmemesi durumunda ise haciz işleminin kamu hizmetini aksatmayacak şekilde yapılacağı düzenlenmiştir.
Belediyelerin kentsel dönüşüm konutlarına haciz işlemi uygulanamayacak!
- Belediyeler tarafından yürütülen kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla kendisine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanmayacağı düzenlenmiştir. (Madde 121, 122, 123)
MADDE 120 – 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan, “gençlik ve spor” ibaresinden sonra gelmek üzere, “orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları (Bu Kanunun 75 inci maddesinin son fıkrası, belediyeler, il özel idareleri, bağlı kuruluşları ve bunların üyesi oldukları birlikler ile ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler tarafından, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları ile Devlete ait her derecedeki okul binalarının yapım, bakım ve onarımı ile tefrişinde uygulanmaz.)” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 121 – 5393 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “arsa” ibaresi “taşınmaz” olarak değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“İcra dairesince haciz kararı alınmadan önce belediyeden borca yeter miktarda haczedilebilecek mal gösterilmesi istenir ve haciz işlemi sadece gösterilen bu mal üzerine uygulanır. On gün içinde yeterli mal beyan edilmemesi durumunda yapılacak haciz işlemi, alacak miktarını aşacak veya kamu hizmetlerini aksatacak şekilde yapılamaz.”
MADDE 122 – 5393 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinin yedinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Anlaşma sonucu belediye mülkiyetine geçen gayrimenkuller haczedilemez.”